Ruka-Kuusamossa on runsas ja hyväkuntoinen latuverkosto

Ladut

477 km maksuttomia latuja

Kuusamossa on kaupungin ylläpitämiä hiihtolatuja noin 240 km, josta 40 km on valaistuja latuja. 

Kuusamon keskustassa latuja on noin 38 km. Rukan alueelta löytyy hiihdettävää noin 125 km edestä, joista 23 km on valaistuja latuja. Kevättalvella avataan lisäksi erilaisia yhdyslatuja noin 77 km verran. Lisäksi alueelta löytyy runsaasti kyläyhdistysten ja vastaavien tahojen ylläpitämiä latuja.

Kaikki Rukan ja Kuusamon hiihtoladut ovat maksuttomia; suurin osa laduista soveltuu sekä perinteisen tyylin että luisteluhiihtoon. Valaistujen latureittien valot ovat päällä päivittäin aamuisin klo 7 alkaen ja iltaisin klo 21 asti. 

Rukan maksuton latukartta ja Kuusamon maksuton latukartta ovat jaossa Ruka Infossa, Kuusamo Infossa ja hotellien vastaanotoissa.

Ruka-Kuusamon ladut - ajankohtaista kaudella 2023-2024

Rukan ensilumen latu avataan Rukan hiihtostadionilla pe 13.20.2023 klo 10.
Ajantasainen tieto avoinna olevista laduista ja latujen kunnosta löytyy online-latukartasta. 

Rukan alueen latujen kunnossapito: Tieto päivitetään myöhemmin.
Latupalautteet: info@rukakuusamo.fi.

Online-latukartta

Uutta: Vuosselin ulkoilureitti

Päivitystä tulossa piakkoin, tässä keväällä 2023 esillä ollut tieto: Rukan Vuosselijärven ja Rokovan ympäristössä kiertävä Vuosselin latu muuttuu ympärivuotiseksi ulkoilureitiksi ja  monikäyttöisyyttä testataan kevättalven 2023 ajan. Reitillä voi hiihdon lisäksi pyöräillä fatbikella ja kävellä ja reitille on asennettu väliaikaiset opasteet. Testausvaiheessa kerätään kokemuksia niin reitin käytöstä kuin ylläpidostakin. Kullekin kulkumuodolle osoitetaan omat ”kaistat” ja reitin käyttäjien yhteistä vastuuta korostetaan. 

Yhteiskäyttö onnistuu myönteisellä suhtautumisella reitin monikäyttöisyyteen ja kunnioittamalla muita liikkujia. Testausvaiheessa kulkumuodot on kuitenkin rajoitettu siten, että uusimman alikulkutunnelin ja Uuttusuon välisellä osuudella on sallittua ainoastaan hiihtää. Muulla reittiosuudella voi hiihdon lisäksi pyöräillä fatbikella ja kävellä.

Vuosselin ulkoilureitin kartta

Vuosselin ulkoilureittihankkeessa Kuusamon kaupunki investoi Rukalle Vuosselin vanhan latureitin muuttamiseksi ympärivuotiseksi ulkoilureitiksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hallinnoiman Euroopan Maaseuturahaston tuella. Hankkeen hyväksytty rahoitus on 819 896 €, jakautuen seuraavasti: EU 344 356 €, Valtio 299 571 € ja kaupunki 245 969 €. Kolmivuotinen hanke valmistuu vuoden 2023 aikana.

Lisätietoja voi kysyä tarvittaessa Maanrakennusmestari Pasi Rääpysjärveltä, p. 040 860 8039.

Kuusamon Kaupunki kerää palautetta Vuosselin monitoimireitistä. Palautekysely on avoinna 30.4.2023 saakka. 

Vuosselin ulkoilureitin opaste
Ensilumen ladut avataan säilölumen avulla

Ensilumen latu avataan Rukan hiihtostadionin läheisyydessä säilölumelle pe 13.10.2023 ja lisää latuja lumetetaan heti pakkasten painuessa -5 C tienoille. Rukalla sijaitseva Saaruan valolatu avataan vähäiselläkin lumimäärällä hiihdettäväksi heti ensilumien myötä säiden salliessa.

