Pizzeria Rukan mahtava puu-uuni paistaa ihanat pizzat

Nuori ja nälkäinen ravintoloitsija

Viiden ravintolan perheyrittäjä Henrik Riipinen

Ruka-Kuusamon alueella toimii lukuisia perheyrityksiä. Perheyritykset kehittävät yritystoimintaansa vastuullisesti ja pitkäjänteisesti, ja usein toiminta siirtyy polvelta toiselle. Tässä blogissa haastattelemme Henrik Riipistä, jonka yritys omistaa Rukalla viisi ravintolaa.

Pizzeria Rukan valtava puu-uuni on paistanut pizzat Rukan kävijöille jo yli kolmekymmentä vuotta. Paavo Riipinen rakensi jo maamerkiksi muodostuneen ravintolan Kelorinteen juurelle, jossa hänen poikansa Henrik on häärännyt jo pikkupojasta saakka. Henrik Riipinen lähti opiskelemaan kauppakorkeakouluun ja yliopistoon aikomuksenaan tehdä jotain aivan muuta kuin seurata isänsä jalanjälkiä ravintoloitsijana. Vuonna 2013 hän kuitenkin päätti palata takaisin Kuusamoon ja ryhtyä yrittäjäksi isänsä rinnalle. Tällä hetkellä Riipinen Restaurants Oy luotsaa Pizzeria Rukan lisäksi Kotipizzaa, kahta Subwayta ja RUOK Burgeria.   

Pizzeria Rukan yrittäjät

Ravintoloista kolme toimii franchising-periaatteella, mutta niistä on silti tehty omannäköisiä. Harva edes tietää, että Subway, joka on maailman suurin pikaruokaketju, on myös perheyritys.   

Riipisen perheyrityksen perustana on yhteinen arvopohja, jolle koko toiminta rakentuu. Pitkän linjan investoinnit ovat mahdollisia yrityksessä, jossa talous on vakaalla pohjalla, toimitaan pitkäjänteisesti eikä pyritä saamaan pikavoittoja. Koko toiminnan painopiste keskittyy asiakaskokemukseen ja sen hallintaan sekä vastuulliseen toimintaan ja henkilöstön hyvinvointiin. Päivittäiset tavat ja toimintamallit on ohjeistettu koko henkilökunnalle ja vastuun antamisen ehtona on, että asiakaskokemus toteutuu ja asiakas poistuu ravintolasta tyytyväisenä –ja palaa tietysti takaisin.   

– Haluamme olla edelläkävijä vastuullisessa toiminnassa ja olemme mukana Sustainable Travel Finland -ohjelmassa. Paikallinen henkilökunta ja paikallisuuden arvostaminen, kierrätys, energiatehokkuus, lakien ja sääntöjen noudattaminen sekä raaka-aineiden tilaaminen vastuullisilta ja hyvämaineisilta tuottajilta ovat periaatteitamme, Henrik Riipinen luettelee.  

Miten ravintoloitsijan ja perheellisen, pienten lasten isän tunnit riittävät olemaan läsnä molemmissa?  

– Perheyrityksessä minä annan yritykselle kasvot ja olen fyysisesti läsnä. Käyn välillä säheltämässä keittiössäkin, mutta pyrin olemaan johtaja, joka luottaa henkilöstöönsä eikä huohota niskaan, Henrik kertoo. – Osaava henkilökunta, johon luotetaan ja annetaan vastuuta sekä työn ja vapaa-ajan hyvä suunnittelu mahdollistaa läsnä olemisen sekä työssä että kotona. Itsestään huolehtiminen on edellytys yrityksen hyvälle hoitamiselle. Loppuun palaneella, 24/7 paikasta toiseen sinkoilevalla yrittäjällä ei pysy langat käsissä. 

Pizzeria Ruka yrittäjäperhe

Mennyt kesä oli Riipisen perheyritykselle kiireistä aikaa. Ympärivuotisuus onkin Henrik Riipisen tulevaisuuden tavoite. Kesällä ja syksyllä tehdään lisäksi kaikki kehitystyö, rekrytoinnit ja valmistaudutaan talveen.  

Alueen imagon merkitys on suuri. Tänä kesänä Kuusamossa kävi paljon matkailijoita, ja toivottavasti moni yllättyi positiivisesti siitä, miten paljon hyviä ravintoloita meillä on. Kun asiakas kertoo, että ”Ruka-Kuusamosta saa hyvää ruokaa ja palvelua”, vahvistaa se koko alueen imagoa, ei pelkästään yksittäisen yrittäjän.  

Miltä Riipisen tulevaisuus näyttää, onko suunnitelmissa jo uusia ravintoloita alueelle? 

– Olen nuori ja nälkäinen mies, joten uskon, että ravintoloita tulee vielä lisääkin, Henrik nauraa.   

Tutustu Ruka-Kuusamon ravintolatarjontaan sivulle Ravintolat

Julkaistu: 2.9.2020
Teksti: Salla Karhumaa
Kuvat: Riipinen Restaurants  

Tämä blogi on osa kaupallista yhteistyötä Riipinen Restaurants Oy:n ja Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n välillä.