Ruka-Kuusamo - Suomen ensimmäinen virallinen kansallishuvipuisto

Ruka-Kuusamosta Suomen ensimmäinen virallinen kansallishuvipuisto

Ruka-Kuusamon  matkailualue julistautuu Suomen ensimmäiseksi viralliseksi kansallishuvipuistoksi

Julkaistu 1.4.2023

– Meidän alueellamme yhdistyvät kansallismaisemat, upeat kansallispuistot, tunturin huvit, kuten joogaavat porot, Ruka Bike Park, Ziplinella viuhuvat supermiehet, koskenlasku ja tietysti Rukan suosittu kesäkelkkarata. Tämä on yhdistelmänä ainutlaatuinen ja haemme sille nyt virallista kansallishuvipuiston statusta, kertoo Ruka-Kuusamo Matkailu Ry:n toimitusjohtaja ja tulevan kansallishuvipuiston päätirehtööri Mats Lindfors.

Ruka-Kuusamossa selvitetään, miten prosessi kansallishuvipuistoksi hakeutumisesta käytännössä etenee. Metsähallituksen sekä Suomen huvipuistoyhdistyksen kantoja asiaan ollaan selvittämässä parhaillaan. Epäselvää on vielä, minkä ministeriön toimialaan kansallishuvit kuuluvat, Lindfors sanoo.

– Ruka-Kuusamon läheisyydessä sijaitsevat Oulangan, Riisitunturin, Hossan sekä Sallan kansallispuistot, jotka ovat erittäin suosittuja kansallishuviretkien kohteita, Lindfors jatkaa. 

Rukalla uusi kansallishuvipuisto-status tulee muuttamaan tutuksi tulleet maamerkit uuteen uskoon: gondolihissi muuttuu maailmanpyöräksi ja Rukan huipun punavalkoisen tornin huippu muokataan polka-karkkikepin muotoon.

Suomen ensimmäinen kansallishuvipuisto - Ruka-Kuusamo

Luonnonläheiset kansallishuvit viihdyttävät koko perhettä

Ruka-Kuusamossa kansallishuvit on päätetty herättää henkiin modernin perheen vaatimuksia ajatellen. Karhunkierros on toki edelleen Karhunkierros, mutta sen lyhennetty versio Pieni Karhunkierros Kitkajoen jylhien kallioiden äärellä sopii pienemmillekin vaeltajille. Koskenlaskua Suomen upeimmissa vesistöissä ei nykyään tarvitse tehdä tukilla, vaan turvallisesti kumilautalla oppaan kipparoimana. 

– Maastopyöräily on selvästi uusi kansallishupimme. Uusi, laaja Ruka Bike Park tarjoaa paljon kaiken tasoisia reittejä helpoista vaativiin,  jotka sopivat kaikenikäisille. Lisäksi maastopyöräreittejä pitkin pääsee tutustumaan myös tunturin lähialueisiin ja kansallismaisemiin, Lindfors sanoo. – Eikä nykyään tarvitse yöpyä eräkämpässä, vaan mukavasti hotellissa, lomahuoneistossa, tai mökissä järven rannalla.

Kansallishuvipuistopäivän kruunaa matka hissillä Rukan huipulle ja lasku kesäkelkkaradalla alas – Rukan kesän suosituin kansallishupi jo vuodesta 1983!

Ruka-Kuusamo odottaa, että virallinen status kansallishuvipuistolle saataisiin kesäkuun alkuun mennessä, kun alueen kesäkausi alkaa ja hissit käynnistyvät 9.6.2023.
  
Lisätiedot:
Ruka.fi/kansallishuvipuisto