Ensilumen latu Rukan Hiihtostadionilla
Latuverkosto avoinna lumi- ja pakkastilanteen mukaan

Ladut avataan lumi- ja jäätilanteen salliessa eli heti kun luonnonlunta on riittävästi ja järven jäillä kulkevien latujen jäätilanne sallii kunnostuksen, ja vastaavasti ladut suljetaan keväällä kun lumen puute, järven jäälle nouseva vesi tai heikko jäätilanne estää kunnostuksen.

Maastohiihtäjä, Ruka-Kuusamo
Tutustu latukarttaan ja reittimerkintöihin

Hiihtotavat: Perinteinen ja luistelu. Vaikeusasteet maksuttomassa paperisessa latukartassa: Sininen = helppo, punainen = keskivaikea, musta = vaikea.

Lapsiperheille sopivia latuja ovat Talvijärven latu ja Vuosselin latu Rukalla ja kaikki Kuusamon keskustan tuntumassa sijaitsevat ladut.

Kävely on sallittua tietyillä laduilla

Kävely on sallittua Kuusamon keskustassa Ympärysladun reunassa reitillä Kolvankijoen silta - Liikuntakeskus - Kirkkosaaren silta – Tolpanniementie.

Kävely on sallittua Rukalla Vuosselin monikäyttöreitillä (keväällä 2023 testikäytössä, ks. tarkemmat tiedot sivun yläosassa). Lisäksi kävely on sallittua Talvijärven koiraladulla, mikäli koiralatu on ajettu omana uranaan varsinaisen ladun viereen.

Kyseisillä latuosuuksilla on selkeät opastekyltit koskien kävelyä ladulla.

Koirahiihtoa Ruka-Kuusamossa

Latujen kunnossapidon aikataulut:

Rukan alue

 • Rukan Hiihtostadionin FIS-ladut
 • Saaruan valolatu
 • Rukan Ympärysreitti
 • Talvijärven koiralatu
 • Vuosselin latu
 • Valtavaaran latu
 • Pyhävaaran latu
 • Kuontivaaran latu
 • Kivilammen latu

Rukan ladut ajetaan lumisateen päättymisen jälkeen viimeistään 12 tunnin sisällä sekä päivittäin ajalla 20.2.-15.4. lumiolosuhteiden ja kelien mukaan. Lisäksi sadepäivinä Rukan Ympärysreitti ajetaan kahdesti (aamulla ja puolen päivän jälkeen) ajalla 20.2.-15.4.

Rukan Stadionin FIS 5 km latu ajetaan 23.12.-6.1. välisenä aikana päivittäin.

Muut reitit ajetaan loppuviikosta, yleensä torstaina tai perjantaina. Jos tiedossa on lumisadetta, ladut ajetaan vasta lumisateen päättymisen jälkeen. Latuja kunnostetaan lähtökohtaisesti 30.4. asti niin pitkään kuin yöpakkasia riittää. 

Lisäksi: Alakylän latu kunnostetaan jäätilanteen salliessa tarpeen mukaan 4-5 krt viikossa, lumisateen päättymisen jälkeen viimeistään 12 tunnin sisällä. 

Tarkista latujen aukiolo ja kunnostustilanne online-palvelusta ennen hiihtämään lähtemistä! 

Oulangan erämaareitti

Reitti suljettu talvelta 2022 - 2023! Keskivaikea, 26 km pituinen monitoimireitti välillä Oulangan luontokeskus – Juuma. Kuljettavissa lumikengillä, fatbikella tai hiihtäen. 

