Nainen kuvaa kameralla auringonlaskussa

Uutta Ruka-Kuusamossa

Ruka-Kuusamo kasvaa ja kehittyy

Tutustu tuleviin uudistuksiin Ruka-Kuusamon alueella ja hyödynnä palvelut jo seuraavalla lomallasi. Tervetuloa kokemaan kehittyvä Ruka-Kuusamo! 

Pohjoisen monipuolisin pyöräilykeskus kehittyy edelleen!

Ruka Bike Park tarjoaa sekä aloittelijoille sopivia että haastavampia rakennettuja flow-reittejä ja lisäksi polkumaisia technical-reittejä. Pyörien pesupaikkoja, sähköpyörien latauspisteitä ja muita pyöräilijän palveluja sekä tietysti myös maastopyöräilyn reittejä kehitetään koko ajan lisää. 

Kesällä 2022 käytössä on kolme pyörähissiä: Village-2-Valley -gondoli, Village-Express -tuolihissi sekä Vuosselin Kulma -ankkurihissi (jonka avaustavoite on heinäkuun alkupuolella).

Ruka Bike Parkin reittiuutuudet kesällä 2022

Kesällä 2022 avataan Vuosseliin yksi uusi sininen rakennettu flow-reitti, Ahonlaitaan yksi sininen flow-reitti sekä Kelolle uusi punainen flow-reitti. Tämän lisäksi kesän 2022 aikana avataan Mastolle uusi punainen technical-reitti (enduro), sekä helppo vihreä reitti Rukan huipulta takaisin Rukan kylään.

Ruka Bike Park
Uusia pyörän pesupaikkoja ja sähköpyörän latauspisteitä

Pyörän pesu onnistuu kesäisin maksutta Pisteen ja RukaValleyn lisäksi myös Hard Trek Cafén pihassa ja ympäri vuoden sisätiloissa maksua vastaan Rukan Parkkihallissa Ruka Wash -itsepalvelupesulassa. 

Sähköpyörien maksuton latauspiste löytyy Rukan kylästä Näköalatorni Tykyn juurelta. Sähköpyörän voi ladata myös maksua vastaan Hard Trek Caféssa (Shimanon laturi).

Uusia pyörävuokraamoja

Sähköpyöriä löytyy nyt vuokralle myös Kuusamo Safariksen tiloista, ja heidän tarjonnastaan löytyy myös opastettu retki sähköpyörillä Rukan alueella maanantaisin klo 10.

Kesällä 2021 toimintansa aloittanut Ruka Bikes palvelee pyöräilijöitä jatkossa Rukahuollon tiloissa Rukanportin alueella. 

Vuosselintien varrelta löytyy keväällä 2022 toimintansa aloittanut Hard Trek Café, jossa Ruka Trekillä on vuokralla sähköavusteisia fatbikeja. Vuokrapyörän voi tilata myös mökille toimitettuna!

Sähköpyöräsafari Kuusamo Safariksen matkassa

Retkireittien uudistuksia ja Suomen 41. kansallispuisto

Ruka-Kuusamon alueelta löytyy runsaasti retkeilyreittejä, joista osa on Metsähallituksen ja osa Kuusamon kaupungin vastuulla. Kumpikin toimija kunnostaa ja uusii retkeilyreittien rakenteita jatkuvasti, toki käytettävissä olevien resurssien mukaan. Uudistuksissa panostetaan esteettömyyteen ja kestävyyteen. Uusia reittejä rakennetaan tarvepohjaisesti harkiten ja maanomistuksen rajoitteet huomoiden.

Sallan kansallispuiston viralliset avajaiset 11.6.2022

Suomen uusin ja järjestyksessään 41. kansallispuisto avautuu Sallaan kesäkuussa 2022. Kevään ja syksyn 2022 aikana uudistetaan kansallispuiston palvelurakenteita, mikä kannattaa ottaa huomioon kesän retkiä suunniteltaessa. 

Sallan kansallispuisto kuva Juha Paso
Reittilinjauksen muutos Valtavaaralla

Karhunkierros ja Valtavaaran huiputuksen reittilinjaukseen on tehty muutos, jonka johdosta Valtavaaralta kohti Saaruan laaksoa laskeuduttaessa reitti kaartaa itään ja Saaruaan saavuttaessa rinteiden alaosaa pitkin takaisin länteen. Uusi reittilinjaus löytyy oheisen linkin avulla Retkikartasta punaisella merkattuna.  

Nainen ja koira Valtavaaralla
Uusi reittilinjaus Iivaaran päiväreitillä

Iivaaran myrskytuhot on korjattu, joten Iivaaran päiväreitti Iirinki on saanut uuden linjauksen. Uudistetun reitin pituus on 10,2 km ja sen lähtöpaikka on Rajalammen pysäköintialueella. Reittiesittely löytyy jo Luontoon.fi-sivustolta, ja uusi reittilinjaus päivitetään Retkikartta.fi-palveluun kesän 2022 aikana.

