Lumilomalle lasten kanssa – katso vinkit

Lumiloma lumen koordinaateilla lasten kanssa

Ruka on maailman paras perheille – Kun lapsilla on hauskaa, tarttuu ilo koko perheeseen. Tekemistä löytyy sekä ulkona että sisällä, aamusta iltaan.

Valitse lapsille sopivan tasoiset rinteet 

Ensimmäiset kerrat laskettelurinteessä ovat jännittäviä kenellä tahansa, joten onkin tärkeää valita tarpeeksi helpot paikat laskemiseen tutustumiseen ja ensimmäisten käännösten harjoitteluun. Lapsille suunnatuilta rinnealueilta löytyvät puitteet monipuoliseen ja leikkimieliseen harjoitteluun esimerkiksi aaltoladuilla ja pujotteluradoilla.

Lapsille ja aloittelijoille suunntatut rinnealueet sijaitsevat Itä-Rukalla Ski Bistro -rinneravintolan ja Ski-Inn Hotel RukaValleyn edessä. Rosa & Rudolf Family Parkista löytyy useita eripituisia mattohissejä, loivat rinteet sekä hiihtokaruselli, taukotupa, tubing-alue, nuotiopaikat, leikkikenttä ja muuta hauskaa puuhasteltavaa. Perheen nuorille hurjapäille löytyy Ski Bistrolta myös Ruka Park Junior hyppyreineen ja reileineen sekä Mini Ruka, joka hurmaa pienimmät laskettelijat. Rukan kylästä liikut sujuvasti Village-2-Valley gondolilla Itä-Rukan puolelle ja lisäksi Skibussilla pääsee kätevästi siirtymään etupuolelta Itä-Rukan Rosa & Rudolf Family Parkiin ja muihin palveluihin. 

Rudolfin seikkailureitillä pääsee silittämään poron silkkiturpaa, tervehtimään häntää heiluttavia huskyja ja laskemaan jännittävän seikkailureitin läpi. Seikkailureitille lasketaan Vuosselin Ahonlaidan rinteen 27 vasemmalta puolelta, josta löytyy metsän siimeksestä portti seikkailuun. Rudolfin seikkailureitti kulkee mutkitellen loivaa rinnettä ja päättyy Ahonlaidan rinteen 27 loppuosaan, josta pääsee helposti VuosseliExpress- ja Kulma-hisseille.

Rosa & Rudolf Family Park Ruka

Pidä sopivasti taukoja laskupäivän aikana ja muista eväät

Onnistuneen laskupäivän yksi tärkeimmistä tekijöistä on taukojen pitäminen ja hyvistä eväistä nauttiminen. Retkieväät kulkevat kätevästi repussa rinteessä tai voit vuokrata säilytyskaapin Pisteen tai Vuosseliportin vuokraamoista reissun ajaksi. Rinneravintoloista Ski Bistro on erityisesti lapsiperheiden suosiossa Family Parkin läheisyyden ja perheille suunniteltujen tilojen vuoksi. Käytössä Ski Bistrossa on esimerkiksi kuivauskaappi märille rukkasille, lastenhoitohuoneet sekä tilavat WC-tilat.

Rukan rinteiltä ja niiden läheisyydessä on myös useita taukopaikkoja ja tulipaikkoja vaikka makkaranpaistoon. Esimerkiksi Saaruan huipulta löytyy kota ja Rosa & Rudolf Family Parkista taukotupa ja nuotiopaikkoja. Kaikki taukopaikat on merkitty rinnekarttaan

Vie lapset (ja itsesi) hiihtokouluun oppimaan uusia taitoja, temppuja ja tutustumaan uusiin laskukavereihin 

Hiihtokoulussa lapset ja nuoret oppivat uusia taitoja, saavat uusia ystäviä ja ennen kaikkea pitävät hauskaa. Valitse perheen pienimmille suunnatut Werneri-kurssit tai vauhdikkaammille nuorille parkkilaskun tai ratalaskun perusteet. Lasten ja nuorten kurssien opettajat odottavat innolla uusia seikkailuja oppilaiden kanssa, ja jokainen kurssi onkin itsessään pieni elämys, olipa kyseessä minkä tasoinen laskija tahansa. Myös aikuisille löytyy Rukan hiihtokoulusta omat tunnit, ja tämä voikin olla oiva mahdollisuus ottaa uusi laji haltuun tai treenata tekniikkaa tutussa lajissa.

Rukan hiihtokoulu Wernerikurssi

 

Mieti varasuunnitelma valmiiksi pakkaspäiville

Ennen laskureissua tunturiin on mahdotonta ennustaa säätä ja pakkaslukemia. Jos pakkanen kiristyy kovin, löytyy tunturista myös hauskoja sisäaktiviteetteja. Vanhemmat lapset sekä äidit ja isät voivat ottaa kisaa vaikka keilauksen merkeissä. Holiday Club Kuusamon Tropiikin yhteydestä löytyy Angry Birds -aktiviteettipuisto, josta löytyy tekemistä kaikenikäisille ja lisäksi Kuusamon keskustassa on kattava liikuntakeskus uima- ja jäähalleineen.

