Karhunkierroksen kyltti

Karhunkierros

Upeiden maisemien Karhunkierros

Suomen kuuluisin vaellusreitti on Oulangan kansallispuistossa ja Rukan ympäristössä kiertelevä Karhunkierros. Reitin kokonaispituus on 80 km Hautajärvellä sijaitsevalta Karhunkierroksen luontokeskukselta Rukan kylään. Koko reitin vaeltaminen kestää 3-7 päivää vaeltajan kunnosta riippuen.

Karhunkierros on merkitty selvästi maastoon oranssinvärisin maalimerkein ja opasteviitoin, joten eksymisvaaraa ei ole. Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuistossa asumattomissa, erämaisissa luonnonmetsissä vesistöjä seuraten.

Reitin korkeuserot ovat melko suuria ja koko reitin vaeltaminen vaatii hyvää kuntoa ja hieman retkeilykokemusta. Karhunkierros soveltuu hyvin ensimmäiseksi pitkäksi vaellukseksi.

Osa kansallismaisemaamme

Karhunkierroksen maisemille ovat luonteenomaisia korkeat metsäiset vaarat, syvissä kuruissa virtaavat koskiset joet, jylhät rantakalliot, harjut ja mäntykankaat.

Arvokkaan luonnon kulumisen estämiseksi retkeilijöiden toivotaan pysyvän merkityllä reitillä. Kulkemista helpottamaan on rakennettu pitkospuita ja riippusiltoja.

Autiotuvat, laavut ja telttailu

Yöpymistä varten reitin varrella on lukuisia autiotupia ja laavuja sopivien vaellusmatkojen välein. Suosittelemme teltan mukaan ottamista vilkkaimman kesäsesongin aikaan, sillä autiotuvissa voi olla tungosta.

Karhunkierrosta voi vaeltaa myös lyhyemmissä etapeissa, jotka nekin antavat monipuolisen kuvan alueen luonnosta.

Yötön yö riippukeinussa, Daniel Taipale, Ruka-Kuusamo
Alku- ja päätepisteet & palvelut

Reitin alkupiste on Sallan (ja samalla Lapin läänin) puolella Karhunkierroksen luontokeskuksella. Reitin voi aloittaa myös Sallantien (950) varresta, ns. Ristikallion pysäköintipaikalta. Reitin voi kulkea myös etelästä Rukalta pohjoiseen päin.

Jokikalastuskaudella (1.6. - 31.8) Oulanka- ja Kitkajokien kalastuslupia myydään Oulangan luontokeskuksessa ja Ruka Infossa.

Luontonähtävyydet

Reitin pohjoisosan nähtävyyksiä ovat Ristikallion näköalapaikka, Savinajoen laakso, Oulangan kanjoni sekä Rupakivi. Komeita koskipaikkoja ovat Taivalköngäs, Kiutaköngäs, Aallokkokoski, Jyrävä ja Myllykoski.

Reitin eteläosassa voit ihailla avaria näkymiä Konttaisen, Valtavaaran ja Rukan huipuilta.

Pieni Karhunkierros: komeimmat kosket

Monien mielestä koko ison Karhunkierroksen parhaat palat sijaitsevat Juumassa Kitkajoen maisemissa. 12 km pituinen Pieni Karhunkierros riippusiltoineen ja komeine koskineen onkin suosittu päiväretken kohde.

Reitti saattaa olla suosituimpina ajankohtina hieman ruuhkainen, ja kannattaa muistaa, että Kuusamosta löytyy toki paljon muitakin hienoja retkeilyreittejä!

Roskatonta ja vastuullista retkeilyä

Luonnon kunnioittaminen, vastuullinen liikkuminen, asianmukainen leiriytyminen, turvallinen tulenteko ja roskaton retkeily ovat osa hyvää Retkietikettiä. Tulentekopaikat on merkitty selkeästi maastoon. Juomavesi kannattaa aina keittää (suolampien vettä ei suositella käytettäväksi) tai ottaa pulloihin mukaan asiakaspalvelupisteistä.

Karhunkierroksella ja koko Oulangan kansallispuistossa on voimassa omatoiminen jätehuolto. Taukopaikoilla ei ole jäteastioita, vaan retkeilijät kantavat reiteiltä pois sinne tuomansa jätteet. Vaellukseen kannattaa siis valmistautua myös miettimällä retkieväiden pakkausmateriaalien kierrätettävyyttä.

Kansallispuiston alueella Karhunkierros-reitin varrella on 3 ekopistettä, joihin voi lajitella kierrätettävän jätteen, kuten metallin ja lasin sekä ongelmajätteeseen kuuluvat paristot ja pienakut. Paperi sekä kartongit voidaan polttaa tulentekopaikoilla (metsäpalovaroitukset huomioiden) ja biojäte sijoittaa käymälöihin. 

Matkailijoiden tavarasäilytys esim. vaeltamaan lähdettäessä tai myöhäistä lentoa odottaessa

Rukan kylässä sijaitseva Scandic Rukahovi vuokraa kesäisin hotellin suksivaraston säilytyshäkkejä muillekin kuin hotellissa majoittuville matkailijoille. Hinta 15 €/säilytys, maksu hotellin vastaanottoon ja säilytyshäkin avaimen voi halutessaan jättää säilöön hotellin vastaanottoon esim. vaelluksen ajaksi. Suksivarasto sijaitsee vastaanoton takana samassa kerroksessa, opastus hotellin vastaanotosta. 

Karhunkierrosbussi, kimppataksi vai oma auto? 

Karhunkierroksen luontokeskukselle ja Ristikallion pysäköintipaikalle pääset ympäristöystävällisesti Karhunkierrosbussilla tai kimppataksilla. Mikäli päätät siirtyä aloituspisteeseen omalla autolla, tarjolla on kätevä autonsiirtopalvelu!