Lumikenkäilijät tykkylumipuiden keskellä, Ruka-Kuusamo

Talviretkeily

Sopivilla varusteilla retkeily on mukavaa ympäri vuoden!

Talvi on ihanaa aikaa retkeilylle, kun varusteet ja asenne ovat kohdillaan. Ruka-Kuusamossa voit suunnata talviseen maastoon lumikenkäillen tai karvapohjasuksilla oppaan johdolla tai vuokraten välineet omatoimiselle retkelle. 

Mitkä ihmeen karvapohjasukset? 

Karvapohjasukset eli liukulumikengät eli liukkarit ovat melko lyhyet, leveät, eteenpäin liukuvilla ja taaksepäin jarruttavilla ”nousukarvoilla” varustetut sukset. Niissä on lumikenkien siteitä muistuttavat kiristettävät remmisiteet, joihin sopii tavallinen tukeva talvikenkä. Koska karvapohjasuksilla eteneminen on hiihtämisen kaltaista liukua, myös leveäsompaiset sauvat ovat tarpeen retkelle lähdettäessä. 

Monet karvapohjasuksilla retkeilevät suosivat korkeita ja tukevia neopreenisaappaita mäkisissä maastoissa liikuttaessa, sillä kengän antama tuki on mukava apu alamäkeen lasketeltaessa. Karvapohjasukset ovat oivat pelit maastoon silloin kun lunta on jo jonkin verran ja lumi on melko kuivaa. Vähälumisissa maastoissa ja kostealla lumella (mm. veden noustessa järven jäälle) karvapohjasuksi ei ole omimmillaan, sillä karvat jäätyvät ja naarmuuntuvat helposti. 

Koirien kanssa retkeileville karvapohjasukset ovat oivallinen valinta, sillä niiden muodostama jälki on yhtenäinen ura verrattuna lumikengillä syntyviin yksittäisiin, syviin askelmiin. Koiran on helppo kulkea karvapohjasuksilla hiihtäjän takana.

Talvireittejä Kuusamossa

Lumikengillä tai karvapohjasuksilla pääsee reittejä pitkin Oulangan kansallispuiston jokilaaksoihin, Riisitunturin huipuille, Hossan kansallispuiston harjumaisemiin sekä Rukatunturin, Valtavaaran, Konttaisen ja Pyhävaaran laelle.

Rukan alueella sijaitsevat sekä Kiutakönkäälle, Myllykoskelle ja Konttaisen laelle kulkevat lumikenkäilyreitit ovat pääosin jalkaisinkin kuljettavissa talvella, pois lukien sankemman lumipyryn aikaan ja keväällä sohjolumen aikaan. Näitä reittejä ei kunnosteta koneellisesti, vaan reitit tallautuvat kävelijöiden jalanjäljistä.

Lammintuvan Fatbike-reitti on yhteiskäyttöreitti, jota voi kulkea pyörällä, jalkaisin (myös koiran kanssa, ei tosin ihan Lammintuvalle asti heidän oman huskytarhansa takia) ja kovan lumipinnan aikaan myös leveämpirenkaisilla lastenrattaillakin. Tätä reittiä kunnostetaan koneellisesti.

Lammintuvan talvireitti

Varaa opastettu retki:

 

Talviretkeilyyn liittyviä palveluja tarjoavat:

Adventure Apes - Seikkailuapinat

Ohjelmapalvelu
Koskenlaskua Kitkajoella

Basecamp Oulanka

Ohjelmapalvelu
E-North Safaris

E-North Safaris

Ohjelmapalvelu
HILL Ski Rent

HILL Ski Rent

Vuokraamo

Isokenkäisten Klubi

Erikoismajoitus
Kainuun Luontoretket vie melomaan Hossan upeisiin maisemiin

Kainuun Luontoretket

Ohjelmapalvelu
Sähköpyöräsafari Kuusamo Safariksen matkassa

Kuusamo Safaris

Ohjelmapalvelu
Kuusamon Lintumatkailu

Kuusamon Lintumatkailu

Ohjelmapalvelu
MunPolku_MyTrail

MunPolku

Ohjelmapalvelu

Outdoor Passion Finland

Ohjelmapalvelu
PisteVuokraamo

Pistevuokraamo ja lipunmyynti

Vuokraamo
Ruka Adventures

Ruka Adventures

Ohjelmapalvelu
Moottorikelkkailu

Ruka Safaris

Ohjelmapalvelu
Rukapalvelu vie sinut moottorikelkkailemaan Kuusamon maisemiin

Rukapalvelu

Ohjelmapalvelu
Sport House Ruka

Sport House Ruka

Vuokraamo
RukaValley hotelli

Valleyn vuokraamo ja lipunmyynti

Vuokraamo
Ruka Valley - upea kyläkeskus Valtavaaran kupeessa

Village-2-Valley Maisemagondoli

Liikenteen palvelu
VuosselinPortin vuokraamo

Vuosselinportin vuokraamo ja lipunmyynti

Vuokraamo