Ladut ja hiihto

Kuusamo tarjoaa maastohiihtoon huippuolosuhteet ja pitkän hiihtokauden

Ruka-Kuusamon monipuoliset, vaihtelevat hiihtomaastot, hyvin hoidetut ja valaistut ladut sekä pitkä hiihtokausi lokakuusta huhtikuuhun tarjoavat hiihdon ystäville erinomaiset olosuhteet lempiharrastuksen parissa.

Hiihtoladut ovat kaikkien asiakkaidemme käytettävissä maksutta. Myös latujen kunnostustiedot netissä ja paperinen latukartta ovat maksuttomia.

435 km hyvin hoidettuja latuja

Ensilumen latuja avataan säilölumelle mahdollisuuksien mukaan lokakuussa ja lisää latuja lumetetaan heti pakkasten painuessa -5 C tienoille.

Hiihtäjä Kuusamon laduilla, kuva Maija Koskinen/Naturpolis/Maan pinnalla
Ihanat latukahvilat

Rukan alueen suosituimpien latureittien varrelta löytyy monta tunnelmallista latukahvilaa. Munkkikaakao, mäenlasku sekä rekikoirien ja porojen tapaaminen hiihtelyn lomassa saavat perheen pienimmätkin innostumaan hiihtoretkestä!

Lammintupa Winter Village
Suksivuokraamot

Rukan maastohiihtovälineiden vuokraamoista löydät laadukkaat ja keliin sopivaksi huolletut hiihtovälineet sekä perinteisen että vapaan tyylin hiihtoon.

Maastohiihtovälineet, Ruka-Kuusamo
Vapaaehtoinen latumaksu

Kuusamon kaupunki vastaa Rukan ja Kuusamon alueen merkittyjen latujen kunnossapidosta. Myös alueen kiinteistönomistajat voivat osallistua omalla panostuksellaan latuverkoston kunnossapitoon ja kehittämiseen maksamalla vapaaehtoista latumaksua.

Latuetiketti

Noudata latuetikettiä

 • Valitse latureittisi kuntosi ja taitosi mukaan.
 • Tarkista ladun kunnostustilanne reaaliaikaisesta latupalvelusta
 • Noudata latukarttaan merkittyjä hiihtosuuntia. Laduilla on pääsääntöisesti oikeanpuoleinen liikenne. Mahdolliset poikkeukset on merkitty latukarttaan. 
 • Ole kohtelias: nopeampi, taitavampi ja vahvempi väistää.
 • Ohitus perinteisellä hiihtotavalla hiihtäen tapahtuu joko luistelu-uran kautta tai siirtyen vastaantulevalle perinteisen ladulle ohituksen ajaksi (jos kyseinen latu on vapaa).
 • Älä pysähdy latu-uralle, varsinkaan alamäkeen.
 • Latu-urat ovat tarkoitettu vain hiihtämistä varten. Moottorikelkkailu, kävely, koirien ulkoiluttaminen ja pulkalla laskeminen ovat kiellettyjä hoidetuilla latu-urilla. Poikkeuksena koiraladut, joilla saa hiihtää koiran kanssa (koira oltava kytkettynä ja koiran jätökset tulee kerätä pois ladulta.)

Pysäköinti latujen varsilla Rukalla

Pysäköintipaikat latujen varsilla Rukan alueella

 • Hiihtostadionintien pysäköintialueet (Talvijärventien ja Hiihtostadionintien risteyksessä) Rukan Hiihtostadionin, Talvijärven, Alakylän, Pyhävaaran ja Kuontivaaran laduille lähteville
 • Pirunkirkon pysäköintialue (Rukatunturintien ja Rukajärventien risteyksessä) Saaruaan ja ympärysladulle lähteville
 • Maston ja Vuosselin pysäköintialueet (Vuosselintien varrella) Vuosselin ja Valtavaaran laduille lähteville
 • Vuosselinrinne-tien varrella oleva pysäköintialue Vuosselin ladulle lähteville. Hyödynnä tätä pysäköintialuetta, mikäli Uuttusuon latukahvilan pysäköintialue on täynnä - mökkitien varteen ei saa pysäköidä.

Ole hyvä ja huomioi, että Rukanportin (Rukakon, Sale Rukan) pysäköintialueet on tarkoitettu kyseisissä liikkeissä asioivien asiakkaiden pysäköintiin. Myöskään mökkiteiden varsille ei saa pysäköidä. Lisätietoja sivulta Parkkipaikat.

Rukan alueella matkustat kätevästi SkiBussilla

Maastohiihtoon liittyviä tapahtumia ja aktiviteetteja: 

Säilölumilatu Rukalla

Rukan ensilumen latu (maksuton)

Tapahtumat
11.10.2024 - 14.11.2024
FIS Ruka Nordic 2021 - maastohiihdon juhlaa Rukalla

FIS Ruka Nordic 2024

Tapahtumat
28.11.2024 - 1.12.2024
Image
Lentokone punainen ikoni Ruka-Kuusamo
Saapuminen
Image
Ruka-Kuusamo pyöreä punainen ikoni ruokalautanen ravintolat
Ravintolat
Image
Ruka-Kuusamo pyöreä ikoni - vaellus ja retkeily
Kansallispuistot

Varaa majoitus: