Hiihtosuksi, kuva Ronja Vanhatalo

Maastohiihtäjän taivas Rukalla - Wolf Sport

Murtsikka on uusi musta

Tällä hyvinvoinnin ja liikunnan aikakaudella hiihto kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Se on kokonaisvaltainen laji, joka vaikuttaa lihaksiin, verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja pääkoppaan. Lisäksi se on edullinen ulkoilmalaji, joka vie metsään, ja metsän hyvää tekevän vaikutuksenhan me kaikki jo tunnemmekin. 

Wolf Sport sijaitsee Rukan kylässä, Kauppakeskus Kumpareen alakerrassa ja se on ainoa täysin murtsikkaan eli maastohiihtoon keskittynyt liike Rukalla. Yrittäjä Pasi Kuusela perusti Wolf Sportin vuonna 2013. Kuusela on paljasjalkainen kuusamolainen, mutta on käynyt asustelemassa muuallakin Suomessa. Etenkin Lapuan lakeuksilla asuessaan hän kuitenkin kaipasi kuumeisesti takaisin tuntureiden ja vaarojen kainaloon.

Pasi muistelee ensimmäisiä hiihtokisojaan pikkupoikana, lähes 50 vuotta sitten, jossa johtopaikka piti jättää, kun oli pysähdyttävä rapsuttelemaan lumikökköjä suksenpohjista. Palkinnoksi suorituksesta ojennettiin silti Batman-auto ja karkkipussi. Tästä kisasta lähti vimma suksien oikeaoppiseen voiteluun.

Ruka-Kuusamon kevätladut kutsuvat hiihtämään, kuva Pasi Kuusela

Maastohiihdon harrastajia tulee Ruka-Kuusamoon useista maista, mutta Wolf Sportin asiakaskunta koostuu enimmäkseen mökkiläisistä, karavaanareista ja kaiken ikäisistä matkailijoista, pääosin Oulun seudulta. Kanta-asiakkaita on paljon ja monet käyvätkin moikkaamassa ja ilmoittautumassa, kun ovat saapuneet tunturiin.

Ulkomaiset hiihtäjät käyttävät enemmän vuokraamoiden palveluja, mutta saattavat käydä ostamassa lämpökerrastoja ja muuta vaatetusta. Välineiden, huollon, asujen ja asusteiden lisäksi Wolf Sportiin voi jättää sukset kesäksi parkkiin ja noutaa ne sitten seuraaville lumille valmiiksi huollettuna. Henkilökohtainen ja tuttavallinen palvelu on Kuuselan motto.

– Saa tulla juttusille, kyselemään vinkkejä, silittelemään suksia ja fiilistelemään, yrittäjä esittää kutsun.

Pasi Kuusela on Wolf Sportin yrittäjä

FIS Ruka Nordic – Maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn Maailmancup

FIS Ruka Nordic on Ruka-Kuusamon suurin vuosittainen tapahtuma. Perinteisen, yhdistetyn ja mäkihypyn huiput kokoontuvat Rukan hiihtostadionille mittelemään voitosta ja kävijöitä paikalle saapuu kymmeniä tuhansia. Nordicin aikana ei niinkään shoppailla suksia itse kisan aikana, vaan käyvät katselemassa ennakkoon tarjonnan ja tulevat sitten kisan jälkeen ostoksille ja hiihtelemään maailmantähtien jälkiä.

Niin suomalaisten kuin muidenkin maiden huippuhiihtäjien trendikkyys vaikuttaa koko lajin harrastajamääriin. Kuusela kertookin hauskasta myyntimenestyksestä: Norjalaisen hiihtäjän Klæbon tavaramerkki, pinkit Lekin sauvat, ovat saaneet nimenomaan nuoret pojat ostamaan pinkit varastot tyhjiksi.

