Auringonlasku Kuusamossa, Salla Karhumaa

Rospuutto

Rospuuttoaika - mainettaan parempi välikausi

Rospuutoksi eli kelirikoksi sanotaan varsinaisesti päällystämättömien teiden pehmenemistä kulkukelvottomiksi. Vesistöissä rospuutto merkitsee ajanjaksoa, jolloin jäät eivät kanna ihmistä. 

Ruka-Kuusamossa keväinen rospuuttoaika ajoittuu yleensä toukokuun puoliväliin. Metsämaastossa ei enää pysty liikkumaan suksilla tai lumikengillä, ja ojien ja kosteikkojen tulviessa jalkaisinkin liikkuminen saattaa olla hankalaa.

Rospuutto kansallispuistoissa

Kansallispuistojen reiteillä pääsee pääosin kulkemaan korkeavarsisilla vaelluskengillä tai kumisaappailla muutamia Oulankajoen varren reittiosuuksia lukuun ottamatta. Tietyille reiteille johtavat hiekkatiet saattavat olla hetkellisesti kulkukiellossa kelirikon takia.

Karhunkierros toukokuussa

Muun muassa suosittu Karhunkierros on yleensä toukokuussa hetken aikaa kulkukelvoton tulvien takia tietyiltä osin. Suosittelemme tarkistamaan reittien ajantasaisen tilanteen Oulangan luontokeskuksesta.

Syksyinen rospuuttoaika – kesän ja talven välikausi

Loka-marraskuussa eletään myös hetken aikaa kausien välissä, kun vedet kylmenevät, jäät eivät vielä kanna eikä maastossa oleva lumipeite ihan vielä riitä lumella tehtävien aktiviteettien toteuttamiseen.

Lomailu tähänkin aikaan on silti upea elämys ja ympärivuotista matkailua edistävä vastuullinen valinta!

Elämyksellinen syysloma

Maastopyöräily, retkeily, koskikellunta, saunaelämykset ja muut ihanat hyvinvointipalvelut sekä villiruokaan liittyvät aktiviteetit kutsuvat lomailemaan myös lokakuussa, vaikkapa syysloman aikaan. Rukan rinteet avataan lokakuun alussa ja ensilumen latu on maksutta hiihdettävissä lokakuun puolivälistä alkaen.

Upeat tuplarevontulet

Double aurora eli revontulien heijastuminen tyynen veden pinnasta on monen kaukaisista maista saapuneen vieraamme toivelistalla. Loka-marraskuussa tämä elämys on mahdollista kokea Kuusamossa järvien tai lampien rannalla.