 • Reitillä on latu-ura perinteiselle hiihdolle. Toinen reuna reitistä on tarkoitettu fatbikelle ja lumikengille. Ladun alkuun on kilometrin kävely Oulangan luontokeskukselta ja latu alkaa Kiutaköngäs-kosken jälkeen. 
 • Erämaareitti on vaativa reitti korkeuserojen, laskujen ja nousujen ja uran kapeuden vuoksi.  
 • Lähde päiväretkelle tai yön yli seikkailulle! Reitin varrella on tulentekopaikkoja ja kaksi autiotupaa, joissa voi levähtää.
 • Erämaareitillä voit kulkea myös koiran kanssa. Lemmikin on oltava kansallispuistossa aina kytkettynä.
 • Reitti on merkitty oransseilla nauhoilla. Reittimerkintöjä on tärkeää pitää silmällä, sillä aukeilla suoalueilla tuuli pääsee tuivertamaan lunta reitille ja reittijälki voi peittyä. 
 • Erämaareitti kulkee suurelta osin samaa polkua pitkin kuin sulan maan aikaan kuljettavissa oleva Karhunkierros-vaellusreitti, joka on merkitty oransseilla maalitäplillä. Jussinkämppä-autiotuvalta erämaareitti kuitenkin erkanee Karhunkierroksesta ja kulkee Pesosjärven rajoitusosan halki Juumaan, jonne reitti päättyy.
 • Oulangan erämaareittiä huoltaa Metsähallitus. Reitti huolletaan noin kerran viikossa ja isojen lumisateiden jälkeen.
 • Pidempää matkaa kaipaava voi jatkaa Oulangan erämaareitiltä Juumasta Rukalle paikallisten matkailuyrittäjien ylläpitämää Karhunkierros erämaalatua pitkin. Matkaa kertyy kokonaisuudessaan noin 50 km.
 • Reittien huolto: Sekä Oulangan erämaareitin että Karhunkierros Erämaaladun huoltotilanteesta ilmoitetaan Facebook-ryhmässä Karhunkierros Erämaalatu 50 km, jossa voit jakaa myös kuvia omalta retkeltäsi ja kertoa palautetta reitin ylläpitäjille.
 • Katso reittikuvaus >
 • Oulangan erämaareitti Retkikartassa

Aukioloa ja kuntoa koskevaa tietoa löytyy Facebook-sivulta Karhunkierros

Karhunkierroksen erämaalatu

Karhunkierroksen 50 km erämaalatu koostuu neljästä etapista: 

 • Ruka-Valtavaara-Virkkula, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).
 • Virkkula-Juuma, 14 km hiihtolatu (lumikenkäily ja pyöräily sallittu ladun vieressä). 
 • Juuma-Kiutaköngäs (Oulangan erämaareitti), 26 km monitoimireitti (sallittu myös lumikenkäilyyn ja pyöräilyyn), auki helmi-huhtikuu. 
 • Suorajärven latu, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).

Erämaaladun Juuma-Kiutaköngäs -osuutta eli nk. Oulangan erämaareittiä huolletaan helmi-huhtikuussa, lisätietoja Oulangan luontokeskuksesta +358 206 39 6850 ja Oulangan kansallispuiston talvireitit -sivulta. Muiden etappien hoito tapahtuu lumitilanteen salliessa kaamoksesta kevääseen 2-3 kertaa viikossa. Tietoa Karhunkierroksen erämaaladun kunnosta löytyy julkisesta Facebook-ryhmästä Karhunkierroksen erämaalatu.

karhunkierroksen erämaalatu (pdf)

Kuusamon sivukylien valoladut

 • Kemilä
 • Kurkijärvi
 • Käylä
 • Maaselkä
 • Nuorisokeskus Oivanki: valaistus klo 17-20, pakkasraja -18 C
 • Poussu
 • Puutteenkylä (kunnostetaan kevätkaudella)
 • Sossonniemi
 • Vasaraperä
 • Vuotunki

Kunnostus maamiesseurojen tai kyläyhdistysten toimesta. Kunnostusvälineenä on latuhöylällä varustettu moottorikelkka. Hiihtotapa vaihtelee kylästä riippuen (perinteinen, luistelu tai molemmat). 

Merkityiltä latureiteiltä mökkialueille johtavien ns. pistolatujen ylläpidosta vastaavat kyseisten kiinteistöjen omistajat.

Sivukylien ja yksityishenkilöiden kunnostamat ladut: Latujen kunnostajat voivat tiedottaa Ruka Infolle info@rukakuusamo.fi oman latunsa olemassaolosta ja latutieto lisätään näkyviin tälle sivulle.

Rukan alueen ladut Outdooractiven kartalla

Mikäli haluat hyödyntää karttasovellusta ladulla ollessasi, suosittelemme tutustumaan Outdooractive.comiin. Palvelusta löytyy myös runsaasti lisätietoa kustakin latureitistä. 

Tutustu myös näihin:

Image
Ruka-Kuusamo icon lumikenkäily
Lumikenkäily
Image
Ruka-Kuusamo icon pyöräily
Talvipyöräily