FIS Ruka Nordic, kuva Kia Olin

Karvapohjasuksi toimii aina

Suksia voi nykypäivänä ostaa marketeista ja verkkokaupoista. Oikean suksen löytämiseen Kuusela kuitenkin suosittelee henkilökohtaisempaa otetta. Vanha kunnon paperitesti, jossa suksen alle aseteltu paperi kertoo oikean painoluokan, toimii yhä paremmin kuin nipullinen uusia. Suksista Kuusela suosittelee karvapohjasuksea, joka toimii aina. Sitäkin hankittaessa on muistettava oikea jäykkyys, mutta Wolf Sportissa on myös vaihto-oikeus, mikäli siihen tulee tarvetta. Varmistuakseen suksen toiminnasta, ne saa myös testiin, ihan ilmaiseksi. 

Asu hiihtotyylin mukaan

Uutuusasuja Kuusela sen sijaan kehuu. Hiihtohameet, reisistä ja lonkista topatut trikoot, kolmisormihanskat eli lobsterit ja monon päälle vetäistävät suojat lämmittävät oikeista paikoista ja tekevät hiihdosta miellyttävämpää myös kovemmilla pakkasilla. Irrotettavat sauvahihnat mahdollistavat juomapullon kaivelun repusta tai valokuvien napsimisen ilman, että hanskoja tarvitsee kiskoa irti sauvoista.

Asun valinta riippuu myös pitkälti hiihtotyylistä. Retkihiihtäjä istahtaa tulille, valitsee maisemareitin ja pukeutuu lämpimästi, nautiskelee mukavalla kelillä. Himohiihtäjä eli aktiivi- tai kuntohiihtäjä suihkii menemään kelillä kuin kelillä ja pukeutuu kevyesti, ohuisiin ja teknisiin materiaaleihin. Samoja asuja voi käyttää sulan maan aikaan pyöräilyssä ja juoksussa, joten niihin kannattaa panostaa. 

Maastohiihtoa Kuusamossa

Pasi Kuuselan latuvinkit

Stadionin ladut ovat mäkisiä ja haastavat kovakuntoisemmankin hiihtäjän, mutta Ruka-Kuusamosta löytyy latuja joka lähtöön. Kuusamon keskustan Ympäryslatu ja Talvijärven rantaa kulkevat latu ovat mainio valinta helpompaa tasamaata lykkiville, samoin Kuontivaaran ja Vuosselin ladut. Hieman vaativampi Pyhävaaran latu vie uljaisiin maisemiin ja tunnelmallisille tulipaikoille aivan Rukan liepeillä. Alakylän ladulla hiihtely Konttaisen jykevää profiilia hipoen Valtavaaran seinämän alla kulkevalle sillalle on Kuuselan lempipaikka. 

– Siinä on jotain mystistä, siihen on pysähdyttävä joka kerta. Huokaisemaan ja ihailemaan, Pasi Kuusela kertoo. 

Maastohiihtolatu Kuusamossa, kuva Pasi Kuusela

Maaliskuiset aamut, auringon kimallellessa yöpakkasen jäljiltä liukkailla laduilla, ovat parasta hiihtelyaikaa. Vapun jälkeen Kuusela sen sijaan suuntaa Kitkajärven jäälle, jossa luistelu vielä puoli metriä paksun jään pinnalla saaria kierrellen on fiilistelyä parhaimmillaan. Toki sinne ei sulia paikkoja tuntemattomien pidä lähteä, mutta paikallisen matkassa löytyy aikamoisia aarteita, joita latukarttoihin ei ole merkitty.

Loppukeväällä Pasi lähtee usein Suomen ja Ruotsin Ylä-Lappiin nautiskelemaan kevään viimeisistä hangista. Yrittäjän kiireistä huolimatta Kuuselalle kertyy hiihtokilometrejä tuhannesta kahteen joka talvi. Siinäpä haastetta meille jokaiselle.

Lue lisää:
Wolf Sport
Ruka-Kuusamon ladut
FIS Ruka Nordic - pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin kauden avaus Rukalla

Julkaistu: 27.11.2020
Teksti: Salla Karhumaa
Kuvat: Kia Olin, Ronja Vanhatalo, Pasi Kuusela

Tämä blogipostaus on osa kaupallista yhteistyötä Wolf Sportin ja Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n välillä.