Perhe vaeltamassa Oulangan kansallispuistossa. Kuva Jani Kärppä.

Vaellusreitit

Monipuolinen reittivalikoima ihastuttaa

Legendaarisen Karhunkierroksen lisäksi Kuusamosta löytyy kymmeniä muita reittejä upeissa maisemissa. Rukan tunturialue tarjoaa mukavasti erimittaisia, vaikeusasteeltaan erilaisia lähireittejä.

Reitit on merkattu maastoon ja maksuttomaan Ruka-Kuusamon Kesäoppaaseen, jota jaetaan Ruka Infosta ja hotellien vastaanotoista.

Ruka-Kuusamon Kesäopas

Ruka-Kuusamon retkeilyreitit

Rukan Ja Valtavaara-Pyhävaaran luonnonsuojelualueen reitit

Kuusamo on Lapin eteläpuolella ainoa seutu, jonka maanpinnan vaihtelut ovat yli 200 metriä. Yli 300 metrin korkeuteen yltäviä lakia on parikymmentä ja lähes 500 metriin kohoavia tuntureita ovat Valtavaara, Iivaara, Rukatunturi, Konttainen, Kuntivaara ja Pyhävaara.

Rukan rinnealueiden reitit

Ruka koostuu neljästä eri huipusta, joiden mukaan Rukan rinnealueet on myös osittain nimetty: Pessari, Saarua, Ruka (Eturinteet ja Vuosseli) ja Masto.

Kesäisin Rukan alueelta löytyy runsaasti merkattuja lähireittejä: Rukan ympärysreitti sekä Rukatunturin, Kalliolammen, Kivilammen ja Vuosselin reitit. Rukatunturin reittiä lukuun ottamatta nämä reitit toimivat talvisin latuina.

Rukan huipulle pääsee kesä-syyskuussa maisemahissillä ja rinteitä voi tulla alaspäin joko kävellen tai kesäkelkkaradalla. 

Maston alueella on kaksi ympärivuotista monikäyttöreittiä: Rukan esteetön reitti ja Juhannuskallion reitti, joka toimii talvisin lumikenkäreittinä. Näiden reittien aloituspisteeseen pääsee autolla ympäri vuoden. Rukan huipulle pääsee voimassa olevalla hissilipulla lasketellen tai lautaillen sekä jalkaisin myös Village-2-Valley -gondolilla.

Talvisin Saaruan huipulla kulkee lumikenkäpolku, jonka pituus on 1 km (Village-2-Valley -gondolin yläasemalta) tai 1,5 km (Rukan kylästä).

Retkeilyreitit kartalla

Valtavaaran alue

Valtavaaraan pääsee kesäisin Valtavaaran huiputus -reittiä pitkin. Myös yli 80 km pituinen Karhunkierros kulkee Valtavaaran kautta matkalla Rukalla sijaitsevaan päätepisteeseensä.

Talvisin Valtavaaran alueella on tarjolla 2, 3 ja 5,5 km pituiset lumikenkäreitit. Hiihtäjille tarjolla on myös Valtavaaran latu. 

Maastopyöräily on kiellettyä Valtavaaran alueella ympäri vuoden alueen haavoittuvaisen luonnon takia.

Retkeilyreitit kartalla

Pyhävaaran alue

Pyhän Jyssäys kuljettaa retkeilijän Rukalta Plantingintien varresta Pikku-Pyhävaaran huipulle ihastelemaan Rukan rinteiden maisemia hieman kauempaa.

Pyhän Jyssäys on kuljettavissa kesäisin jalkaisin ja maastopyörällä, talvisin jalkaisin ja fatbikella sekä runsaan lumisateen aikaan lumikengillä. 

Pyhävaaraan johtaa myös Pyhävaaran latu.

Retkeilyreitit kartalla

Kansallishuvipuisto kutsuu lomailemaan!

Ruka-Kuusamossa yhdistyvät kansallismaisemat, upeat kansallispuistot ja hauskat huvit. Luonnonläheiset kansallishuvit on herätetty henkiin modernin perheen vaatimuksia ajatellen, joten koskenlasku hoituu tukin sijaan leppoisasti kumilautalla, ja pyörällä kurvataan kosiomatkojen sijaan Ruka Bike Parkin vauhdikkailla reiteillä.  

Tutustu ja testaa, millainen kansallishuvipuistopersoona juuri sinä olet!

Suomen ensimmäinen kansallishuvipuisto - Ruka-Kuusamo

Varaa majoitus helposti!

Ruka-Kuusamon Majoitushausta näet kätevästi vapaana olevat majoituskohteet hintoineen haluamallesi ajalle.