Oulankajoki, Oulangan kansallispuisto, Ruka-Kuusamo. Kuva Teemu Lahtinen.

Kansallispuistot

Kuusamo - kansallispuistojen maa

Oulangan, Riisitunturin, Hossan ja Sallan kansallispuistot sekä monet muut maisemallisesti hienot kohteet ympäri Kuusamoa kutsuvat retkeilemään ympäri vuoden.

Venäjän puolelta löytyy upean erämainen Paanajärven kansallispuisto, Syötteen kansallispuiston mahtavat pyöräilyreitit ovat lyhyen ajomatkan päässä ja Rukalta  pohjoiseen päin lähtiessä vastaan tulee upouusi Sallatunturin kansallispuisto.

Kansallispuistojen jylhät metsät, vuolaat kosket ja kirkasvetiset järvet houkuttelevat nauttimaan luonnosta mahtavimmillaan. Jääkauden sulamisvesien muovaamat kurut, kanjoni, rotkolaaksot ja jokiuomat ovat vaikuttavia todisteita luonnon voimista. Kansallispuistoissa liikkuessa tulee noudattaa annettuja ohjeita tarkasti alueiden herkän luonnon suojelemiseksi. 

Image
Ruka-Kuusamo pyöreä ikoni - ladut
Ladut
Image
Ruka-Kuusamo pyöreä ikoni - vaellus ja retkeily
Vaellusreitit
Image
Ruka-Kuusamo pyöreä punainen ikoni maastopyöräilijä
Pyöräreitit
Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuiston halki kulkeva Karhunkierros on Suomen tunnetuin retkeilyreitti. Puiston alueella on runsaasti myös muita polkuja ja reittejä, mm. Könkään keino ja Kanjonin kurkkaus. Kansallispuistossa sijaitsevat useimmat Kuusamon arvokkaimmista luonnonnähtävyyksistä. Alueelta löytyy lukuisa määrä lintulajeja ja harvinaisia kasveja, mm. neidonkenkä ja tikankontti.

Kuusamon ja Sallan rajamailla sijaitseva Oulangan kansallispuisto perustettiin vuonna 1965. Yhteensä 290 neliökilometrin laajuiseen puistoon tehdään vuosittain noin 200 000 käyntiä. Oulangan sisarpuisto on rajan toisella puolella sijaitseva Paanajärven kansallispuisto Venäjällä. Oulangan luontokeskus auttaa mielellään retkeilyyn ja luontoon liittyvissä kysymyksissä.

Riippusilta Karhunkierroksen varrella, Oulangan kansallispuisto, Kuusamo. Kuva Jani Kärppä
Riisitunturin kansallispuisto

Posiolla sijaitseva Riisitunturi tarjoaa yli 40 km merkattuja reittejä. Riisin rääpäsy -rengasreitillä (4,3 km) pääsee näppärästi tutustumaan Riisitunturin lakeen ja autiotupaan. Riisin rietas (10,7 km) kulkee Uudensuonlammen ja Soiluan laavujen sekä ja niittykulttuuriin liittyvän Riisisuon ladon kautta.

Runsaiden korkeuserojen takia reitit ovat vaativia. Rukalta on Riisitunturille 30 km ja Kuusamon keskustasta 60 km.

Hossan kansallispuisto

Suomussalmella sijaitseva Hossa on historiallinen eräalue, joka tunnetaan kirkkaista kalavesistään ja kalliomaalauksistaan. Hossan kansallispuistoon kuuluu myös Etelä-Kuusamossa sijaitseva Julma-Ölkky, joka on maamme suurimpia ja ainutlaatuisimpia kanjonijärviä. Ölkky on vanhaa lapinkieltä ja tarkoittaa rotkoa. Kanjoni on 3 km pitkä ja kanjonin seinämät paikoin yli 50 m korkeat, syvyyttä järvessä on myös lähes 50 m.

Lähellä Julma-Ölkyn pohjoispäätä itärannalla on holvimainen kalliohalkeama, Pirunkirkko, jota tarinan mukaan paholainen on pitänyt majapaikkanaan. Järven itäisellä jyrkänteellä on useita puroja, joista erästä kutsutaan Sateenkaarilähteeksi veden aiheuttaman värileikin takia. Järven itärannan kalliopahdassa on Ölkyn kivikautinen kalliomaalaus, pohjoisin Suomesta löydetty kalliomaalaus. Julmaa Ölkkyä pääsee ihailemaan järviristeilyillä kesä-elokuussa sekä Ölökyn ähkäsy -reitillä.

Rukalta on Hossaan noin 100 km ja Kuusamosta 80 km.

Sallan kansallispuisto

Sallan kansallispuisto lähialueineen tarjoilee kävijöilleen upeita erämaisia maisemia. Retkeilijä löytää maastosta kiinnostavia luonnonmuodostelmia, kuten Kaunisharjun tai Pahaojankurun. Vanhojen ikimetsien tunnelma ja pienet kirkasvetiset lammet ihastuttavat kävijöitä. 

Sallan vanhalla asema-alueella sijaitsee Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo. Museossa on näyttelytilojen lisäksi museokauppa ja -kahvila. Museoalueella on myös ulkonäyttelyalue.

Sallan kansallispuisto, kuva Harri Tarvainen

Varaa retkesi kansallispuistoon:

 

Kansallispuistoissa tapahtuu:

Tumma kuva karhun pään sivuprofiilista

Dark forest tales - valokuvanäyttely

Tapahtumat
18.5.2024 - 30.6.2024
Sinisävyinen maalaus

Rajaton - taidenäyttely

Tapahtumat
1.6.2024 - 30.6.2024
Downhill Swim 2023 kuva Simo Vilhunen

Downhill Swim 24 km Oulankajoella 2024

Tapahtumat
20.7.2024 - 20.7.2024
Taivasalla Outdoor WKND

Taivasalla Outdoor WKND

Tapahtumat
16.8.2024 - 18.8.2024
Kuvassa kuukkeli männyn latvassa

Kuusamo Nature Photo luontokuvafestivaali 2024

Tapahtumat
13.9.2024 - 15.9.2024
Nuts Karhunkierros, kuva Veera Vihervaara

NUTS Karhunkierros 2025

Tapahtumat
23.5.2025 - 25.5.2025

Varaa majoitus