Koronainfo Ruka-Kuusamon alueella

Päivittyvä sisältö. Viimeisimmät päivitykset 11.1.2021.
Ajankohtaiset tiedot koronasta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto
THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille
Ajankohtaiset tiedot koronatilanteesta Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Matkailutoimijat Ruka-Kuusamossa toimivat arvojensa mukaisesti, vastuullisesti ja yhdessä tehden. Teemme parhaamme, että alueelle on turvallista matkustaa ja että täällä on turvallista olla. Autathan meitä ja matkailet vastuullisesti ja terveysohjeita noudattaen. Tervetuloa!

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko alueelle turvallista matkustaa?
Teemme parhaamme, että alueella on turvallista. Palvelemme asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus huomioiden. Olemme nostaneet hygieniatasoa sekä ohjeistaneet henkilökuntaa ja asiakkaita turvallisesta toiminnasta. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Yrityskohtaiset toimintaohjeet tulee tarkistaa yritysten omista kanavista. Muistathan noudattaa turvallisuusohjeita omassa toiminnassasi.

Onko Kuusamossa koronatapauksia?
Kuusamossa tilanne on ollut rauhallinen. 28.11. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alue siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Taudin leviämisen hillitsemiseksi alueella otettiin käyttöön epidemian leviämisvaiheen suosituksia, jotka ovat voimassa 18.1.2021 saakka. Alla mainittujen ohjeiden lisäksi tutustu ajankohtaiseen tietoon ja ohjeistuksiin Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteessa. Pidetään alue turvallisena yhdessä vastuullisesti toimien.

Miten toimin alueella matkaillessani?
Auta meitä luomaan kaikille turvallinen matkakokemus. Matkusta vain terveenä, alueella ollessasi huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta, pese käsiä, muista turvavälit ja käytä kasvomaskia. Muista, että omalla toiminnallasi voit vaikuttaa siihen, että tartunnat eivät leviä, joten kannathan oman vastuusi meidän kaikkien turvallisuudesta.

Pitääkö minun käyttää maskia?
Toivomme, että niin matkailijat kuin matkailupalveluiden henkilökunta käyttävät kasvomaskia. Sisä- ja muissa tiloissa, joissa etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, kuten hiihtobussissa tai takseissa, tulee käyttää kasvomaskia.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen käyttöä
Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus koronavirustartuntojen seurantaan. Suosittelemme Koronavilkun käyttöä niin alueemme henkilökunnalle kuin matkailijoille.

Missä Kuusamossa on koronatestipisteitä?
Kuusamon terveyskeskus palvelee matkailijoita koronavirukseen liittyvissä asioissa.

Kuljettavatko ravintolat ruokaa majoituksiin?
Alueella on monia ravintoloita, joista voi noutaa take away -ruokaa ja muutamat kuljettavat ruuan majoituksiin. Ruka-Kuusamon take-away-ravintolat löydät täältä.

Miten paikalliset suhtautuvat matkailijoihin?
Matkailu on alueellamme tärkeä elinkeino ja iso osa paikallisista elää matkailusta. Toivotamme matkailijat lämpimästi tervetulleeksi ja pyydämme matkustamaan turvallisuusohjeet huomioiden.

Miten Kuusamoon ja Rukalle pääsee?
Meille pääsee autoillen, bussilla ja juna-bussi-yhdistelmällä. Kuusamoon lentää Finnair Helsingistä. Tarkista ajankohtainen lentoaikataulu Finnairin sivuilta. Alue on saavutettavissa myös lentäen Ouluun tai Rovaniemelle, josta on bussiyhteys Kuusamoon.

Mistä löydän tietoa aukioloajoista?
Ideoita tekemiseen löytyy Ruka-Kuusamon talvisivuilta. Alueen yritysten aukioloajat löytyvät täältä. Aukioloajat voi tarkistaa myös yritysten omista kanavista.

Mitä tapahtumia alueella on?
Tapahtumat löytyvät Ruka-Kuusamon tapahtumakalenterissa.

Onko alueella after-ski-bileitä?
Ravintolat ja baarit toimivat viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Ajankohtaiset tapahtumat kannattaa tarkistaa suoraan ravintoloista.

Ohjeet hiihtokeskuksen vieraille

Toimimme hiihtokeskuksessamme aina viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti ja pyrimme kaikin keinoin varmistamaan, että asiakkaamme noudattavat annettuja ohjeita sekä suosituksia. Laskettelu on ulkoilmaharrastus, jossa turvavälit rinteessä pysyvät luonnostaan riittävinä.

