New at Ruka-Kuusamo

This page is under construction, sorry for the delay!

Tutustu tuleviin uudistuksiin Ruka-Kuusamon alueella ja hyödynnä palvelut jo seuraavalla lomallasi. Tervetuloa kokemaan kehittyvä Ruka-Kuusamo! 

Uusia palveluja Ruka-Kuusamossa talvella 2021-2022

Elämysrintamalla on tarjolla kaikenlaista uutta ja uudistetua tekemistä: Kesällä 2021 avattu Suomen pisin yhtäjaksoinen vaijeriliuku on asiakkaiden koettavissa ympäri vuoden. Kauppakeskus Kumpareen alakerrassa sijaitseva kuntosali on uudistunut ja toimii jatkossa nimellä Ruka Gym. 

Elämyksellisyyttä löytyy myös uusista majoituskohteistamme: Palosaaren Porotilan Poro Nook mahdollistaa majoittumisen porolauman keskelle ja Hotelli-Ravintola Rukatontun rannassa pääsee majoittumaan upeissa kelluvissa AuroraHuteissa. Myös Ruka Beauty & Wellnessin uudet hyvinvointilomat ovat ihana kokemus. 

Suosittu Pyhän Jyssäys -reitti on nyt pyöräiltävissä ympäri vuoden, eli talvella tälle upealle reitille pääsee fatbikella. Reittiä ei kunnosteta koneellisesti, mutta lähistöllä kulkeva Hirsilammen fatbike-reitti tarjoaa puolestaan tasaista baanaa talvipyöräilijöille. 

Kesäkuussa 2021 Paula-myrskyssä kovia kokeneelle Iivaaralle avataan uusi retkeilyreitti vuoden 2021 aikana.

Ruka-Kuusamon kesä on nyt entistä monipuolisempi! 

Kesän 2021 uutuutena Aurinkomatkat on myynyt pakettimatkoja Rukalle ja Kuusamoon myös kesällä. Ruka-Kuusamon monipuolinen matkailutarjonta laajenee entisestään: Lappis avasi vesipuiston Rukan kylän kupeeseen Kaltiolammelle juhannuksena ja Kuusamon Tropiikkiin avattiin suunnistuksen ystäville kolme kiintorastirataa kesäkuun lopussa. 

Suomen pisin yhtäjaksoinen vaijeriliuku valmistui Rukatunturin laelle heinäkuussa 2021. Liu’un pituus on 364 metriä ja korkeimmillaan liu’utaan yli 40 metrissä. Liuku vie Rukatunturin huipulta Saaruan huipulle, ja kaksi samansuuntaista rataa mahdollistavat samanaikaisen laskun kaverin kanssa. Rohkeimmille on valittavana Teräsmies-liuku, jossa lasketaan vaakatasossa pää edellä. Mediatiedote vaijeriliu'usta >

Upean luonnon lisäksi alueelle houkuttelee myös Suomen monipuolisin pyöräilykeskittymä. Kuusamon kaupunki investoi Maaseuturahaston avulla 1 Meur Suomen laajimpaan ja monipuolisimpaan maastopyöräilykohteeseen. Ruka Bike Parkin rakentaminen käynnistyi kesällä 2020 ja valmista on kesän 2021 lopulla. Ruka-Kuusamon alueella on jo nyt hyvät mahdollisuudet pyöräilyn harrastamiseen, mutta pian maastopyöräilijät saavat nauttia Suomen mittakaavassa ainutlaatuisesta maastopyöräilyinfrasta. Luvassa on kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä teknisiä harjoitteluratoja, joista ensimmäiset valmistuivat jo kesäkauden 2020 aikana. 

