ruka gravel pyöräily

Ruka, pyöräilijän paratiisi: 900 kilometriä gravel-reittejä ja Vuoden Bike Park 2023

900 kilometriä gravel-pyöräilyreittejä, yli 20 bike park -reittiä sekä lukuisia maastopyöräilyreittejä Suomen upeimmissa maisemissa. Ravintolatarjonta, joka kestää vertailun pääkaupungin keittiöön sekä kesäajan verrattain edulliset majoitukset. Onko tässä pyöräilijän kesäloman paras resepti?

 

Koillismaan hienoimmat kansallispuistot ja parhaat soratiet odottavat 

Gravel-pyöräily on nopeimmin kasvava pyöräilyn alalaji. Mikä sattuma Suomelle, jossa hiekkateitä risteää niin paljon, että niitä kaikkia ei ehtisi ajaa yhdessä kesässä, vaikka haluaisi. Kuten pyöräilijät tietävät, haasteena on silti usein hyvien tieosuuksien koostaminen sopiviksi lenkeiksi. 

Ruka on ensimmäinen Pohjois-Suomen matkailukohde, jossa gravel-pyöräily tuotiin kertarytinällä näin laajasti osaksi matkailijoille suunnattuja palveluita. Keväällä 2024 julkaistaan päätähuimaava 900 kilometrin reitistö, jossa on sekä lyhyitä että pitkiä variaatioita Rukan ja Kuusamon alueen parhaista sorateistä.

"Ruka-Kuusamon gravel-reitistö tarjoaa tosi monipuolista ajettavaa, välillä mennään kiemurtelevan metsäautotien gravel-flowsta vähän leveämmälle soratien suoralle, jossa vaaramaisemat aukeavat ja järvet vilkkuvat", kuvailee reittien suunnittelusta vastanneen Allegra Nordicsin toimitusjohtaja Mikko Saarinen.

"Tämä on todella uniikki kokonaisuus, mukana on myös polkuja, joissa on sopivasti seikkailuhenkisyyttä ja joilla voi ajon lomassa pysähtyä vaikka syömään mustikoita", hän jatkaa.

Gravel-reitistö koostuu useista eri hubeista, joista suurimmat ovat Rukan kylässä ja Kuusamon keskustassa. Lisäksi risteyskohtia on Oivangissa ja Käylässä.

"Reittejä voi yhdistellä monipuolisesti, mikä tarkoittaa, että erilaiset pyöräilijät niin kotimaasta kuin ulkomailta löytävät itselleen varmasti sopivia lenkkejä", Saarinen summaa.

vihrea
Mikä gravel-pyöräily?

Gravel-pyöräily on pyöräilyn muoto, joka keskittyy ajamaan pääosin hiekkateillä, metsäpoluilla ja sorateillä. Se yhdistää maastopyöräilyn ja maantiepyöräilyn piirteitä ja tarjoaa mahdollisuuden tutkia uusia reittejä ja nauttia luonnosta. Laji on saanut alkunsa 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa.

Image
gravel pyörä
Gravel-pyöräily
Image
maisematpyöräily
Kansallispuistot ja maisemat
Image
bike park ikoni
Ruka Bike Park
Image
lasten pyöräily
Lasten pyöräily

Ruka Bike Park on vuoden Bike Park 2023 

Ruka sai ansaitun Vuoden Bike Park -tittelin kesäkauden 2023 päätteeksi, kun hiihtokeskus päätti neljännen virallisen pyöräpark-kautensa. On Rukalla alamäkeä ajettu tätä ennenkin harrastajien toimesta, mutta viime vuosien kehitys on tuonut rinteille parikymmentä reittiä ja kolme hissiä pyöräilijöiden käyttöön. 

