Vaeltajat Konttaisella, kuva Harri Tarvainen

Kuusamo matkailutyöllisyyden kärkikunta

Kuntakohtaiset matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset on selvitetty, ja Kuusamo pärjäsi vertailussa erinomaisesti.

Julkaistu 17.8.2023.

Uusi tutkimus tarjoaa vertailukelpoista tietoa kuntakohtaisesta matkailutulosta sekä matkailun työllisyysvaikutuksista koko Suomessa. Sen mukaan Kuusamon välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli yli 150 miljoonaa euroa vuonna 2022. Matkailutulot ovat kasvussa ympäri Suomea, mutta ala on edelleen jäljessä pandemiaa edeltävästä tasosta. Tutkimus on toteutettu näin laajana ensimmäistä kertaa.

Matkailu on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden aloista. Se luo työpaikkoja ja verotuloja laajasti ympäri Suomea. Ennen pandemiaa matkailuviennin osuus oli 5,4 prosenttia Suomen kaikista vientituloista. Matkailun kuntakohtaisten vaikutusten mittaaminen on kuitenkin haasteellista, koska tarkkoja tietoja yksittäisten matkailijoiden kulkureiteistä ja palveluostoista ei tiedetä. Niinpä vertailukelpoisen tiedon saamiseksi eri matkailualueiden tutkimus tulee tehdä samalla tavalla ja samalla aikasyklillä.

Matkailun kasvupotentiaali on edelleen Suomessa valtava

Matkailu on vuosien saatossa jäänyt jatkuvasti muiden suomalaisten isojen teollisuuden alojen varjoon sen kasvaneesta merkityksestä huolimatta. Tämä johtunee osittain siitä, että suurin osa matkailuyrityksistä on pieniä ja yritykset jakautuvat useiden eri toimialojen alle. Siksi alan kokonaisvaikuttavuutta voi olla vaikea hahmottaa. Matkailu on kuitenkin ollut jo vuosia voimakkaassa kasvussa pandemiavuosia lukuun ottamatta ja alan kasvupotentiaali on edelleen valtava. Uusien tutkimustulosten avulla alan vaikuttavuutta voidaan tuoda entistä paremmin esille.

Matkailutulo on noussut jo lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa

Suomen merkittävimmät matkailukohteet ovat nyt toteuttaneet yhteistyössä laajan tutkimuskokonaisuuden. Tutkimuksen piiristä puuttuvat suurimmista matkailukohteista vain Lapin kohteet, Sotkamo, Kuopio ja Lappeenranta. Tutkimuksessa yhteensä 54 matkailualueen matkailun tulo- ja työllisyysvaikutukset on laskettu vuodelta 2022. Tutkimuksen toteutti matkailun tutkimukseen erikoistunut Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy.

Tutkimuksen mukaan Helsinki on Suomen suurin matkailukohde monilla mittareilla mitattuna. Pääkaupungin välitön matkailutulo eli yritysten matkailijoilta saama liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljardia. Suomen kaupungeista Vantaan matkailutulo on kuitenkin kaikista suurin. Sitä selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti kaupungin matkailutulosta lähes 90 %. Helsingin matkailutulo ei vielä vuonna 2022 ollut samalla tasolla kuin vuonna 2018. Matkailutulo on kuitenkin noussut jo lähelle pandemiaa edeltävää tasoa, vaikka Helsingille aikaisemmin tärkeimmät kohderyhmät kuten venäläiset, kiinalaiset sekä japanilaiset matkailijat puuttuvat lähes kokonaan.

Helsingin ja Vantaan jälkeen Suomen suurimmat matkailualueet ovat matkailutulolla mitattuna Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Espoo ja Kuusamo. Kun tarkastellaan matkailutuloa per asukas, matkailun osuutta kaikkien toimialojen liikevaihdosta ja välitöntä matkailutyöllisyyttä, Kuusamo kipuaa listan ykköseksi. 

Ruka-Kuusamo mukana tutkimuksessa ainoana isona kohteena Pohjois-Suomesta

Tutkimus osoittaa, että kokonaiselinkeinon näkökulmasta matkailun työllistävä vaikutus on pienille paikkakunnille erittäin merkittävä.

"Matkailu on maailmanlaajuisesti nopeasti kasvava elinkeino. Kuusamossa on panostettu pitkäjänteisesti matkailun vahvaan kehittämiseen kaupungin ja yritysten toimesta. Alueen vireää elinkeinoelämää ja monipuolista palvelutarjontaa tutkaillessa sekä tämän käsillä olevan tutkimuksenkin valossa tämä panostus on osoittautunut erittäin hyväksi valinnaksi Kuusamolle", toteaa Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

Matkailun työllistävä vaikutus ja osuus kaikista elinkeinoista on Kuusamossa moninkertainen verrattuna muihin tutkimuksessa mukana olleisiin kuntiin ja kaupunkeihin.

"Kuusamon matkailu on merkittävä osa Kuusamon elinkeinoa. Toimialan tavoitteena on tehdä vahvasti yhteistyötä muiden elinkeinojen kanssa ja siten edistää koko seutukunnan hyvinvointia", sanoo Mats Lindfors, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja. "Kuusamon matkailutulon osuus kaikista elinkeinosta on tutkimuksen kuntavertailussa aivan omalla tasollaan. Vain Kuusamo ja Vantaa yltävät matkailutulossa yli 9000 €/asukas/vuosi, kaikki muut tutkimuksessa mukana olevat kunnat jäävät alle 3000 euron."

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Mats Lindfors, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja

Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja siirtyy uusiin haasteisiin

Harmaa Rinne 2024 header

Harmaa Rinne Festival Rukalla 22.–23.3.2024

Gravel-pyöräilyä Kuusamossa, kuva Aapo Lappalainen

Retkipyöräily rokkaa

Lumikenkäilijät Riisitunturilla, kuvaaja: Harri Tarvainen

Edelweiss lentää Zürichistä Kuusamoon talvella 2024

Eurowings lentää Düsseldorfista Kuusamoon talvella 2023-2024

Sukevan Sulttaani Mika Hujanen

Sukevan Sulttaani juoksee hyvää

Siivouspäivä

Kuusamon Iltatori kesälla 2023 uudessa paikassa

Ruka-Kuusamo - Suomen ensimmäinen virallinen kansallishuvipuisto

Suomen 1. virallinen kansallishuvipuisto

Lammintupa koiravaljakkoajelu

Kuusamon lentoliikenne ylsi ennätykseen vuonna 2022

Rukan Pipolätkä

Euroopan suurin pipolätkäturnaus!

Land Rover yhteistyöhön Ruka-Kuusamon kanssa

Arctic Weekend @ Ruka

Arctic Weekend siirtyy Rukalle