Ruka-Kuusamossa on runsas ja hyväkuntoinen latuverkosto

Ladut

240 km maksuttomia latuja

Kuusamossa on kaupungin ylläpitämiä hiihtolatuja noin 240 km, josta 40 km on valaistuja latuja. 

Kuusamon keskustassa latuja on noin 38 km. Rukan alueelta löytyy hiihdettävää noin 125 km edestä, joista 23 km on valaistuja latuja. Kevättalvella avataan lisäksi erilaisia yhdyslatuja noin 77 km verran.

Kaikki Rukan ja Kuusamon hiihtoladut ovat maksuttomia; suurin osa laduista soveltuu sekä perinteisen tyylin että luisteluhiihtoon. Valaistujen latureittien valot ovat päällä päivittäin aamuisin klo 7 alkaen ja iltaisin klo 21 asti. 

Rukan maksuton latukartta ja Kuusamon maksuton latukartta ovat jaossa Ruka Infossa, Kuusamo Infossa ja hotellien vastaanotoissa.

Ruka-Kuusamon ladut - ajankohtaista kaudella 2022-2023

Rukan avoinna olevat ladut: FIS 5 latu on avoinna. Latu on valaistu päivittäin klo 7 alkaen ja klo 21 asti.

Talvijärven koiralatu on avoinna, mutta lumen vähäisyyden vuoksi ladulla ei vielä ole hiihtouria. Ladun pituus on 1,8 km.

Kuusamon keskustassa sijaitseva Petäjäkankaan ensilumenlatu on avoinna "tykkilumella", ladun pituus on noin 1 km. Hiihtotavat vapaa ja perinteinen. Latu on valaistu päivittäin klo 7 alkaen ja klo 21 asti.

Latujen kunnossapito: Rukan koneladut 0400 328 055.
Latupalautteet: info@rukakuusamo.fi.

Online-latukartta

Ensilumen ladut avataan säilölumen avulla

Ensilumen latuja avataan säilölumelle mahdollisuuksien mukaan lokakuussa ja lisää latuja lumetetaan heti pakkasten painuessa -5 C tienoille. Rukalla sijaitseva Saaruan valolatu avataan vähäiselläkin lumimäärällä hiihdettäväksi heti ensilumien myötä säiden salliessa.

Ensilumen latu Rukan Hiihtostadionilla
Latuverkosto avoinna lumi- ja pakkastilanteen mukaan

Ladut avataan lumi- ja jäätilanteen salliessa eli heti kun luonnonlunta on riittävästi ja järven jäillä kulkevien latujen jäätilanne sallii kunnostuksen, ja vastaavasti ladut suljetaan keväällä kun lumen puute, järven jäälle nouseva vesi tai heikko jäätilanne estää kunnostuksen.

Maastohiihtäjä, Ruka-Kuusamo
Tutustu latukarttaan ja reittimerkintöihin

Hiihtotavat: Perinteinen ja luistelu. Vaikeusasteet maksuttomassa paperisessa latukartassa: Sininen = helppo, punainen = keskivaikea, musta = vaikea.

Lapsiperheille sopivia latuja ovat Talvijärven latu ja Vuosselin latu Rukalla ja kaikki Kuusamon keskustan tuntumassa sijaitsevat ladut.

Kävely on sallittua tietyillä laduilla

Kävely on sallittua Kuusamon keskustassa Ympärysladun reunassa reitillä Kolvankijoen silta - Liikuntakeskus - Kirkkosaaren silta – Tolpanniementie.

Kävely on sallittua myös Rukalla Talvijärven koiraladulla, mikäli koiralatu on ajettu omana uranaan varsinaisen ladun viereen.

Kyseisillä latuosuuksilla on selkeät opastekyltit koskien kävelyä ladulla.

Koirahiihtoa Ruka-Kuusamossa

Latujen kunnossapidon aikataulut:

Rukan alue

 • Rukan Hiihtostadionin FIS-ladut
 • Saaruan valolatu
 • Rukan Ympärysreitti
 • Talvijärven koiralatu
 • Vuosselin latu
 • Valtavaaran latu
 • Pyhävaaran latu
 • Kuontivaaran latu
 • Kivilammen latu

Rukan ladut ajetaan lumisateen päättymisen jälkeen viimeistään 12 tunnin sisällä sekä päivittäin ajalla 20.2.-15.4. lumiolosuhteiden ja kelien mukaan. 

