Perhe marjametsässä. Kuva Jani Kärppä.

Terveys & turvallisuus

Turvallista matkailua Ruka-Kuusamossa

Me matkailutoimijat Ruka-Kuusamossa toimimme arvojemme mukaisesti, vastuullisesti ja yhdessä tehden. Teemme parhaamme, että alueelle on turvallista matkustaa ja että täällä on turvallista olla. Autathan meitä ja matkailet vastuullisesti turvallisuuteen liittyviä ohjeita noudattaen. Tervetuloa!

Tämän sivun ohjeiden avulla voit varmistua siitä, että matkasi on mahdollisimman turvallinen ja onnistunut. 

Matkailun turvallisuus syntyy yhdessä tekemällä

Teemme parhaamme, että Ruka-Kuusamossa on turvallista vierailla. Palvelemme asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus huomioiden. Olemme ohjeistaneet henkilökuntaa ja asiakkaita turvallisesta toiminnasta.

Seuraamme matkailun turvallisuuden kehitystä aktiivisesti ja toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Yrityskohtaiset toimintaohjeet tulee tarkistaa yritysten omista kanavista.

Muistathan noudattaa turvallisuusohjeita omassa toiminnassasi. Matkusta vain terveenä, alueella ollessasi huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta, pese käsiä ja muista turvavälit.

Matkaa suunnitellessasi

Majoitusta ja muita palveluja varatessasi valitse laadukas ja luotettava palveluntarjoaja. Useimmat vastuullisuussertifikaatit sisältävät myös turvallisuuteen liittyviä elementtejä, joten vastuullisuussertifikaatin omaavan palveluntarjoajan käyttäminen on viisas valinta.

Tutustu vastuullisen matkailun ohjeisiin - ympäristöä säästävien ohjeiden lisäksi ne opastavat myös järkevään ja turvalliseen toimintaan.

Mikäli ostat palveluja verkosta, valitse luotettava palveluntarjoaja, joka on turvannut verkkomaksupalvelut suositusten mukaisella tavalla. 

Huolehdi vakuutusasiat kuntoon ennen lomalle lähtöä: matkustaja- ja matkatavaravakuutus sekä auton vakuutukset mukaan lukien hinausturva. 

Jos matkasi suuntautuu Karhunkierrokselle tai muille useamman päivän vaellusretkille, kerro jollekin luotetulle läheiselle reittisuunnitelmastanne aikatauluineen. 

Pakkaa mukaan pieni ensiapupakkaus ja käsi- tai otsavalaisin. Mikäli sinulla on jokin lääkitystä vaativa sairaus, pakkaa mukaan hieman ylimääräisiä lääkkeitä siltä varalta, että kotiinpaluunne viivästyy.  

Ota mukaan myös jonkin verran käteistä mm. sähkökatkojen varalta. 

Autolla kohteeseen: huomioi keli ja porot

Selvitä keliolosuhteet etukäteen ja varaa matkaan riittävästi aikaa mukaan lukien tauot. Muista, että pohjoisessa palvelujen väliset etäisyydet ovat pidempiä, tämä pätee myös huoltoasemiin! Tankkaa ajoissa ja huolehdi siitä, että tankissa on jatkuvasti jonkin verran polttoainetta - pidemmän sähkökatkoksen sattuessa lomakohteesta ei välttämättä saa polttoainetta.

Nyrkkisääntönä: talvirenkaita tarvitaan Kuusamon korkeudella lokakuusta toukokuuhun. 

Poronhoitoalue alkaa Oulun suunnalta saavuttaessa Kiimingin tienoilla ja Kajaanista päin tultaessa Suomussalmella. Poroja voi olla vaikeaa erottaa maastosta, joten sovita ajonopeus olosuhteiden mukaan. Huolehdi siitä, että sekä kuski että apukuski ovat virkeinä vielä Kuusamoakin lähestyttäessä! Mikäli ajat porokolarin, soita 112 (mielellään 112-sovelluksella) ja toimi mahdollisuuksien mukaan lisäonnettomuuksia ehkäisten.

Edistä turvallisuutta majoituskohteessasi

Tutustu majoituskohteesi turvallisuusohjeisiin. Selvitä hätäuloskäynnit ja poistumisreitit sekä kokoontumispaikka. Tarkista, että majoitustiloissa on toimiva paloilmaisin. Tutustu sammutusvälineiden sijaintiin (sammutuspeitto, käsisammutin). 

Huolehdi siitä, että myös seurassasi matkustavat henkilöt ovat tietoisia edellä mainituista asioista. Tarkista, että kaikki tietävät majoituskohteen nimen sekä paikkakunnan. 

Mahdollisten sähkökatkojen varalta tarkista, onko majoituskohteessasi kynttilöitä ja tulitikkuja. Mökeissä nämä useinkin löytyvät jo valmiiksi. Jos majoitut hotellissa, kysy vastaanotosta ohjeet sähkökatkon varalta. Käytä arkijärkeä lieden, kiukaan, kynttilöiden ja tulisijan kanssa toimittaessa. 

