Jääkiiipeilyä Outdoor Passion Finlandin kanssa

Intohimona puhdas ulkoilma

Outdoor Passion Finland vie vastuullisesti seikkailuihin maalla, vedessä ja ilmassa

Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea.   

Kuusamon puhtaassa luonnossa ja mahtavissa maisemissa seikkaileminen on Lotta Sandvikin ja Jussi Tupaselan intohimo ja elämäntapa. Heidän yrityksensä Outdoor Passion Finland tarjoaa vastuullisesti omin lihasvoimin toteutettavia aktiviteetteja ympäri vuoden. Luonto on perheyrittäjien takapiha ja leikkikenttä, ja sen arvostaminen on heille itsestäänselvyys. STF-vastuullisuusohjelman tuloksena on syntynyt ympäristölupaus ja 10-kohtainen kuvaus vastuullisuustoimista, joita yritys noudattaa. 

– Kun toimimme kestävästi, voimme vaikuttaa positiivisesti myös jälkipolvien elämään, summaa Lotta yrityksen ajatuksia vastuullisuudesta.  

Asiakastyytyväisyys syntyy turvallisesta kokemuksesta

Outdoor Passion Finland järjestää retket pienissä ryhmissä, jolloin oppailla on hyvin aikaa kertoa asiakkaille kuusamolaisia tarinoita ja antaa vinkkejä paikallisista palveluista. Näin he edistävät alueen kulttuuriperinnön säilymistä ja toivovat voivansa ohjata asiakkaita toisten paikallisten yritysten palveluiden pariin, mikä lisää koko alueen elinvoimaa. 

Metsähiihtoretkillä yhdistyy erämaan kauneus sekä luonnossa liikkumisen taito. Pitää tuntea ympäristö ja pitää tietää minne on menossa. Oppaiden osaamisen on oltava vahvaa ja Outdoor Passion Finland panostaakin henkilökuntansa jatkuvaan koulutukseen. Ikimuistoisten elämysten toteuttamisen aikana välitetään asiakkaille myös hyviä oppeja vastuulliseen retkeilyyn. Puhdas, kaunis, koskematon erämaa on samaan aikaan ihastuttava ja pelottavakin, mutta oppaan rauhoittava olemus ja asiantuntijuus rentouttaa pikkuhiljaa. 

– Kannustamme lisäksi kaikkia asiakkaitamme tutustumaan retkietikettiin ja tiedostamaan jokamiehenoikeuksiin liittyvät velvollisuudet ja oikeudet, pariskunta kertoo.   

Jääkiiipeilyä Outdoor Passion Finlandin kanssa

Lotan ja Jussin aktiviteeteissa on seikkailukasvatuksellinen ote, joissa painotetaan itsensä ylittämistä ja rajojen etsimistä, mutta myös vapautta valita. Jääkiipeily ja köysilaskeutuminen, kuten köysikiipeilykin, ovat huimia extreme-lajeja, joiden pariin Outdoor Passionin kanssa pääsee aloittelijakin. Yrittäjäpariskunta järjestää lisäksi paikallisille nuorille, koululaisille ja päiväkotilaisile tempauksia, lasten omia päiviä.  

– Kun lapsesta saakka oppii ulkoilun iloa ja kannustetaan kokeilemaan uusia asioita, itsetunto kasvaa ja oppiminen tapahtuu aivan kuin vahingossa, Lotta riemuitsee ja lisää: – Näin tuemme paikallisen yhteisön hyvinvointia. Onnistumisen tunteet ja omien pelkojen voittaminen ovat yhtä tärkeitä tunteita niin aikuiselle kuin lapsellekin.

Suppailua Kuusamossa

Kesäaikaan Lotan ja Jussin löytää Talvijärven rannasta vuokraamasta suppilautoja. Oulangan kansallispuiston läpi virtaava Oulankajoki on oiva valinta suppailuun ja siellä järjestetäänkin vuosittain myös Ruka Sup Weekend -tapahtuma. Suppaillessa pääsee nauttimaan luonnosta ja liikkumaan siellä jälkiä jättämättä. 

– Meillä on nämä luontoarvot selkärangassa. Yrityksen perustamisesta saakka on toimittu pelkällä lihasvoimalla ja haluttu kannustaa kaikenikäisiä ihmisiä menemään ulos ja löytämään liikunnan ilo, yrittäjäpariskunta toteaa.   

Hiilijalanjälkilaskuri kestäviä valintoja tukemaan 

Vastuullisuuden mittaaminen on Lotalla ja Jussilla työn alla. He etsivät käyttöönsä sopivaa hiilijalanjälkilaskuria, jossa jokaiselle aktiviteetille tulee oma jalanjälkilukunsa. Tällöin asiakas voi myös tehdä helpommin vastuullisia valintoja ja ymmärtää valintojen vaikutuksen ympäristölle.

– Matkailija voi näin itsekin vaikuttaa matkailun vastuullisuuteen, Lotta selittää. Haluamme herättää ihmiset ajattelemaan minkälaisia valintoja teemme kaikessa toiminnassa, esimerkiksi valitsenko kaupassa avokadon vai kotimaisen kurkun, Lotta jatkaa. – Kaikki lähtee pienistä, kestävistä valinnoista. 
 
Lue lisää:   
Outdoor Passion Finland
Vastuullisuus Ruka-Kuusamossa
  
Julkaistu: 21.12.2020
Teksti: Ruka-Kuusamo Matkailu ry. 
Kuvat: Ruka-Kuusamo Matkailu ry ja Outdoor Passion Finland