Saaruan valolatu, Rukan Ympärysreitti ja Rukan Stadionin FIS 5 km latu ajetaan 20.12.-6.1. välisenä aikana päivittäin; sadepäivinä lisäksi Rukan Ympärysreitti ajetaan kahdesti (aamulla ja puolen päivän jälkeen). 

Muut reitit ajetaan loppuviikosta, yleensä torstaina tai perjantaina. Jos tiedossa on lumisadetta, ladut ajetaan vasta lumisateen päättymisen jälkeen. Latuja kunnostetaan lähtökohtaisesti 30.4. asti niin pitkään kuin yöpakkasia riittää. 

Lisäksi: Alakylän latu kunnostetaan jäätilanteen salliessa tarpeen mukaan 4-5 krt viikossa, lumisateen päättymisen jälkeen viimeistään 12 tunnin sisällä. 

Tarkista latujen aukiolo ja kunnostustilanne online-palvelusta ennen hiihtämään lähtemistä! 

Oulangan erämaareitti

Keskivaikea, 26 km pituinen monitoimireitti välillä Kiutaköngäs–Juuma. Kuljettavissa lumikengillä, pyörällä tai suksilla.

Reitti lanataan kerran viikossa moottorikelkalla ja siinä on perinteisen hiihtotyylin hiihtoura. Aukioloa ja kuntoa koskevaa tietoa löytyy Facebook-sivulta Karhunkierros

Karhunkierroksen erämaalatu

Karhunkierroksen 50 km erämaalatu koostuu neljästä etapista: 

 • Ruka-Valtavaara-Virkkula, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).
 • Virkkula-Juuma, 14 km hiihtolatu (lumikenkäily ja pyöräily sallittu ladun vieressä). 
 • Juuma-Kiutaköngäs (Oulangan erämaareitti), 26 km monitoimireitti (sallittu myös lumikenkäilyyn ja pyöräilyyn), auki helmi-huhtikuu. 
 • Suorajärven latu, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).

Erämaaladun Juuma-Kiutaköngäs -osuutta eli nk. Oulangan erämaareittiä huolletaan helmi-huhtikuussa, lisätietoja Oulangan luontokeskuksesta +358 206 39 6850 ja Oulangan kansallispuiston talvireitit -sivulta. Muiden etappien hoito tapahtuu lumitilanteen salliessa kaamoksesta kevääseen 2-3 kertaa viikossa. Tietoa Karhunkierroksen erämaaladun kunnosta löytyy julkisesta Facebook-ryhmästä Karhunkierroksen erämaalatu.

karhunkierroksen erämaalatu (pdf)

Kuusamon sivukylien valoladut

 • Kemilä
 • Kurkijärvi
 • Käylä
 • Maaselkä
 • Nuorisokeskus Oivanki: valaistus klo 17-20, pakkasraja -18 C
 • Poussu
 • Puutteenkylä (kunnostetaan kevätkaudella)
 • Sossonniemi
 • Vasaraperä
 • Vuotunki

Kunnostus maamiesseurojen tai kyläyhdistysten toimesta. Kunnostusvälineenä on latuhöylällä varustettu moottorikelkka. Hiihtotapa vaihtelee kylästä riippuen (perinteinen, luistelu tai molemmat). 

Merkityiltä latureiteiltä mökkialueille johtavien ns. pistolatujen ylläpidosta vastaavat kyseisten kiinteistöjen omistajat.

Sivukylien ja yksityishenkilöiden kunnostamat ladut: Latujen kunnostajat voivat tiedottaa Ruka Infolle info@rukakuusamo.fi oman latunsa olemassaolosta ja latutieto lisätään näkyviin tälle sivulle.

Rukan alueen ladut Outdooractiven kartalla

Mikäli haluat hyödyntää karttasovellusta ladulla ollessasi, suosittelemme tutustumaan Outdooractive.comiin. Palvelusta löytyy myös runsaasti lisätietoa kustakin latureitistä. 

Tutustu myös näihin:

Image
Ruka-Kuusamo icon lumikenkäily
Lumikenkäily
Image
Ruka-Kuusamo icon pyöräily
Talvipyöräily