Mikäli mukanasi on pieniä lapsia tai lemmikkejä, huolehdi siitä, että heidän ulottuvillaan ei ole mitään terveydelle vaarallista. 

Toimi fiksusti lomakohteessa

Estä eksyminen: Alueella liikkuessa pidä huolta siitä, että seurueesi jäsenet ovat tietoisia suunnitelmistanne ja pysyvät mukana menossa. Nykyisin melkeinpä jokaisella on kännykkä - huolehdi siitä, että kännyköiden akut ovat ladattuina ja että jokainen osaa käyttää jonkinlaista karttasovellusta. Sovi, miten toimitaan, jos joku harhautuu pois ryhmästä. 

Tarkista sääennusteesta mahdolliset liukkaan kelin, myrskytuulen ja metsäpalovaaran varoitukset. Mikäli luvassa on voimakas myrsky, varaudu vesi- ja sähkökatkoihin kuten kotonakin.

Retkeile turvallisesti

Maastoon retkelle lähtiessäsi tarkista etukäteen reitin kunto, vaativuustaso ja reitin varrelta löytyvät palvelut. Ilmoita jollekulle ulkopuoliselle reittisuunnitelmastanne. Lataa puhelimeesi 112-sovellus.

Varaudu retkeen kelin mukaisella vaatetuksella. Juotavaa, sadevarusteet, pieni ensiapupakkaus ja jonkinlainen valaisin on syytä olla aina matkassa! Vaatetuksen osalta muista nyrkkisääntö "Liian kanssa pärjää aina". Suosi kerrospukeutumista ja pidä mukanasi reppu, johon voit riisua ylimääräiset vaatteet. Taukoa on mukavampi pitää, kun on pukeutunut riittävän lämpimästi.

Mikäli epäilet olevasi eksyksissä, pysähdy, arvioi tilanne ja soita 112 (sovelluksella) hyvissä ajoin ennen kuin päivänvalo ja kännykän akku loppuvat! 

Varaudu talviolosuhteisiin

Talvella retkeillessäsi varaudu aina lumikengillä tai muilla lumessa liikkumista helpottavilla varusteilla sekä kelin mukaisella vaatetuksella. Talviretkeilyyn soveltuvat reitit löydät Ruka-Kuusamon Talvioppaasta, joka on esitelty sivulla Esitteet ja kartat ja jota on saatavilla veloituksetta alueen matkailuneuvonnoista ja hotellien vastaanotoista.

Valtavaara-Konttainen -alueella on lumivyöryn vaara tietyillä alueilla. Mikäli olet aikeissa liikkua merkattujen reittien ulkopuolella lasketellen, lautaillen tai lumikengillä, selvitä vyöryalueiden sijainti ja varustaudu asianmukaisesti. Lumivyöryihin liittyvää koulutusta tarjoaa Suomen Lumivyörykoulutus. Ilmatieteen laitos ylläpitää lumivyöryennustetta Rukan alueelle.

Rakennusten katoilta ja isojen puiden oksilta putoava lumi voi aiheuttaa vaaratilanteita silloin, kun sää lämpenee nopeasti. 

Edistä Rukan rinneturvallisuutta

Rinteessä jokainen on vastuussa rinneturvallisuudesta. Sääntöjä noudattamalla kaikki nauttivat enemmän ja tuntevat olonsa turvalliseksi. Rukan rinteillä toimii Ski Patrol, joka huolehtii rinneturvallisuudesta kokonaisuudessaan. Tutustu rinneturvallisuuteen liittyviin ohjeisiin ja noudata niitä. 

Mikäli Rukan rinteillä tapahtuu onnettomuus ja ensiapua tarvitaan paikan päällä, ilmoita tapaturmasta hissihenkilöstölle 040 4818 900 tai Ruka Infoon puh. 040 6896 802. Huomioi, että Ski Patrol hoitaa vain rinteillä tapahtuneita ensiapua vaativia loukkaantumisia.

Jos rinnealueella tapahtuu sähkökatkos, tuolihissit ja Village-2-Valley Maisemagondoli tyhjennetään apumoottorin avulla. 

Jos loukkaannut tai sairastut: terveyskeskus, lääkäri ja apteekki

Hengenvaaralliset tilanteet: 

Mikäli havaitset jonkun loukkaantuvan tai saavan sairaskohtauksen siten, että epäilet henkilön hengen olevan vaarassa, soita 112 (mieluiten 112-sovelluksella, jolloin sinut myös paikannetaan oikein). 

Mikäli tilanne vaatii elvyttämistä, lähimmät sydäniskurit eli defibrillaattorit löydät 112-sovelluksesta tai sivustolta defi.fi. Rukan kylässä on deffat ainakin seuraavissa sijainneissa: Ruka Info, Rukan Lääkäriasema Bene Finlandia ja Scandic Rukahovi. Itä-Rukalla on yksi deffa hiihtokeskuksen huoltorakennuksessa.