Kiireiseen joulun sekä uuden vuoden sesonkina 26.12.2020-6.1.2021 hissit avautuvat jo klo 8 ja ovat klo 19 asti eli peräti 11 h vuorokaudessa. Lisäksi olemme tuoneet myyntiin edullisen Aamu&Ilta-lipun tasoittaaksemme asiakasmääriä rinteessä päivän aikana.

Korona-aikana eri yksikkömme toimivat THL:n sekä SHKY:n antamien suosituksien mukaan. Vieraillessasi hiihtokeskuksen sisätiloissa (vuokraamot, lipunmyynti, hiihtokoulu, Ruka Store ja Brand Store), noudatathan kunkin toimipisteen yksikkökohtaisia ohjeita.

Toivomme jatkuvaa yhteistyötä asiakkailtamme, jotta yhdessä mahdollistamme niin turvallisen lomailun rinnealueella kuin mahdollista.

Muista aina sisätiloissa vieraillessasi:
Asioithan terveenä
Huolehdi turvaväleistä
Muista käsi- ja yskimishygienia
Laita käytetyt nenäliinat ja kertakäyttöiset suojamaskit roskikseen
Osta lippusi etukäteen verkkokaupasta, jos mahdollista
Käytä etämaksua aina kun mahdollista
Toimi vastuullisesti, noudata rinnesääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita

Ulkotiloissa toivomme sinulta:
Tulethan rinteeseen vain terveenä
Muistathan käsi- ja yskimishygienian
Laitetaan käytetyt nenäliinat ja kertakäyttöiset suojamaskit roskikseen - näin luontokin kiittää
Ostathan lippusi etukäteen verkkokaupasta, jos vain mahdollista
Käytä etämaksua aina kun mahdollista
Toimi vastuullisesti, noudata rinnesääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita

Teemme jatkuvasti töitä taataksemme turvallisen loman keskuksissamme mm. seuraavin keinoin:
Rukalla nopeiden tuolihissien matka-ajat ovat 3-6 minuuttia, näin ollen hisseissä olo jää alle 15minuutin altistumisajan.
Tuolihisseissä asiakkaiden on jätettävä tyhjä paikka seurueiden väliin turvavälin ylläpitämiseksi. Maskien käyttöä tuolihississä suositellaan.
Ankkurihissiin vain oman seurueen jäsenen kanssa tai yksin.
Hissijonoissa tulee pitää turvaväli muihin asiakkaisiin, joista muistutamme asiakkaitamme toistuvin kuulutuksin ja kyltein.
Ski Patrol seuraa aktiivisesti hissijonoja ja varmistaa riittävät turvavälit jonoissa.
Gondolissa matkustetaan oman seurueen kanssa tai käytetään maskia.
Palveluiden myynti ohjataan aina mahdollisuuksien mukaan online-kanaviin ja sisämyyntipisteissä suositaan lähimaksua. Myös ulkolipunmyynnit ovat käytössä.
Maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa sekä ulkotiloissa, jos turvavälejä ei pystytä pitämään.
Vuokraamoissa, lipunmyynnissä sekä Shopeissa on asiakkaille tarjolla käsidesiä sekä suojamaskeja. Lisäksi pintojen ja välineiden puhdistusta on lisätty.
Asiakkaiden määrää vuokraamoissa rajoitetaan.
Eväiden syöntipaikkoja rinnealueilla on lisätty.
Henkilöstö on jaettu “koronakupliin” taudin leviämisen estämiseksi.
Lähiasiakaskontakteissa on henkilöstöllä aina käytössä suojamaski tai visiiri.
Tunturialueella on kauden 20-21 aikana rajoitetusti kansainvälisiä ammattiurheilijaryhmiä harjoittelemassa ja kilpailemassa. Ammattiurheilijaryhmät luokitellaan niin sanotuiksi erityisryhmiksi ja he pääsevät maahan vain viranomaisten hyväksymällä erityismenettelyllä. Kaikilta alueelle saapuvilta ammattiurheilijoilta vaaditaan mm. negatiivinen Covid-19 testi ennen saapumista.
Asiakkaita ohjeistetaan aktiivisesti noudattamaan viranomaisten ohjeita turvallisen alueella oleskelun takaamiseksi.
Toivomme turvallisen rinteissä olon varmistamiseksi jatkuvaa yhteistyötä asiakkailtamme.

Ski Inn -majoituksen valinneille olemme koonneet oman ohjeistuksen.

Lisätietoa
Matkailuneuvonta: puh. 08 8600 250, info@rukakuusamo.fi
Marja Mäenpää, markkinointipäällikkö, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 521 5316, marja.maenpaa@rukakuusamo.fi
Mats Lindfors, toimitusjohtaja, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 0747356, mats.lindfors@rukakuusamo.fi