Talvipyöräily

Maastopyöräily on mukavaa talvellakin! 

Fat biken eli läskipyörän leveät renkaat mahdollistavat pyöräilyn talviolosuhteissa pohjustetuilla reiteillä. Menoa voi keventää vielä enemmän valitsemalla sähköavusteisen läskipyörän eli e-fatbiken. 

Ajankohtaista tietoa talven pyöräreiteistä

Reitit avataan talvelle 2022-2023 kun lumitilanne on riittävä kunkin reitin reittipohjan huomioiden.

  • Uutuus: Vuosselin monikäyttöreitti, testikäytössä keväällä 2023! Lisätietoja alempaa tältä sivulta. Reitin kunnostus päättynyt talvelta 2022-2023.
  • Pyhän Jyssäys: Ei koneellista kunnostusta, reitti yhteiskäytössä (kävely, pyöräily) ympäri vuoden. 
  • Hirsilammen reitti: Reitin kunnostus on lopetettu talvelta 2022 - 2023.
  • Lammintuvan reitti: Reitin kunnostus on lopetettu talvelta 2022 - 2023.
  • Antinperän reitti: Reitti on suljettu talvelta 2022 - 2023. 
  • Oulangan erämaareitti: Reitin kunnostus on lopetettu talvelta 2022 - 2023.
  • Riisitunturin monitoimireitti Posiolla: Reitin kunnostus on lopetettu talvelta 2022 - 2023. 

Vuosselin ulkoilureitin käyttömuodot testiin keväällä 2023

Rukan Vuosselijärven ja Rokovan ympäristössä kiertävä Vuosselin latu muuttuu ympärivuotiseksi ulkoilureitiksi ja  monikäyttöisyyttä testataan kevättalven 2023 ajan. Reitillä voi hiihdon lisäksi pyöräillä fatbikella ja kävellä ja reitille on asennettu väliaikaiset opasteet. Testausvaiheessa kerätään kokemuksia niin reitin käytöstä kuin ylläpidostakin. Kullekin kulkumuodolle osoitetaan omat ”kaistat” ja reitin käyttäjien yhteistä vastuuta korostetaan. 

Yhteiskäyttö onnistuu myönteisellä suhtautumisella reitin monikäyttöisyyteen ja kunnioittamalla muita liikkujia. Testausvaiheessa kulkumuodot on kuitenkin rajoitettu siten, että uusimman alikulkutunnelin ja Uuttusuon välisellä osuudella on sallittua ainoastaan hiihtää. Muulla reittiosuudella voi hiihdon lisäksi pyöräillä fatbikella ja kävellä.

Vuosselin ulkoilureitin kartta

Vuosselin ulkoilureittihankkeessa Kuusamon kaupunki investoi Rukalle Vuosselin vanhan latureitin muuttamiseksi ympärivuotiseksi ulkoilureitiksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hallinnoiman Euroopan Maaseuturahaston tuella. Hankkeen hyväksytty rahoitus on 819 896 €, jakautuen seuraavasti: EU 344 356 €, Valtio 299 571 € ja kaupunki 245 969 €. Kolmivuotinen hanke valmistuu vuoden 2023 aikana.

Lisätietoja voi kysyä tarvittaessa Maanrakennusmestari Pasi Rääpysjärveltä, p. 040 860 8039.

Vuosselin ulkoilureitin opaste

Reittejä talviseen pyöräilyyn

Talvipyöräilyn reittietiketti

Kauden alussa reitit ovat ensimmäisten kunnostusten jälkeenkin vielä pehmeitä ja ajettavissa ainoastaan leveillä renkailla pienillä rengaspaineilla (ns. pehmeät renkaat). Kun reitit kovettuvat kunnostuskertojen myötä, vähäisen lumisateen jälkeen reitit ovat ajettavissa myös kovemmilla rengaspaineilla.

Runsaan lumisateen jälkeen reitit ovat ajettavissa kunnostuksen jälkeenkin vain pienillä rengaspaineilla. Huomioi mahdolliset reittikohtaiset ohjeistukset!

Mikäli reitti on ns. monikäyttöreitti (talvipyöräily ja lumikenkäily), noudatetaan oikeanpuoleista liikennettä ja pyöräilijöiden toivotaan pitävän mutkaisilla osuuksilla vauhdit sellaisina, että väistäminen on mahdollista kohtaamistilanteissa. 

Talvipyöräilyn suosio on kasvussa, ja uusia reittejä rakennetaan vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Muista pysyä pyöräilyyn tarkoitetuilla reiteillä ja ota huomioon muut reiteillä liikkujat. Laduilla pyöräily ei ole sallittua.

Fatbiken tai e-fatbiken vuokraus ja opastetut retket

Ruka-Kuusamon alueelta löytyy useita laadukkaita pyörävuokraamoja, joilta saat vuokrattua fatbiken sähköllä tai ilman. Tutustu tarjontaan ja varaa pyöräsi hyvissä ajoin etukäteen. Osa pyöristä on vuokrattavissa netissä, osa varataan soittaen pyörävuokraamoihin. 

 

Talvipyöräilyyn liittyviä palveluja tarjoavat:

Talvipyöräilyä Hill Ski Rentin sähköfättäreillä!

HILL Ski Rent e-fatbikes

Vuokraamo
Intersport Ruka Rent

Intersport Ruka - pyörävuokraamo

Vuokraamo
Kainuun Luontoretket vie melomaan Hossan upeisiin maisemiin

Kainuun Luontoretket

Ohjelmapalvelu
Ruka Adventures

Ruka Adventures

Ohjelmapalvelu
Moottorikelkkailu

Ruka Safaris

Ohjelmapalvelu
Sport House Ruka vuokraa pyörät! Kuva: Henry Kestilä

Sport House Ruka - pyörävuokraamo

Vuokraamo
RukaValley hotelli

Valleyn vuokraamo ja lipunmyynti

Vuokraamo