Hiihtokoulu Rukan rinteillä

Rukan hiihtokoulun usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastauksen yleisimpiin kysymyksiin koskien Rukan hiihtokoulua. Vastauksen saat näkyviin klikkaamalla +-symbolia otsikon vieressä.

Miten valitsen omille taidoilleni sopivan opetuksen?

Löydät oman taitotasosi kun tutustut Opas taitotason määrittämiseen -sivuumme, jonne olemme koonneet erilaiset taitotasot lajin mukaan. 

Jokaisen ryhmäkurssin tiedoissa lukee, mille taitotasolle kurssin opetus on suunnattu. Yksityisopetusta tarjoamme kaikille taitotasoille. 

Kuuluuko hissilippu opetuksen hintaan?

Ei kuulu. Yksityistunnille tai kurssille tarvitset lisäksi hissilipun – taitotason mukaan joko Rosa & Rudolf Family Park aluepäivälippu (12 € / henkilö) tai normaalihissilippu. Ensimmäinen alkeistunti vietetään aina Family Parkissa. 

Alle 6-vuotiaat kypärä päässä olevat lapset liikkuvat kaikissa hisseissä, sekä Rosa & Rudolf Family Parkissa ilmaiseksi hissilipullisen vanhemman seurassa. Alle 6-vuotiaalle lapselle tulee noutaa lipunmyyntipisteestä Rosa & Rudolf -hissilippu, jonka saa ilmaiseksi huoltajan voimassa olevaa Ruka tai Ruka+Pyhä hissilippua (ei Family Parkin aluelippua) vastaan. Ilmainen lippu on noudettava ennen opetuksen alkua. Jos vanhemmalla ei ole voimassa olevaa hissilippua, täytyy lapselle ostaa normaali lasten hissilippu tai Family Parkin aluelippu. 

Katso lisätiedot ja hinnat ja osta liput Rukan lippukaupasta.

Missä tapaan opettajan opetuksen alkaessa?

Hiihtokoulullamme on neljä eri tapaamispaikkaa. Yksityisopetusta varatessasi saat tarkemmat tiedot tapaamispaikan sijainnista. Tapaamispaikkana toimii jokin seuraavista:

1.    FAMILY PARK (Itä-Rukalla, Ruka Valley alue): Tapaamispaikka kyltti on Rosa & Rudolf Family Parkin ja Valley vuokraamon välissä olevan pihamaan Bistron terassin puoleisessa päädyssä. Yksityistunnit alkeita opetteleville aloitetaan aina Family Parkin tapaamispaikalta.

Hiihtokoulun tapaamispaikka Family Park

2.    VUOSSELI (Itä-Rukalla): tapaamispaikka kyltti on VuosselinPortti –vuokraamon päädyn  Vuosselin express-tuolihissin ala-aseman lähellä.

Hiihtokoulun tapaamispaikka Vuosselinportti

3.    PISTE (Ruka Village alue): tapaamispaikan kyltti on Pistevuokraamon rinteen ja gondolihissin puoleisella talon kulmalla.

Hiihtokoulun tapaamispaikka Piste

4. Ski Bistro-rinneravintola terassin läheisyydessä, Mini-Ruka rinnealueen ala-aseman edustalla: Tässä tapaamispaikassa aloitetaan  ryhmäkurssit, kuten Werneri-ja Parkkilaskukurssit. 

Hiihtokoulun tunnille tultaessa on opetus oltava maksettu (tapaamispaikan viereisen vuokraamon kassalla). Oppilaalla on oltava voimassa oleva Family Park -aluelippu tai hissilippu sekä välineet valmiina.

Tarvitseeko minulla olla välineet hiihtokoulun kurssia tai yksityistuntia varten?

Hiihtokoulun tunnille tultaessa oppilaalla on oltava voimassa oleva Family Park -aluelippu tai hissilippu sekä välineet valmiina. Jos sinulle ei ole omia lajivälineitä, voit vuokrata välineet Rukan vuokraamoista. Voit tehdä vuokrauksen jo etukäteen verkkokaupan kautta. Varaathan välinevuokraukseen tarpeeksi aikaa ennen tunnin alkua, etenkin sesonkiaikoina. 

Vuokraa välineet

Minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa hiihtokoulun?

Hiihtokoulun ryhmäkurssille voi osallistua siitä alkaen, kun lapsi on 5-vuotias (laskettelukurssit) tai 8-vuotias (lumilautailukurssit). Sitä nuoremmille lapsille suosittelemme aloittamaan lasketteluharrastuksen hiihtokoulun 30 minuutin mittaisella oppitunnilla. 

Lapsesta riippuen sopiva ikä ensimmäiselle oppitunnille (30 min) suksilla on noin 3–4-vuotiaana ja lumilaudalla 5–6-vuotiaana.

Pienet oppivat ensin liikkumaan tasamaalla ja tasapainon hallintaa liukuessaan helpoimmassa aloittelijoiden mäessä yhdessä opettajan kanssa. Haluamme lapsen saavan mukavan ensikokemuksen tästä kivasta harrastuksesta, ilman että oppitunnin aikana ehtii tulla väsymys.

