Hanki Baarin rentoa tunnelmaa

Hanki Baari – Rukan rento olohuone

”Vetelehtimistä ennen ja jälkeen laskujen. Rukan paras olohuone ja upeimmat ihmiset!”

Näin lupaa Hanki Baari Facebookissa ja asiakkaiden kirjoittamat arvostelut tukevat tätä täysin. ”Huippua, huikeeta, rentoa, leppoisaa, täyden kympin henksu, tunturin paras baari, maan parhaat haukipullat.” Hehkuttamisen lista on loputon.

Tapaan Hanki Baarin yrittäjäkaksikon enkä malta olla kysymättä, blokkaavatko pojat kriittisemmät arviot pois näkyvistä. Tony Liljeström ja Taneli Rantala purskahtavat nauruun. 

- No sitä on joku muukin kysynyt, mutta voidaan käsi sydämellä sanoa, että ei blokata. Palaute on hyvää, kai se kertoo siitä, että tehdään jotain oikein. 

Todellakin siltä vaikuttaa. Rukan kylän keskellä sijaitsevaan Hanki Baariin johdattaa asiakkaita retrotyylinen BAARI-valokyltti. Sisällä on kotoisa ja rento olohuonemeininki, kuten mainoslause lupasi. Tunturin parhaaksi kehuttu kaffikin on tuoretta ja makoisaa.

Lumilautailija Rukan maisemissa

– Lähdin Helsingistä karkuun loskaa. Luonto on mulle tärkeä, olen sitten laskemassa, haikkailemassa tai kelkkailemassa. Täällä pääsee tekemään kaikenlaista pikkurahalla. Tulin Rukalle ensimmäistä kertaa vuonna 2010, sitten olin Ukkohallassa rinne- ja ravintolahommissa ja sieltä lähdin Kanadaan. Ja Kanadasta sitten takaisin Rukalle, vähän pienempiin kuvioihin, Taneli kertoo. 

– Joo Helsingistä me tultiin tänne. Tyttökaverin kanssa piti vähän tuumailla, että jäädäänkö todella, mutta kun hänkin sai töitä Rukalta, niin suostui sitten jäämään, Tony virnistää. 

Tony ja Taneli ovat tutustuneet Suomenlinnassa Café Bar Valimossa työskennellessään. Hanki Baari onkin Valimon omistajien perustama ja he ovat yhä osakkaina ja mukana toiminnassa. 

– Ensin tultiin tänne työntekijöiksi, mutta marraskuussa 2015 tarjoutui mahdollisuus ryhtyä osakkaiksi, niin päätettiin kokeilla. Meillä on hyvät takapirut tässä hommassa. Paperihommat ovat käytännössä Valimon väen hoidossa ja tilitoimisto hoitaa loput, niin me voidaan keskittyä siihen mitä osataan parhaiten. 

– Tämä on meidän näköinen paikka. Me tykätään siitä mitä tehdään ja yritetään aina ehtiä juttelemaan ihmisten kanssa. Onhan tämä enemmänkin elämäntapa kuin työpaikka. Tätä tehdään niin kauan, kun viihdytään ja homma pysyy haasteellisena. Ja sitten kenties laajennetaan. Ehkä jonkun ajan päästä Hankeen pääsee muuallakin kuin Rukalla, Tony ja Taneli raottavat salaisia suunnitelmiaan.

Hanki Baarin Taneli Karhumaa ja Tony Lilljeström

Tuskinpa kolmenkympin hujakoilla olevien kavereiden tulevaisuuden suunnittelu vielä yltääkään eläkepäiviin saakka, mutta pikkulinnut sirkuttelivat, että naimisiinmeno on toiselle heistä todellista ihan lähitulevaisuudessa.  

– Joo, se olen minä, Tony hymyilee, vuoden päästä Suomenlinnassa sanotaan tahdonviereisessä talossa, Bar & Grill Coloradossa työskentelevän Nadjan kanssa. 

Hanki Baarin kaksikon työnjako on selkeä; Tony häärää keittiössä ja Taneli hoitaa salin. Tony on myös mies sosiaalisen median lupsakoiden päivityksien takana. Talvisesonkina Hanki Baarissa painavat töitä kaksikon lisäksi kaksi kokoaikaista sekä pari extratyöntekijää. Apukäsiksi rientävät Helsingistä myös baarin perustajat Mikko Antti-Poika ja Kaisu Myllylä. Hanki Baarin henksut saavat työsuhde-etuna myös tosi hyvän alennuksen kausikortista Rukan rinteisiin, mikä on Tanelin mielestä ihan ehdoton juttu. 

Kuusamo on kalastajan unelmakohde

Ruokalistalla näkyy valinnanvaraa perisuomalaisesta muikusta ja muusista Mie Gorengiin ja olut-suklaakakkuun. Lounaalla on aina myös lihaton vaihtoehto ja jäätelöäkin saa vegaanisena. Oma luottokalastaja hoitaa keittiöön tuoretta siikaa, muikkua ja haukea. Kalan matka jään alta pöytään on nähtävissä omin silmin Pekka Lintusaaren kuvaamassa videossa.Pekka Lintusaari on muutenkin vahvasti mukana Hanki Baarin taustavoimissa. Kuvaushommien lisäksi hän toimii talon vakkari-dj:nä. 

– Meillä käy Suomen kovimpia räppäreitä ja dj:tä, joiden nimmarit baaritiskin yläpuolella todistavat vierailuista. Musa on semmosta letkeää; räppiä ja reggaeta. Live-iltoina asiakkaat on selkeästi nuorempaa pipopäätä, mutta meille on tervetulleita ihan kaikki, tenavista täteihin. 

Hanki Baarin rentoa tunnelmaa

Hanki Baari on myös alueen henkilökunnan suosiossa. Onko henksun läsnäolo baarille hyvä asia?

– Ehdottomasti! Henksut on parhaita kriitikoita, ei ne käy paikoissa, joissa on pahaa ruokaa tai liian kallista ja jäykkää. Lisäksi ne toimii monesti houkutuslintuina, kuka sitä nyt tyhjään baariin haluaa tulla. Meillä on aina täällä hengailemassa porukkaa, se näkyy ikkunoista ohikulkijoille ja tyypit on heti, että mikäs paikka se tuo on, kun siellä on noin paljon jengiä, Tony nauraa. 

Hanki Baari on nyt ensimmäistä kertaa auki myös kesällä. Hiljaisempi aika mahdollistaa yrittäjäkaksikon työskentelyn ilman lisätyövoimaa. Talven lähestyessä lisäkäsiä tarvitaan vielä salin puolelle ja hakemuksen voikin laittaa tulemaan info@hankibaari.fi. Jos taas päässä muhii hyvä liikeidea, niin Taneli ja Tony toivottavat uudetkin yrittäjät tervetulleiksi Rukan mukavaan joukkoon. 

Julkaistu: 16.7.2018
Teksti: Salla Karhumaa
Kuvat: Hanki Baari ja Ruka-Kuusamo Matkailu