Koronan vaikutukset Ruka-Kuusamon alueella

Päivittyvä sisältö. Viimeisimmät päivitykset 28.7.2020.
Ajankohtaiset tiedot koronasta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto.
THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille.

Kuusamon kesä on avattu!

Matkailutoimijat Ruka-Kuusamossa toimivat arvojensa mukaisesti, vastuullisesti ja yhdessä tehden. Teemme parhaamme, että alueelle olisi turvallista matkustaa ja että täällä olisi turvallista olla. Autathan meitä ja matkailet vastuullisesti ja terveysohjeita noudattaen. Yhdessä varmistamme, että saamme nauttia kesästä iloisin mielin. Tervetuloa!

Q&A Ruka-Kuusamon kesä

Mitkä palvelut alueella on auki kesällä?
Kesäajan palvelut ja tekeminen löytyy Ruka-Kuusamon kesäsivuilta. Keräämme aktiivisesti jäsenyritystemme aukiolotietoja ja aukioloajat löytyvät täältä. Aukioloajat voi tarkistaa myös yritysten omista kanavista. Hiihtokeskuksen kesätarjonta löytyy täältä.

Milloin Ruka Bike Park avautuu?
Uusi Ruka Bike Park alkaa rakentua kesästä 2020 alkaen ja kokonaan valmista on suunniteltu olevan kesän 2021 loppuun mennessä. Loppukesästä 2020 valmistuu kaksi uutta alamäki- ja kaksi cross-countryreittiä. Lisäksi rakennetaan Family Parkiin lapsillekin sopiva alue alamäkiharjoitteluun sekä Pump Track. Runsaslumisen talven ja viileän kevään johdosta rakennustyöt ovat valitettavasti viivästyneet useilla viikoilla. Lue lisää pohjoisen pyöräilymahdollisuuksista.

Ovatko vaellusreitit auki kesällä? 
Kuusamon vaellusreitit ja niiden varrella sijaitsevat autiotuvat, tulipaikat ja käymälät ovat vapaasti asiakkaiden käytettävissä voimassa olevat terveysohjeet sekä mm. tulvatilanteen ja tulentekoon liittyvät rajoitukset huomioiden. Ajantasaisen tiedon löydät luontoon.fi-sivustolta sekä Karhunkierroksen, Oulangan kansallispuiston, Riisitunturin kansallispuiston ja Hossan kansallispuiston Facebook-sivuilta. 

Onko alueelle turvallista matkustaa?
Myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa palvelemme asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus huomioiden. Olemme nostaneet hygieniatasoa sekä ohjeistaneet henkilökuntaa ja asiakkaita turvallisesta toiminnasta. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Yrityskohtaiset toimintaohjeet tulee tarkistaa yritysten omista kanavista.

Onko Kuusamossa koronatapauksia?
Toistaiseksi Kuusamo ei ole epidemia-aluetta. Jos koronavirustartuntoja tulee, niistä ei tulla tiedottamaan paikkakuntakohtaisesti vaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lisätietoa Koillissanomien artikkelissa.

Jatkuvatko tapahtumat normaalisti?
Alueen kevään ja kesän isot tapahtumat on siirretty seuraavaan vuoteen. Yritämme mahdollisuuksien mukaan järjestää loppukesän tapahtumia. Seuraa tilannetta Ruka-Kuusamon tapahtumakalenterissa.

Miten Kuusamoon ja Rukalle pääsee?
Meille pääsee autoillen, bussilla ja juna-bussi-yhdistelmällä. Kesällä Kuusamoon lentää Finnair. Tarkista ajankohtainen lentoaikataulu Finnairin sivuilta. Ruka-Kuusamo on saavutettavissa myös lentäen Ouluun tai Rovaniemelle, josta on bussiyhteys Kuusamoon.

Jos päätän matkustaa alueelle, miten toimia?
Auta meitä luomaan kaikille turvallinen matkakokemus! Olemme nostaneet hygieniatasoa ja lisänneet asiakkaiden tiedottamista poikkeustilanteessa toimimiseen riskiryhmien suojelemiseksi ja tartuntojen vähentämiseksi. Jos päätät matkustaa, muista oma vastuusi. Noudata hallituksen suosituksia ja Kanta-palvelun ohjeita kansalaisille. Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, pysyttele kotona. Alueella ollessasi huolehdi tarkasti henkilökohtaisesta hygieniasta, sekä omastasi että läheistesi. Pysyttele oman seurueesi kesken ja vältä turhia sosiaalisia kontakteja. Muista turvavälit.