Tiesitkö muuten mitä tarkoittaa talvinen inversio? Useasti Rukalla ja muissa tuntureissa on huomattavasti lämpimämpää kuin laaksoissa ja alavilla mailla. Lämpötilaero Rukalla voi olla jopa 15 asteen luokkaa, katso lisätiedot Ilmatieteen laitoksen sivuilta >

Sovi lasten kanssa rinnepelisäännöistä ja turvallisuudesta

Jotta hiihtoloma sujuisi mahdollisimman ongelmitta, kannattaa nuorten ja lasten kanssa sopia yhteisistä rinnepelisäännöistä. Varsinkin kiireisimpinä aikoina laskettelijoita on mäessä runsaasti, joten laskiessa pitää ottaa huomioon myös muut rinteessä liikkujat. Lapsia kannattaa muistuttaa kovasta vauhdista, käännöksistä sekä turvallisesta hissikäyttäytymisestä. Lisäksi erityissuorituspaikolla löytyvät omat säännöt etuajo-oikeuksista ja muiden huomioon ottamisesta. Täältä voit lukea lisää rinneturvallisuudesta ja tutustu myös Suomen hiihtokeskusyhdistyksen vinkkeihin rinneturvallisuudesta.

Huomioittehan myös, että kauko-ohjattavien lentolaitteiden (drone) käyttö Rukan hiihtokeskuksen rinnealueella on kielletty turvallisuussyistä.

Suunnittele laskureissu lapsille suunnattujen tapahtumien mukaan

Laskureissu lumille kannattaa suunnitella erityisesti lapsille ja perheille suunnattujen tapahtumien mukaan. Pienempien lasten suosikkeja ovat Kidfest – Naperoviikot 7 ja 11 ja koululaiset suuntaavat lumelle hiihtolomaviikoilla 8, 9 ja 10. Esimerkiksi näinä ajankohtina tunturista löytyy hauskoja, maksuttomia rinnehuveja eri-ikäisille lapsille ja nuorille. Näiden aikana vanhemmat voivat ottaa itselleen omaa aikaa tai yhtyä mukaan lumileikkeihin. Aktiviteettien parissa ei rinteessä takuulla tule tylsää, ja voit kätevästi jaksottaa laskupäivän ohjelmien mukaan. 

Rukalla pääset nyt kokeilemaan laskettelurinteet myös rattikelkan kyydissä. Lauantaista torstaihin lasketaan rattikelkalla iltavalojen loisteessa klo 19:30 – 21:00 Saarua 16 ja 18 rinteissä sekä Kuru-rinteessä. Katso lisätiedot ja tule mukaan hauskanpitoon koko perheen voimin. Rattikelkkailua iltavaloissa >

Ota mukaan laadukkaat varusteet ja muista kypärä 

Lämpimät kerrastot ja laskuvaatteet, kypärä, sekä sopivan kokoiset laskuvälineet kuuluvat oikeaoppiseen varustukseen. Vaikka nurkissa olisikin vanhemman sisaruksen pari numeroa liian isot monot ja hieman pitkät sukset, kannattaa sopiviin laskuvarusteisiin panostaa. Sopivien ja modernien laskuvälineiden kautta lapsi nauttii rinnekokemuksesta ja oppii nopeammin laskemaan. Lisäksi ehdoton turvallisuusvaruste on kypärä, joka suojaa lasta kaatuessa sekä törmäämiseltä muiden laskettelijoiden kanssa. Mikäli joku varuste uupuu, löydät vuokraamoista lainavälineet tai voit pistäytyä Ruka Storessa tai Ruka Brand Villagessa.

Hyödynnä perhetarjoukset hissilippuja ja majoitusta hankkiessa 

Perheille suunnitellut tarjoukset ja majoituspaketit kannattaa selvittää ja hyödyntää hiihtolomaa varatessa. Majoituksen kokonaisuudessa on mietitty perheen viihtymistä koko reissun ajan ja Ski-Inn majoittujat saavat esimerkiksi pulkat lainaan loman ajaksi Ski-Inn Hotel RukaVillagen vastaanotosta. Katso myös kaikki Rukan alueen avoimet pulkkamäet.

Kypärä kannattaa pitää aina päässä rinteessä liikkuessa, ja alle 6-vuotiaat kypäräpäät liikkuvat kaikissa hisseissä ilmaiseksi vanhemman seurassa. Lapset saavat ilmaisen etäluettavan Rosa & Rudolf -hissilipun vanhempien lipunoston yhteydessä lipunmyynnistä. Myös 6-11-vuotiaat saavat reilun alennuksen hissilipuista sekä Rukalla on myös käytössä oma hinnasto 12-17 vuotiaille nuorille.

Kaikki Rukan hissiliput ostat edullisemmin verkkokaupasta viimeistään edellisenä päivänä, klo 24 mennessä. Osta hissilippuja >

Perhelipulla lasten ja nuorten lippuihin 25 % lisäalennus

Kahden vanhemman ostaessa 5-14 päivän hissiliput, annamme samoista lasten ja nuorten lipuista -25% lisäalennuksen!  Perhelippu on tarjolla 5-14 päivän normaalihintaisiin lippuihin ja se on tarkoitettu samassa taloudessa asuville perheenjäsenille. Osta Perhelippu verkkokaupasta >

 

  • Artikkeli julkaistu 9.1.2019.
  • Tiedot palveluista päivitetty 1.9.2022.