Retkeilijä rentoutuu lammen rannassa laiturilla

3 x kansallispuisto ja Ruka yhdellä kesäreissulla

On tieteellisesti tutkittu juttu, että luonto on tehokas lääke stressiin ja että luonnossa liikkumisella on positiivisia vaikutuksia sekä keholle että mielelle.

Mikäpä siis olisi parempi paikka viettää lomaa kuin suomalainen luonto, jossa ilmanlaatukin on tutkitusti maailman paras?

Ruka-Kuusamoa voisi kuvailla kansallispuistojen luvattuna maana. Aluetta ympäröivät kansallispuistot tarjoavat parhaat palat Suomesta, ja vieläpä helposti yhdistettävänä yhteen lomareissuun. Oulangalla vapaasti virtaavien jokien voima sekä suomalaisen luonnon monipuolisuus on käsin kosketeltavissa, Suomen uusimman kansallispuiston Hossan kimmeltävissä järvinäkymissä on kaikuja tuhansien vuosien takaa ja Riisitunturin maisemissa viimeistään tavoittaa sen oikean Lapin tunturifiiliksen.

Kun kansallispuistojen tarjontaan yhdistää Rukan ja Kuusamon monipuoliset palvelut, lähireitit ja aktiviteettimahdollisuudet, ei lomalla ainakaan tekemisenpula iske. Alle on koottu muutamia tärppejä ohjatuista ja omatoimisista luontoaktiviteeteista, jotka on helppo toteuttaa päiväreissuina niin, että majoitus ja loman tukikohta on Rukalla.

Meloja Julma-Ölkky -järvellä

Päivä 1: Melonta Oulangalla tai koskenlasku Kitkalla

Oulangalla kannattaa ottaa kaikki irti virtaavasta vedestä. Rauhallista flow’ta etsivä lomalainen rentoutuu päivän melontaretkellä Oulankajoella. Vauhdikkaampia aaltoja on tarjolla Kitkajoen kuohuissa. Valitse joko koko perheen koskiseikkailu tai K-18 versio villillä reitillä. Monet safariyrittäjät tarjoavat kuljetuksen Rukalta, joten näille seikkailuille ei välttämättä tarvitse liikkua omalla autolla.

 

Päivä 2: Patikointia Riisitunturilla tai Valtavaaralla

Valtavaaran luonnonsuojelualue on lähiluontoa parhaimmillaan aivan Rukan kylän kupeessa. Valtavaaran huiputus -patikointireitti kerryttää yhteensä noin 8 kilometriä Rukan ytimestä Karhunkierroksen alkupisteestä startattaessa, Saaruan parkkipaikalta muutaman vähemmän. 

Riisitunturille taas hurauttaa Rukalta autolla noin puolessa tunnissa ja perillä odottavat mahtavat rinnesuot sekä upea Kitkajärvi, Euroopan suurin lähde. Suuntaa piknikille tai vaikka yön yli reissulle Riisitunturin autiotuvalle (1,5 km parkkipaikalta) tai valitse jokin tunturin eri mittaisista rengasreiteistä. Lisätietoa löydät sivulta Vaellusreitit.

Vaellusta Valtavaaralla

Päivä 3: Veneretki tai pyörälenkki Hossassa

Ennen loman loppua tai paluumatkan varrella kannattaa pistäytyä Hossassa, jonne on Rukalta matkaa noin 100 km ja Kuusamosta 80 km.  Hossaan kuuluu myös Etelä-Kuusamossa sijaitseva Julma-Ölkky, joka on maamme suurimpia ja ainutlaatuisimpia kanjonijärviä. Julma Ölkkyä pääsee ihailemaan järviristeilyillä kesä-elokuussa sekä Ölökyn ylitys ja Ölökyn ähkäsy -patikointireiteillä.

Myös Hossan pyöräilyreitit ovat tutustumisen arvoisia, sillä kansallispuiston tasaiset kangasmetsät tarjoavat suhteellisen helppoja baanoja sunnuntaipyöräilijällekin vaihtuvissa maisemissa. Pyörällä pääset tutustumaan esimerkiksi Hossan tunnetuimpaan nähtävyyteen, Värikallion kalliomaalauksiin, joilla on takanaan ainakin 3500 vuoden mittainen historia.

Jos lomailet ilman autoa, pyöräreittejä löytyy oivallisesti myös Rukalla

Ota lomasuunnittelun avuksi myös nämä:
Ruka-Kuusamon kesän viikko-ohjelma
Ruka-Kuusamon Tapahtumakalenteri

Teksti: Veera Vihervaara
Kuvat: Veera Vihervaara ja Ruka-Kuusamo Matkailu ry