Ruka Bike Park

Myös olemassa olevia reittejä kehitetään jatkuvasti. Pyhävaarassa sijaitsevaa Pyhän Jyssäys -reittiä on kunnostettu talven 2021 aikana ja reittiä saa nyt saa pyöräillä myös kesäisin. Suurin osa reitin kestävöinnistä on tehty murskeen avulla, mutta joillakin osuuksilla kestävöintiä tehdään leveillä pitkoksilla kesän 2021 aikana. Pitkosten avulla suojellaan reitin varren kosteiden alueiden arvokkaita kasvilajeja, joten liikkumista pitkosten ulkopuolella tulee ehdottomasti välttää. 

Kesästä 2021 alkaen pyöräily ei ole enää sallittua Valtavaarassa, sillä kunnostuksesta huolimatta reitillä sijaitsee kohtia, joiden maasto ei kestä pyöräilyä. 

Rukan kylästä löytyy nyt myös pari uutta pyörävuokraamoa, kun intersport Ruka vuokraa pyöriä ja Rukapalvelun Safaritalon tiloissa on aloittanut toimintassa Ruka Bikes.

Suosituilla vaellusreiteillä on kohennettu paikkoja retkeilijöiden iloksi kesällä 2021

Ristikalliolle johtavan Karhunkierroksen alkuosa ja Mossorinvaaran eteläpuolinen osuus on nyt kestävöity, ja lisäksi uusittiin porraspitkokset Pikku-Konttaisen pohjoispuolelta. Pitkoksia on uusittu Puurosuon laavujen eteläpuolella, Ryötingintien pohjoispuolella sekä Ahonpäässä Iso-Lummiskon alueella. Kesän ja syksyn 2021 mittaan Karhunkierrosta kestävöidään vielä mm. Kumpuvaaran laavun ja Vattuvaaran välisellä osuudella sekä Myllykosken alueella. Näillä reittien kunnostustöillä turvataan retkeilijöiden sujuva ja turvallinen liikkuminen reiteillä sekä maaston kestävyys. 

Edellä esitelty kohteiden kunnostus tehdään Kuusamon kesäreittien kehityshanke 2018-2021 puitteissa. Kuusamon kaupunki sai myönteisen rahoituspäätöksen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselta Karhunkierroksen yksityismaiden kohteiden kunnostamisen jatkamiseksi vuoden 2021 loppuun. Investointi on suuruudeltaan n. 38 000 € hankekokonaisuudesta. Kohteita tuetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, jota hallinnoidaan edelleen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 puitteissa. Hankkeen hyväksytty kokonaiskustannusarvio on 169 933,20 € jakautuen siten, että EU:n osuus on 71 371,94 €, Valtion osuus on 13 594,66 € ja Kuusamon kaupungin osuus 84 966,60 €.

Kuusamon kaupungin ns. normaalin reittien ylläpitoon liittyen Kumpuvaaran laavun alueelle rakennettiin Iso-Kuikkalammelle johtavat uudet pitkokset. Kouvervaaran reittiä kestävöidään vielä kesän 2021 aikana soralla ja pitkoksin Pohjaslahden pohjoispuolisella Murronmaan alueella. 

Myös Hossassa on uusittu siltojen kaiteita, pitkospuita ja portaita sekä taukopaikkojen tulentekopaikkoja ja muita rakenteita. Uudistuksissa on panostettu esteettömyyteen. Esteettömiä laitureita ja käymälöitä on viimeistelty tänä kesänä Julma-Ölkkyyn, Nurmiselkään, Jatkonjärvelle ja Jatkonsalmelle.Julma-Ölkyn rotkojärven kiertävälle Ölökynärjän reitin näköalapaikka uudelleenrakennettiin myös täysin.

Kasvavien retkeilijämäärien mukana on tullut myös ikäviä lieveilmiöitä: luonnon roskaamista, luvattomia nuotioita, puiden kaatamisia jne. Metsähallituksen Retkietiketti tiivistää viisi perusohjetta luonnossa liikkumisesta - ota retkietiketti haltuun ja kerro retkeilyn ilosanomaa myös muille!