Ruka Bike Parkin erottaa muista kohteista sen monipuolisuus: lastenmaan helpot reitit, aloittelijoiden vihreät flow-reitit, joita on helppo ajaa pyörällä kuin pyörällä, sekä harrastajien vaativammat reitit. Gondoli- ja tuolihissit tekevät pyöräajelusta tunturissa rentoa menoa. Rukan Bike Parkissa näkee paljon lajiin tutustumassa olevia polkijoita, joille Ruka on ensimmäinen kosketus alamäkiajon kiehtovaan maailmaan.

Pyöräilijän menu on Rukalla monipuolisempi kuin missään muualla 

Kaikkiin pyöräilyn alalajeihin liittyvät olennaisena osana kahvi-, eväs- ja ruokatauot. Pyöräily kuluttaa energiaa, ja ajon lomassa on tapana nauttia vähintään kahvit, tai jos rehellisiä ollaan, useimmiten burgerit. Rukan ja Kuusamon alueen ravintolat ovat oivaltaneet tämän: molemmin puolin tunturia löytyy keitaita, joissa voi nauttia artesaanipitsaa, herkullisia kulhoannoksia, wokkia, mehukkaita hampurilaisia tai haukipullia. Monet ovat todenneet, että tunturiin olisi pitänyt jäädä pidemmäksi aikaa ihan vain siksi, että ehtii testata kaikki mielenkiintoiset ruokapaikat. 

Ruka-Kuusamon alueella on paljon majoitusmahdollisuuksia pyöräilijälle. Hiihtokeskus on talvikaudella yksi Suomen suurimmista, ja vuokramökkejä sekä -huoneistoja on runsaasti. Koska kesät ovat vielä talvikauteen verrattuna hiljaisia, monista majoituskohteista on mahdollista löytää edullisia tarjouksia kesäloma-aikaan. Ruka.fi -sivustolla on kätevä Majoitushakuri, joka yhdistelee alueen eri majoittajien tarjoaman yhteen.

Image
Mökkimajoitus punainen ikoni Ruka-Kuusamo
Koko alueen majoitustarjoukset
Image
Ski-Inn
Ruka Ski-Inn majoitustarjoukset

Siinä se on, pyöräilijän paratiisi 

"Aurinko kellii oranssina horisontin päällä. Tummanvihreät havumetsät muodostavat Kitka-vesistön kanssa kimmeltävän tilkkutäkin. Oikealla Rukan, Valtavaaran ja Konttaisen huiput kohoavat samettimaisena vaarajonona maisemasta. Olemme juuri pyöräilleet maastureillamme ylös Pyhävaaran luonnonsuojelualueen rinteellä kiemurtelevaa polkua ja hengitystä salpaa hieman. Pyhän Jyssäys on yksi Rukan merkityistä maastopyöräilyreiteistä, jonne pääsee suoraan Rukan kylältä.

Vaikka ylös oli kiipeämistä, maisemat ovat  kaiken vaivan arvoiset. On helppo ymmärtää, miksi myös ulkomailta halutaan näihin maisemiin pyöräilemään. Keli on juuri sopiva, ei liian kylmä, eikä liian kuuma. Korkeuseroja on kuntoilijalle maltillinen määrä, ei niitäkään liikaa.

Siinä se on, pyöräilijän paratiisi, Koillismaan ylängöillä, pauhaavien koskien, loputtomien sorateiden ja teräväpiirteisten vaarojen maassa."

ruka auringonlasku
gravel
pyöräilyä rukan metsissä

Kiinnostuitko kesälomasta Rukalla? 

Tutustu Rukan gravel-reitteihin, Ruka Bike Parkiin, hae majoitusta tai lue alta, mitä muuta kivaa Rukan ja Kuusamon kesästä löytyy.

Image
Vaellusta kansallishuvipuistossa, Ruka-Kuusamo
Retkeily ja vaellus Rukalla
Image
Icon persoona kesäkelkka
Rukan kesäkelkkarata
Image
Icon persoona koskenlasku
Koskenlasku
Image
Lappis-Vesipuistoon kansallishuvipuistossa, Ruka-Kuusamo
Vesipuisto
Image
icon frisbee golf Ruka Kuusamo
Frisbeegolf