Loukkaantuminen tai sairastuminen:

Lähin terveyskeskus sijaitsee Kuusamon keskustassa. Huomioi, että julkisen terveydenhuollon resurssit on määritetty alueen vakituisen asukasmäärän mukaan. Mikäli vaivasi ei ole akuutti, varaudu jonottamaan. 

Jos sinulla on vakuutus, joka korvaa hoidot ja tutkimukset, hyödynnä mahdollisuuksien mukaan yksityisiä terveydenhuollon palveluja. Rukalla palvelee talvikaudella Rukan Lääkäriasema (Bene Finlandia). 

Rukalla ei ole apteekkia, vaan lähin apteekki sijaitsee Kuusamon keskustassa. Rukalla Kauppakeskus Kumpareessa ja Rukan Salessa on apteekin palvelupisteet, joista voi ostaa yleisimpiä itsehoitolääkkeitä ja sidetarvikkeita. Reseptilääkkeitä voi tilata Ruka Infoon  Kuusamon Keskusapteekin palvelupisteen kautta. 

Entäpä jos epäilen sairastavani koronaa?

Kuusamon terveyskeskuksen päivystys ohjeistaa sinua myös koronaan liittyvissä asioissa. 

Tällä hetkellä Ruka-Kuusamon alueella ei ole voimassa aluehallintovirastojen tai kuntien asettamia koronarajoituksia tai valtioneuvoston asettamia (ravintoloita koskevia) suosituksia tai rajoituksia. Suomessa koronarajoitusten vaihtoehtona käytetty koronapassi ei ole enää voimassa. Koronarokotuksia ei näin ollen vaadita/valvota.

Ajankohtaiset tiedot koronasta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto
THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille
Ajankohtaiset tiedot koronatilanteesta Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Varaudu poikkeustilanteisiin: sähkö- tai vesikatkos

Varaudu sähkö- ja vesikatkokseen mahdollisuuksien mukaan samalla tavalla kuin kotonakin. Ruka-Kuusamoon tullaan usein lomailemaan koko perheellä, joten muista miettiä etukäteen sähkökatkoon liittyvät seikat myös lasten näkökulmasta.

Mikäli meille tulee ennakkotieto sähkökatkosta, tiedotamme asiasta ennakkoon Ruka.fi-sivuston etusivulla ja tarkemmin tällä Terveys & turvallisuus -sivulla. 

Kuusamon alueella sähkön jakelusta vastaa Caruna. Carunan häiriökartalta näet sähkökatkon arvioidun päättymisajan sekä lisätietoja sähkökatkoista. 

Carunan häiriökartta

Sähkökatkon sattuessa Rukan alueella tapahtuu seuraavaa: 

  • Sähköt katkeavat koko Rukan alueelta tai vain osassa aluetta. 
  • Kaikki valot sammuvat, eli sisätiloissa tulee pimeää.
  • Vettä ja lämpöä ei tule Rukan alueella. Kuusamon EVO:n tämänhetkisen ohjeistuksen (artikkeli vain tilaajille) mukaan wc:tä ei saa käyttää lainkaan sähkökatkon aikana Rukan alueella. Viemäriverkostoon ei saa myöskään laskea vettä.
  • Rukan Parkkihallista ei pääse autolla ulos tai sisään, ennen kuin Kuusamon kaupungin kiinteistöhuolto saapuu Kuusamon keskustasta käynnistämään varavirtageneraattorin. 

Seuraavat palvelut toimivat sähkökatkon aikanakin: 

  • Hiihtokeskuksen tuolihissit ja Village-2-Valley -maisemagondoli tyhjennetään apumoottorien avulla.
  • Paikallisbussit jatkavat liikennöintiä normaalin ajoaikataulunsa mukaisesti (mukaan lukien lakisääteiset tauot). Odotettavissa on ruuhkaa hissien ala-asemilla, Rukan kylässä ja Ruka Valleyssa, kun asiakkaat pyrkivät rinteistä majoituskohteisiinsa.
  • Kuusamon lentoasemalla on käytettävissä varavirtageneraattoreita sähkökatkon sattuessa. Toiminnan painopiste on lentoliikenteen turvallisuuden varmistamisessa, eli saapuvista ja lähtevistä lennoista huolehditaan. Muutoin lentoaseman toimintaa pyritään pitämään yllä siltä osin kuin se on kussakin tilanteessa mahdollista.
  • Ravintola Rukan Kuksa palvelee normaalisti (varavirtageneraattorin avulla). 
  • Ravintola Zone palvelee supistetulla ruokalistalla (salaatteja ja pullojuomia), maksu käteisellä.

Rukan hiihtokeskus on merkittävä energiankäyttäjä, ja sähkönkäyttö on olennainen osa hiihtokeskuksen palvelujen tuotantoa. Tutustu Rukan hiihtokeskuksen energian säästämisen keinoihin! 

Lisätietoa

Matkailuneuvonta Ruka Info: puh. 040 6896 802, info@rukakuusamo.fi.