Ruka Kuusamo hiking

Mieleenpainuvia kesäseikkailuja Ruka-Kuusamossa: 7 edullista perheaktiviteettia

Julkaistu 21.3.2024

Kesän saapuminen Kuusamoon tuo mukanaan lukemattomia seikkailuja ja tekemistä koko perheelle nautittavaksi. Tämä kansallishuvipuisto tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja retkeilyyn, pyöräilyyn, luontoelämyksiin sekä historiantäyteisiin kohteisiin. Esittelemme seitsemän edullista koko perheen aktiviteettia, joilla kokoat mieleenpainuvan kesäloman Ruka-Kuusamossa. 

 

1. Retkeile vaarojen ja koskien keskellä

Retkeilyn ystäville Kuusamon ja Rukan alue tarjoaa upeita vaaramaisemia koskenkuohujen, riippusiltojen ja jylhien näköalapaikkojen äärellä. Monipuolisesta reittivalikoimasta löytyy valikoimaa pidemmistä vaelluksista leppoisiin päiväretkiin. Kesän perhelomasivulla on lapsiperheille kattava lista retkeilykohteista, joiden joukosta löytyy takuulla jokaiselle sopiva vaihtoehto. Miltä kuulostaisi vaikkapa rinnesoineen ainutlaatuinen Riisin rääpäsy tai esteetön Könkään kuohu?  

Suuntaa retkelle – katso lapsiperheille sopivat retkeilyreitit

 

“Aina ne kuohuvat Kuusamon kosket,
laulavat vapaina vaahtojen virmat.
Aina ne kukkivat kuohujen posket,
kisaten pauhaavat putousten kirmat.
Kymmenentuhannen vuoden takaa
elämän säveltä meille ne soittaa.”
Reino Rinne (17. 7. 1913 - 6. 2. 2002)  – Kuusamon kosket 

 

2. Koe uudet pyöräreitit ja Ruka Bike Park

Ruka-Kuusamo on pyöräilijän paratiisi, joka tarjoaa loistavia reittejä jokaiseen makuun. Liki 200 kilometrin maastopyöräreittien lisäksi Kuusamoon on rakentumassa päätähuimaava gravel-reitistö. Tutustumiseen alueen kauniiseen ympäristöön riittävät onneksi myös lyhyet ja helpot koko perheen päiväretket, joilla pienimmät lapset kulkevat kätevästi pyörän kyydissä tai pyöräkärryssä. Vauhdikkaampaa menoa pääsee harrastamaan Ruka Bike Parkissa, jossa reittejä on tarjolla niin aloittelijoille kuin kokeneille konkareille. Family Bike Parkissa pääsevät myös perheen pienimmät harjoittelemaan alamäkipyöräilyä sekä kruisailemaan hauskalla pump trackilla maksutta.      

Image
pyoraily-ikoni
Lähde seikkailuun maastopyörällä
Image
lasten pyöräily
Tutustu monipuoliseen Ruka Bike Parkiin

3. Pelaa frisbeegolfia Rukan rinteillä

Frisbeegolfista voi nauttia sekä Rukan rinteillä että Kuusamon keskustassa. Frisbeen heittäminen luonnistuu jokaiselta - etenkin kun tyylihän on luonnollisesti vapaa. Pelaaminen on maksutonta omilla kiekoilla, ja vaihtoehtoisesti kiekot voi vuokrata käyttöönsä. Mikäli lennokkaan frisbeen sijaan perinteinen golfmaila vetää paremmin puoleensa, pääsee Rukan kylällä pelaamaan myös minigolfia.

Frisbeegolfratojen sijainti Ruka-Kuusamossa

 

4. Viiletä kesäkelkalla alas 

Mutkitteleva kesäkelkkarata Rukan eturinteillä on perheiden ikisuosikki ja täydellinen tapa lisätä ripaus jännitystä lomaohjelmaan. Tällä radalla jokainen voi itse päättää vauhdin lasketellessaan hauskaa rataa alas takaisin kylään. Kelkkaradalle pääsee nousemaan etupuolen tuolihissillä, ja samassa pääsee huokaisemaan ihastuksesta Suomen kauneimpia maisemia katsellen. Kelkkalaskun sijaan voi halutessaan valita alastuloksi samaisen tuolihissin.

Katso kesäkelkkaradan aukioloajat 

 

5. Bongaa paikalliset sarvipäät  

Ruka-Kuusamossa matkatessa ei voi olla törmäämättä alueen kuuluisiin asukkaisiin: poroihin! Nämä kaverit viihtyvät niin metsän suojissa, teiden varsilla kuin toisinaan kutsumattomina naapurin terassilla. Pidä siis silmäsi auki – luonto on hyvinkin aktiivisena kesäisin ja eläinystäviä pääsee bongaamaan niin kauppamatkalla kuin retkeillessä.   

Poromaisia aktiviteetteja

 

6.  Kalasta kirkkailla järvivesillä  

Nykiikö? Aivan varmasti, kun lähdet ongelle tai kalaan Kuusamon kalaisille vesille. Perheen kanssa kannattaa suunnata kalastusluvan ja vuokravavan perässä Piste-vuokraamoon ja kokeilla ongintaa keskellä Rukan kylää Kaltiolammella. Ostohousut jalassa taas sopii vierailla kuuluisalla Kuusamon Uistimella, ja samalla reissulla pyörähtää kalaisan Helilammen laiturilla.

Kalastusretket ja -luvat 

 

7. Koe kulttuuria ja matkusta menneisyyteen

Historian ja kulttuurin ystäville suosittelemme vierailua Matkailu- ja kulttuurikeskus Karhuntassuun sekä Kuusamon kotiseutumuseoon. Karhuntassussa voi uppoutua alueen menneisyyteen ja oppia lisää paikallisesta kulttuurista, luonnosta ja eläimistöstä muinaishistoriasta nykypäivään. Kotiseutumuseossa vieraillessaan taas pääsee keskelle 1930-luvun kuusamolaista pihapiiriä, jossa seisovat muun muassa Pulkkasen pirtti ja Rävän talo.   

Taidetta ja kulttuuria Kuusamossa — missä ja milloin?

Perhe maastopyöräilemässä, Ruka-Kuusamo
Ruka Kuusamo river rafting
Poro kesälaitumella Ruka-Kuusamossa

Tutustu myös muihin kansallishuvipuiston aktiviteetteihin: