Koira suppailee, kuva Harri Tarvainen

Koirahiihto ja retkeily koiran kanssa

Runsaasti reittejä koiran kanssa ulkoiluun

Ruka-Kuusamon alueelta löytyy neljä koiralatua sekä runsaasti lemmikeille soveltuvia retkeilyreittejä.

Lemmikit tulee aina pitää kytkettyinä merkatuilla reiteillä, ja ulkoillessa tulee pysytellä poluilla erityisesti suojelualueilla. Muualla maastossa liikuttaessa koirat tulee pitää kytkettyinä koirien kiinnipitoaikana. Ruka-kuusamon metsissä liikkuu paljon alueelle luontaisia eläinlajeja, mukaan lukien noin 10 000 poroa. Yhdessä vastuullisesti toimien tilaa riittää kaikille upeista maisemista nauttiville ulkoilijoille.

Ruka-Kuusamon koiraladut ja koirille sallitut latukahvilat

  • Talvijärven latu 2 km (Ruka, Ravintola Rukatonttu)
  • Kuontivaaran latu 20 km (Ruka, mutta Kuontivaaran latukahvilaan/pihalle koirat eivät ole sallittuja)
  • Kuusamon Ympäryslatu 18 km (Kuusamo)
  • Torangin latu 7,5 km (Kuusamo)
  • Käylän valolatu 2,5 km talvella 2023-2024 lauantaisin ja sunnuntaisin klo 18-23 (31.3.2024 asti, pois lukien su 28.1., jolloin hiihtokisat). Myös valjakolla ajo on sallittua em. aikana.

Koirahiihdossa koiran tulee olla kytkettynä eikä se saa aiheuttaa haittaa latureitillä liikkuville tai rikkoa perinteisen latua. Omistajan tulee kerätä koiran jätökset pois ladulta. Katso lisätietoja Ruka-Kuusamon laduista Ladut ja hiihto -sivulta. 

Ole hyvä ja huomioi: Vuosselin ulkoilureitillä koirien kävelyttäminen on sallittua vain kesäisin. Talvella koirat eivät ole sallittuja kyseisellä reitillä (syynä ovat turvallisuustekijät). Lisätietoja tästä reitistä löytyy sivulta Ladut.

Pidetään reitit siistinä

Lemmikkien jätökset on fiksua siivota pois reittien välittömästä läheisyydestä. Rukan kylän alueella on sekajäteastioita, joihin voi luonnollisestikin jättää myös koirankakkapussit. Rukan kylästä alas Rukan Porttiin tai toiselle puolelle tunturia johtavien kävelyreittien varsilla ei valitettavasti ole tarjolla koirankakkaroskiksia.

Tyttö ja koira retkellä Valtavaaran reitillä
Bussilla retkille koiran kanssa

Lemmikit ovat tervetulleita Kuusamosta Rukan kautta Oulangan kansallispuistoon liikennöivään Karhunkierrosbussiin (Ruka Charterin operoimat linjat). SkiBussilla ladun varteen siirryttäessä myös lemmikki pääsee bussin kyytiin.

Rukatunturin puolelta toiselle liikuttaessa lemmikit ovat tervetulleita Village2Valley-maisemagondolin kyytiin.

Ruka Valley - upea kyläkeskus Valtavaaran kupeessa