Lumikenkäilijät tykkylumipuiden keskellä, Ruka-Kuusamo

Talviretkeily & lumikenkäily

Sopivilla varusteilla retkeily on mukavaa ympäri vuoden!

Talvi on ihanaa aikaa retkeilylle, kun varusteet ja asenne ovat kohdillaan. Ruka-Kuusamossa voit suunnata talviseen maastoon lumikenkäillen tai karvapohjasuksilla oppaan johdolla tai vuokraten välineet omatoimiselle retkelle. Jalkaisinkin pääsee suosituimpia reittejä pitkin ympäri talven, lisätietoja löytyy sivulta Talven elämykset perheille ja alempaa tältä sivulta. 

Kävely on sallittua tietyillä laduilla

Kävely on sallittua Kuusamon keskustassa Ympärysladun reunassa reitillä Kolvankijoen silta - Liikuntakeskus - Kirkkosaaren silta – Tolpanniementie.

Kävely on sallittua Rukalla Vuosselin monikäyttöreitillä. Lisäksi kävely on sallittua Talvijärven koiraladulla, mikäli koiralatu on ajettu omana uranaan varsinaisen ladun viereen.

Kyseisillä latuosuuksilla on selkeät opastekyltit koskien kävelyä ladulla.

Vuosselin ulkoilureitin käyttömuodot testiin keväällä 2023

Rukan Vuosselijärven ja Rokovan ympäristössä kiertävä Vuosselin latu muuttuu ympärivuotiseksi ulkoilureitiksi ja  monikäyttöisyyttä testataan kevättalven 2023 ajan. Reitillä voi hiihdon lisäksi pyöräillä fatbikella ja kävellä ja reitille on asennettu väliaikaiset opasteet. Testausvaiheessa kerätään kokemuksia niin reitin käytöstä kuin ylläpidostakin. Kullekin kulkumuodolle osoitetaan omat ”kaistat” ja reitin käyttäjien yhteistä vastuuta korostetaan. 

Yhteiskäyttö onnistuu myönteisellä suhtautumisella reitin monikäyttöisyyteen ja kunnioittamalla muita liikkujia. Testausvaiheessa kulkumuodot on kuitenkin rajoitettu siten, että uusimman alikulkutunnelin ja Uuttusuon välisellä osuudella on sallittua ainoastaan hiihtää. Muulla reittiosuudella voi hiihdon lisäksi pyöräillä fatbikella ja kävellä.

Vuosselin ulkoilureitin kartta

Vuosselin ulkoilureittihankkeessa Kuusamon kaupunki investoi Rukalle Vuosselin vanhan latureitin muuttamiseksi ympärivuotiseksi ulkoilureitiksi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hallinnoiman Euroopan Maaseuturahaston tuella. Hankkeen hyväksytty rahoitus on 819 896 €, jakautuen seuraavasti: EU 344 356 €, Valtio 299 571 € ja kaupunki 245 969 €. Kolmivuotinen hanke valmistuu vuoden 2023 aikana.

Lisätietoja voi kysyä tarvittaessa Maanrakennusmestari Pasi Rääpysjärveltä, p. 040 860 8039.

Vuosselin ulkoilureitin opaste

 

Mitkä ihmeen karvapohjasukset? 

Karvapohjasukset eli liukulumikengät eli liukkarit ovat melko lyhyet, leveät, eteenpäin liukuvilla ja taaksepäin jarruttavilla ”nousukarvoilla” varustetut sukset. Niissä on lumikenkien siteitä muistuttavat kiristettävät remmisiteet, joihin sopii tavallinen tukeva talvikenkä. Koska karvapohjasuksilla eteneminen on hiihtämisen kaltaista liukua, myös leveäsompaiset sauvat ovat tarpeen retkelle lähdettäessä. 

Monet karvapohjasuksilla retkeilevät suosivat korkeita ja tukevia neopreenisaappaita mäkisissä maastoissa liikuttaessa, sillä kengän antama tuki on mukava apu alamäkeen lasketeltaessa. Karvapohjasukset ovat oivat pelit maastoon silloin kun lunta on jo jonkin verran ja lumi on melko kuivaa. Vähälumisissa maastoissa ja kostealla lumella (mm. veden noustessa järven jäälle) karvapohjasuksi ei ole omimmillaan, sillä karvat jäätyvät ja naarmuuntuvat helposti. 

Koirien kanssa retkeileville karvapohjasukset ovat oivallinen valinta, sillä niiden muodostama jälki on yhtenäinen ura verrattuna lumikengillä syntyviin yksittäisiin, syviin askelmiin. Koiran on helppo kulkea karvapohjasuksilla hiihtäjän takana.

Talvireittejä Kuusamossa ja lähialueilla

Lumikengillä tai karvapohjasuksilla pääsee reittejä pitkin Oulangan kansallispuiston jokilaaksoihin, Riisitunturin huipuille, Hossan kansallispuiston harjumaisemiin sekä Rukatunturin, Valtavaaran, Konttaisen ja Pyhävaaran laelle.

Rukan alueella sijaitsevat, sekä Kiutakönkäälle, Myllykoskelle ja Konttaisen laelle kulkevat lumikenkäilyreitit ovat pääosin jalkaisinkin kuljettavissa talvella, pois lukien sankemman lumipyryn aikaan ja keväällä sohjolumen aikaan. Näitä reittejä ei kunnosteta koneellisesti, vaan reitit tallautuvat kävelijöiden jalanjäljistä.

Lammintuvan Fatbike-reitti on yhteiskäyttöreitti, jota voi kulkea pyörällä, jalkaisin (myös koiran kanssa, ei tosin ihan Lammintuvalle asti heidän oman huskytarhansa takia) ja kovan lumipinnan aikaan myös leveämpirenkaisilla lastenrattaillakin. Tätä reittiä kunnostetaan koneellisesti.

Lammintuvan talvireitti

Varaa opastettu retki:

 

Talviretkeilyyn liittyviä palveluja tarjoavat:

Adventure Apes - Seikkailuapinat

Ohjelmapalvelu
Koskenlaskua Kitkajoella

Basecamp Oulanka

Ohjelmapalvelu
E-North Safaris

E-North Safaris

Ohjelmapalvelu
HILL Ski Rent

HILL Ski Rent

Vuokraamo

Isokenkäisten Klubi

Erikoismajoitus
Kainuun Luontoretket vie melomaan Hossan upeisiin maisemiin

Kainuun Luontoretket

Ohjelmapalvelu
Kuusamo Safaris

Kuusamo Safaris

Ohjelmapalvelu
Kuusamon Lintumatkailu

Kuusamon Lintumatkailu

Ohjelmapalvelu
MunPolku_MyTrail

MunPolku

Ohjelmapalvelu

Outdoor Passion Finland

Ohjelmapalvelu
PisteVuokraamo

Pistevuokraamo ja lipunmyynti

Vuokraamo
Ruka Adventures

Ruka Adventures

Ohjelmapalvelu
Moottorikelkkailu

Ruka Safaris

Ohjelmapalvelu
Rukapalvelu vie sinut moottorikelkkailemaan Kuusamon maisemiin

Rukapalvelu

Ohjelmapalvelu
Sport House Ruka

Sport House Ruka

Vuokraamo
RukaValley hotelli

Valleyn vuokraamo ja lipunmyynti

Vuokraamo
Ruka Valley - upea kyläkeskus Valtavaaran kupeessa

Village-2-Valley Maisemagondoli

Liikenteen palvelu
VuosselinPortin vuokraamo

Vuosselinportin vuokraamo ja lipunmyynti

Vuokraamo