Auringonlasku ja järvet Kuusamossa. Kuva Philipp Heigel.

Milloin matkaan?

Milloin kannattaa matkustaa Ruka-Kuusamoon? Vastaus on helppo: Aina!

Pohjoisessa löytyy mukavasti tekemistä ja nähtävää jokaisena vuodenaikana. Mikäli on mahdollista matkustaa Lapin perinteisimpien sesonkien välissä, saa nautiskella omasta tilasta ja kiireettömyydestä laskettelurinteillä, laduilla ja retkeilyreiteillä sekä ravintoloissa ja majoituskohteissa.

Neljä vuodenaikaa – ja enemmänkin!

Kuusamossa koetaan selvästi neljä vuodenaikaa, mutta niiden välissäkin on kiinnostavia, toisistaan erottuvia kausia. Kevät, kesä, syksy ja talvi ovat kaikille tuttuja, mutta näiden väliin mahtuvat myös toukokuun ja lokakuun ”rospuuttoajat”, ruska-aika, keskitalven kaamos ja kesän yöttömän yön jakso. 

Kuusamon kesän vihreys ihastuttaa

Talviloma Rukalla on suomalaisten perheiden suosikki, mutta myös Kuusamon kesäinen luonto on ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys. Kuusamo onkin noussut vauhdilla kotimaan kesämatkailun ykköskohteeksi. Kesämatkailun kehittyminen on ollut myös tärkeä askel vastuullisuustyössä kohti aidosti ympärivuotista matkailutoimintaa.

Kesäpäivän lämpötilat:
Kesäkuu 15…20 astetta
Heinäkuu 20…25 astetta
Elokuu 10…20 astetta

Yöttömän yön taikaa

Kesäkuun puolivälistä kuun loppuun nautiskellaan valoisasta luonnosta ympäri vuorokauden. Tarjolla on ihania elämyksiä yöttömän yön tunnelmissa.

Syksyllä seikkaillaan luonnossa

Syyskuussa nautiskellaan luonnon väriloistosta ja lokakuun alussa päästään jo laskettelemaan. Syyslomalla voi kokea kesän ja talven parhaita paloja! Iltaisin pääsee ihastelemaan revontulia.

Tavanomaisia syyspäivien lämpötiloja:
Syyskuu 5...15 astetta
Lokakuu 0...10 astetta

Koskenlaskua Kitkajoella syksyllä, Ruka-Kuusamo, Lappi, Suomi
Ruska maalaa maiseman väreillään

Maaruska käynnistää värien ilottelun jo syyskuun alussa ja puuruska luo maisemille upean silauksen syyskuun puolivälin tienoilla. Ruskaa pääsee ihastelemaan patikoiden, pyöräillen, kanootilla meloen tai vaikkapa koskenlaskulautan kyydissä.

Pikkujoulukausi piristää

Marras-joulukuussa on mukava ottaa pieni irtiotto arjesta Kuusamon lumisiin maisemiin ja nautiskella porukalla pikkujoulun tunnelmista. Yksi marraskuun suosikeista on koskikellunta - kaikille sopiva, eksoottinen elämys. Vauhdikkaan päivän kruunaa saunaelämys villiruokaherkkuineen.

Talvi - 200 päivää lunta

Yksi Ruka-Kuusamon talven valttikorteista on lumivarmuus. Rukan rinteillä lasketellaan yli 200 päivää talvessa ja myös maastohiihdon ja moottorikelkkailun kaudet ovat pitkiä.

Tyypillisiä talvipäivän lämpötiloja:
Marraskuu -10...-5 astetta
Joulukuu -20...-10 astetta
Tammikuu -30...-15 astetta
Helmikuu -20...-15 astetta
Maaliskuu -15...-5 astetta

Liukulumikenkäilyä Riisitunturilla, Salla Karhumaa
Kaamoksen kauniit sävyt

Kaamos on keskitalven aika, jolloin aurinko ei nouse lainkaan. Pimeää meillä ei kuitenkaan ole, siitä pitävät huolta luontoa valaiseva lumipeite ja Rukan ympäristössä myös rinteiden erinomainen valaistus.

Kevät - aurinko herättää seikkailemaan

Huhti-toukokuun hangilla on mahtava hiihdellä ja nauttia luonnon heräämisestä eloon.

Tyypillisiä kevätpäivän lämpötiloja:
Huhtikuu 5…10. astetta
Toukokuu 10…20 astetta

Myllykoski, Pieni Karhunkierros, kuva Salla Karhumaa
Mikä ihmeen rospuutto?

Paikallisilla on oma hauska nimityksensä toukokuun ja lokakuun lumettomille ajankohdille – rospuutto. Kyseessä on lumeton tai vähäluminen ajankohta selkeämpien vuodenaikojen välissä. Rospuutto on yllättävän hyvä ajankohta matkustamiseen – tekemistä riittää eikä ruuhkista ole taatusti tietoakaan!