Suomenhevosia Ruska Laukassa

Voimaantumista ja läsnäoloa hevosista

Ruska Laukan suomenhevostilalla kohdellaan yksilöinä ja arvokkaina olentoina niin ihmisiä kuin eläimiä.

Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea.

Ruska Laukka on kuusamolainen suomenhevostila, joka on toiminut Sanna Kallungin luotsaamana perheyrityksenä idyllisessä ”mummolaksi” kutsutussa pihapiirissä, Ronivaaran tilalla, jo viisitoista vuotta. Mummolassa oleskelu perustuu täydelliseen tasa-arvoon ja jokaisen oikeuteen olla omanlaisensa. Tilalla kohdellaan yksilöinä ja arvokkaina olentoina yhtä lailla ihmisiä kuin eläimiä.  

Perinteisten ratsastusvaellusten ja -tuntien, tilavierailuiden ja rekiohjelmien lisäksi tarjotaan hyvinvointia tukevia eläinavusteisia palveluja. Tämän pitkäkestoisen vastuullisen toiminnan johdosta Ruska Laukalle myönnettiin Sustainable Travel Finland -merkki viime syksynä.

 

Ruska Laukan eläimet 

Ruska Laukassa asuu parikymmentä suomenhevosta, joka on ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu ja myös Suomen kansallishevonen. Se on luonteeltaan yritteliäs ja nöyrä, sitkeä ja yhteistyökykyinen rotu ja sitä on jalostettu Suomessa yli sata vuotta. Tilalla asuvat lampaat ja kanat ovat myös suomalaisia alkuperäisrotuja. 

Hevoset ostetaan Ruska Laukkaan varsoina, jossa ne kasvatetaan ja koulutetaan lempeästi ja kunnioittaen ihmisystävällisiksi olennoiksi. Hevoset asuvat pihatoissa, joka tarkoittaa asumista ympärivuotisesti ulkona, hevosen luontaisessa ympäristössä, vapaana laumassa kuin villihevoset. Paksu talvikarva suojaa niitä kovillakin pakkasilla, ja vastustuskyky sekä henkinen hyvinvointi kasvaa ulkoilmassa ja lajityypillisessä ympäristössä. 

Suomenhevosia Ruska Laukassa

Sannan huhuillessa hevosia aidan takaa, laukkaa suomenhevoslauma tervehtimään. 

– Jahtaamista ja maanittelua ei tarvita silloin, kun hevoset voivat hyvin, Sanna kertoo. – Meillä hevosten työmäärä on rajoitettu ja kohtuullinen, joten ne eivät koe töihin lähtöä raskaana eikä niiden siten tarvitse pakoilla.

Eläinten ja ihmisten hyvinvointia 

Vahva yhteiskuntavastuullinen ajattelu sisältää kulttuurisen, sosiaalisen ja ympäristövastuullisen toiminnan. Niin työntekijät kuin eläimetkin saavat Ruska Laukasta vakituisen paikan ja pysyvyyttä elämään, eläimet laiduntavat perinnebiotooppiniityillä, moottoroituja välineitä vältetään ja kierrätetään kaikki, mikä voidaan. Turvallisuusnäkökulma huomioidaan niin varusteiden, koulutuksen kuin perehdyttämisenkin muodossa, psykologista turvallisuutta unohtamatta. 

Maastoratsastusta talvella Ruska Laukassa

Sannalla on monipuolinen sosiaalialan koulutus ja sosiaalipedagoginen hevostoiminta, esteettömyys ja erilaiset sosiaalisen kuntoutuksen tukipalvelut ovatkin kiinteä osa tallin toimintaa. Ruska Laukan arvot perustuvat eläinten ja ihmisten hyvinvointiin. Hevostilan ympärillä avautuvat kumpuilevat vaaramaisemat ja hiljaa henkäilevät metsät rauhoittavat ja saavat stressin purkautumaan. Kaikki tallille saapuvat vastaanotetaan yksilöinä ja kiireettä, ja lopputuloksena hevosen kanssa voimaannutaan. 

Meillä kaikki elämykset ovat terapeuttisia ja voimaannuttavia kokemuksia. Maastoretken jälkeen vieras ei tiedä mikä häneen osui, kun olo vain niin kummasti keveni, Sanna nauraa. 

Lue lisää: 
Ruska Laukka
Vastuullisuus Ruka-Kuusamossa

Julkaistu: 28.1.2021
Teksti: Salla Karhumaa
Kuvat: Ruska Laukka

Rekiajelu Ruska Laukassa