Lapsen innostuessa ja jaksaessa, voidaan oppituntia jatkaa lisämaksusta 20 min lisää. Pienten lasten motoriikka ja liikunnallisuus vaihtelevat, yksityisopetuksessa tunnilla edetään lapsen taitojen kehittymisen mukaan. Useimmiten pienemmät lapset oppivat suksilla hallitsemaan auraamalla laskemisen tai lumilaudalla tasapainoilun ja kääntymisen sekä vauhdin hallinnan parilla kolmella 30 – 50min mittaisella oppitunnilla Family Parkissa. Sen jälkeen siirrytäänkin harjoittelemaan sinisen vaikeusasteen rinteissä laskemista, oppimaan uutta ja opitaan myös erilaisten hissien käyttö. Oppitunnin jälkeen on hyvä pitää lämmittely, kaakao- tai lounastauko ja jatkaa tunnilla opittujen asioiden harjoittelua myös omin päin, ennen seuraavaa oppituntia, hymyssä suin. Varmista, että lapsi on pukeutunut riittävän lämpimiin, sään mukaisiin talvivaatteisiin.

Missä rinteessä alkeisopetus pidetään?

Rukan hiihtokoulussa alkeiden opettelu aloitetaan aina Rosa & Rudolf Family Parkissa, joka sijaitsee Itä-Rukalla, Valley Hotellin ja Valley Vuokraamon edustalla. Family Parkissa nousut on tehty helpoiksi kuuden taikamaton voimin ja rinteet ovat sopivan loivat ensimmäisten kurvien harjoitteluun. 

Rosa & Rudolf Family Parkiin pääsee omalla aluelipulla (12 € / päivä / henkilö, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi). Kaikki Rukan normaalit hissiliput käyvät myös Rosa & Rudolf Family Parkiin. Lue lisää Rosa & Rudolf Family Parkista ja lipputyypeistä.

Jos majoitut Rukan kylässä, voit ostaa Aloittelijan päivälipun, joka sisältää Gondoli-hissiin käytön ja sisäänpääsyn Family Parkkiin (4-11 v: 20 € / 12v alkaen: 26€ / päivä. Tai voit käyttää ski bussia tunturin toiselle puolelle siirtymiseen. Lue lisää Ruka-Kuusamon Skibussista

Mitä eroa on LumiWerneri ja VauhtiWerneri-kursseilla?

LumiWerneri-kursseilla aloitetaan ihan perusteista, VauhtiWerneri-kursseilla taas kurssin nimen mukaisesti vauhti jo lisääntyy. VauhtiWerneri sopii lapselle, joka hallitsee vauhdin helpossa rinteessä ja osaa käyttää hissiä. Jos lapsi on ensimmäistä kertaa laskemassa, on LumiWerneri (taso 1) oikea valinta. Jos kokemusta on jo hiukan mutta lapsi ei vielä osaa jarruttaa ja kääntyä itsenäisesti, LumiWernerin jatkokurssi (taso 1½) on sopiva ryhmä.

Lue lisää Werneri-opetuskursseista ski.fi-sivustolta.

Voinko toivoa opettajaksi tiettyä henkilöä?

Kuuntelemme toki opettajatoiveita ja pyrimme toteuttamaan ne mahdollisuuksien mukaan. Lähetä meille sähköpostia tai soita, ja kerro toiveesi.

Joka tapauksessa saat meiltä aina ammattitaitoisen opettajan, jolla on Suomen Hiihdonopettaja ry:n (SHOry) tai Suomen hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) myöntämä hiihdonohjaajan tai -opettajan pätevyys.

Onko Rukan hiihtokoululla jotakin erikoistarjouksia?

Hiihtokoulun Happy Hour

Tutustu hiihtokoulun Happy Houriin tiistaisin klo 16, jolloin tarjoamme kaksi laskijaa yhden hinnalla 50 minuutin mittaiselle yksityistunnille.

OLETKO TULOSSA ENSIMMÄISELLE ALKEISOPPITUNNILLE? SAAT 3H TAI 1 PV VÄLINEVUOKRAUKSEN –50%

Tarjous on voimassa hiihtokoulun Low Season -aikoina: Rosa&Rudolf Family Parkin aukeamisesta alkaen–22.12.2023 / 8.1.–11.2.2024 / 1.4.–5.5.2024. Vain ensimmäiselle alkeisoppitunnille. Tarjoushintaiset välineet tulee maksaa ennen vuokrauksen aloittamista hiihtokoulun/vuokraamon kassalle Pisteen, RukaValleyn tai VuosselinPortin vuokraamoissa. Ei varattavissa verkkokaupasta. Saavuthan vuokraamoon vähintään 45 min. ennen tunnin alkua.

Mitkä ovat hiihtokoulun varaus- ja peruutusehdot?

Noudatamme Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n ja kuluttaja-asiamiehen sopimia hiihtokoulujen palveluita koskevia sopimusehtoja, jotka löytyvät täältä.

Mitkä liikuntaedut käyvät maksuksi Rukan hiihtokoulussa?

Rukan hiihtokoulussa voit maksaa alla mainituilla liikunta- / kulttuuriseteleillä henkilökohtaisen kurssimaksun tai yksityisopetuksen. Kaikki setelit ovat henkilökohtaisia ja kaikissa käyttämissäsi seteleissä tulee olla nimi selkeällä käsialalla kirjoitettuna. 

  • Smartum (liikuntasetelit ja Smartum Mobiilimaksu)
  • Edenred Ticket Mind&Body
  • Eazybreak
  • Virikeseteli
  • EPassi (entinen Sporttipassi)
  • Tyky-Kuntoseteli
  • Tyky-Online

Pääseekö hiihtokoulun kanssa nopeammin hissijonosta?

Jos hisseillä on jonoa, teillä on opettajan kanssa aina etuajo-oikeus hissijonossa osallistuessasi Rukan hiihtokoulun kurssille tai yksityisopetukseen. Opettaja ohjaa teidät omasta portista hissijonon eteen ja hissiin, kohteliaasti muut jonottajat huomioonottaen. Näin tehokas opetusaika ei mene hissijonossa odotteluun.