Iirinki iivaara

Uusia palveluja Ruka-Kuusamossa 

Elämysrintamalla meillä on jatkuvasti tarjolla kaikenlaista uutta tekemistä. Myös uusia elämyksellisiä majoituskohteita on avattu asiakkaiden ihasteltavaksi. 

Stella Polaris Adventures avaa uusia palveluja

Suomen suurin koskenlaskuyritys, kesällä 2021 Ala-Juumajärven rannalle muuttanut Stella Polaris Adventures uudistaa entisen Jyrävän leirinnän aluetta. Kesän 2022 aikana alueelle avautuu kotakahvila terasseineen, asuntovaunualue ja kaksi tilaussaunaa. Vuokralle tulee kanootteja, kajakkeja, SUP-lautoja ja fatbikeja. 

Koskenlaskua Kitkajoen Villireitillä Stella Polaris Adventuresin matkassa
Rukan huipulta huipulle ilmojen halki

Kesällä 2021 avattu Suomen pisin yhtäjaksoinen vaijeriliuku on asiakkaiden koettavissa ympäri vuoden. Lähtö on Rukan huipulla, josta liu’utaan hulppeat 364 metriä Saaruan huipulle Village-2-Valley -gondolin väliaseman viereen. 

Ruka Zipline
Lappis-vesipuisto Rukan kylässä

Kesällä 2021 avattu Lappis-vesipuisto on vielä monelle Ruka-Kuusamon kävijälle uusi tuttavuus. Kesällä 2022 vesipuisto avautuu juhannuksen aikaan (kelien salliessa). Hellepäivinä kävijöitä riittää jonoksi asti, joten sopiva vierailuaika kannattaa suunnitella etukäteen!

Lappis-vesipuisto Rukan kylässä
Poro Nook - nuku porojen parissa!

Palosaaren Porotilan Poro Nook mahdollistaa majoittumisen porolauman keskelle. 

Ihania unia kelluvassa kodassa

Hotelli-Ravintola Rukatontun rannassa pääsee majoittumaan upeissa kelluvissa AuroraHuteissa. 

Rukatonttu Aurora Hut
Laadukas erämaahotelli House of Northern Senses

Hyvällä maulla ja tasokkaasti uudistettu House of Northern Senses tarjoaa elämyksellistä majoitusta erämaisessa rauhassa järven rannalla. Kurkkaa kesätarjous! 

House of Northern Senses kesällä
Ravintolatarjontaa Vuosselissa: Hard Trek Café

Vuosselintien varrella Itä-Rukalla on aloittanut toimintansa uusi ravintola Hard Trek Café. Tarjolla on paikallisia herkkuja ja virkistäviä juomia. Ravintola sijaitsee kätevästi vaellus-, pyörä- ja kelkkareittien varrella ja tarjolla on myös vuokrapyöriä sekä edellä esiteltyjä palveluja pyöräilijöille.

Ruka Trek & Hard Trek Café
Itsepalvelupesula Rukan kylässä ja Ruka Valleyssa

Ski-Inn Hotel RukaVillagen ja Ski-Inn Hotel RukaValleyn vastaanotoissa sijaitsee omatoimipesula, joka toimii walk-in -periaatteella (ei ennakkovarauksia). RukaVillagen pesulassa on 2 pesukonetta ja RukaValleyssa 3 pesukonetta. Omatoimipesun hinta 8 €/pesu/kone, pesuaine 1 €/kapseli. 

RukaVillage

Uusia rinteitä ja hissejä talvikaudelle 2022-2023

Ruka ylitti ensimmäistä kertaa historiassaan puolen miljoonan hiihtopäivän rajan talvikaudella 2021-2022. Tämä merkittävän rajapyykin ylitys nosti Rukan kansainvälisesti suurten keskusten joukkoon. Laakereille ei jäädä lepåilemään, sillä hiihtokeskuksen tarjonta uudistuu jatkuvasti. 

Vuosselin perherinnealue laajenee uudella rinteellä ja kahdella hissillä

Ruka rakentaa Vuosselin alueelle uuden perherinnekokonaisuuden. Rinneprofiilia parannetaan ja alueelle rakennetaan kokonaan uusi rinne. Poma-sompahissi vaihtuu uuteen ankkurihissiin jonka pituus on 400 m ja kapasiteetti 1200 henkeä tunnissa. Bistronhissi uusitaan uuteen sompahissiin, jonka pituus on 350 m ja kapasiteetti 750 henkeä tunnissa.

Tärkeänä uutuutena kokonaisuuteen tulee parkkilaskemisen alkeisiin ja harjoitteluun soveltuva snow park. Rinteeseen tulee kaksi monipuolista temppuilulinjaa, jossa on pressibokseja, putkia ja eri kokoisia hyppyreitä.

Uusi rinne ja uudet hissit valmistuvat talvikaudelle 2022–2023. Investoinnin suuruus on 1,5 miljoonaa euroa.

Ruka Vuosselin rinteet

Uusia tapahtumia