Ohjeet hiihtokeskuksen kesävieraille:
Tervetuloa Rukalle! Käytäthän hiihtokeskuksen palveluja vain terveenä. Pysy kotona, mikäli sinulla on hengitystieoireita. Huolehdithan huolellisesta käsihygieniasta. Hyödynnä tarjolla olevia käsien desinfiontimahdollisuuksia ja suojaa suusi yskiessä nenäliinalla tai hihalla.

Pidäthän hissijonossa sekä vuokraamossa asioidessasi vähintään metrin turvavälin muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan. Kontaktien välttämiseksi voit ostaa jalankulkijan, kesäkelkkailijan ja pyöräilijän hissiliput etukäteen verkkokaupasta store.ruka.fi. Matkustathan tuolihississä ja gondolissa vain perheen jäsenien tai samassa seurueessa olevien henkilöiden kanssa. Desinfioimme tuolihissin suojakaaret ja kesäkelkkaradan kelkat käytön jälkeen. Tarvittaessa rajoitamme myytävien hissilippujen määrää ruuhkien välttämiseksi.

Käsittelemme vuokraamon pyörät ja kypärät  desinfiointiaineella käytön jälkeen. Käytäthän hanskoja ajaessasi tai käsitellessäsi vuokraamasi pyörää.

Noudatamme hiihtokeskuksessa kaikkia terveysviranomaisten uusimpia ohjeita ja varotoimenpiteitä. Olemme tehostaneet siivousta kaikissa asiakas- ja henkilökuntatiloissa. Kiitos että toimit yhteistyössä kanssamme, jotta voimme taata kaikille turvallisen ja sujuvan loman!

Olen palannut ulkomailta Suomeen. Voinko matkustaa Ruka-Kuusamoon?
Koronaepidemian alussa hallitus linjasi, että kaikki ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Ulkomaan matkailuun liittyviä rajoituksia aletaan purkamaan hiljalleen. Tarkista voimassa olevat ohjeet Ulkoministeriön sivuilta

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Q&A päättyneeltä talvikaudelta

Jos päätän siirtää matkaani, mihin ajankohtaan se kannattaa siirtää?
Ruka-Kuusamon alue on kiinnostava ympäri vuoden ja olemme aktiivisen matkaajan unelmakohde. Kesällä ja pitkälle syksyyn meillä voi patikoida, pyöräillä, meloa, ratsastaa, joogata, golfata tai ihan vain nauttia olosta kauniissa maisemissa. Lokakuussa 2.10. Ruka avaa Suomen laskukauden, joten jos lumiloma jäi väliin, loman voi siirtää vaikka lokakuun alkuun. Silloin alueella voi samaan aikaan laskea niin suksilla kuin pyörällä.

Ovatko Ruka-Kuusamon alueen ladut tai kelkkareitit auki?
Kelkkavuokraamot on pääosin suljettu eikä kelkkareittejä ylläpidetä. Kuusamossa latujen kunnossapito jatkuu lumitilanteen mukaisesti. Lumikenkäreitit, talvikävelyreitit ja pulkkamäet ovat käytettävissä niin ikään lumitilanteen mukaisesti.

Miksi hiihtokeskus suljetettiin?
Rukakeskus päätti laskettelukauden 23.3.2020. Lue lisää Rukakeskuksen sivuilla. Päätös vaikuttaa asiakkaiden, yrittäjien sekä työntekijöiden tilanteeseen. Kaikkien toimijoiden osalta tarvitaan aikaa, jotta poikkeuksellinen sulkeminen saadaan hoidettua vastuullisesti kaikki osapuolet huomioiden. Alueen asiakasmäärät laskivat kriisin alettua huomattavasti mutta aikaistetulla sulkemisaikataululla haluttiin varmistaa, ettei asiakasmäärät lähdekään nousuun.

Kuinka toimia, jos etukäteen maksetut hissiliput tai vuokravälineet jäävät käyttämättä?
Käyttämättä jääneiden hissilippujen ja vuokravälineiden osuus ostosta palautetaan asiakkaille. Palautus ei koske kausikortteja. Vuokratuista välineistä saa hyvityksen niiltä päiviltä, jotka rinteiden sulkeutumisen vuoksi jäivät käyttämättä. Lisätietoa: verkkokauppa@ruka.fi.

Hiihdonopetus keskeytettiin. Miten tehdyille varauksille käy?
Hiihdonopetustoiminta keskeytettiin Rukalla 18.3.2020 varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Opetustunnit ennakkoon maksaneille asiakkaille palautetaan rahat perutuista tunneista. Ole yhteydessä Rukan hiihtokouluun.

Perutaanko tapahtumia?
Suomen hallitus antoi 12.3.2020 suosituksen yli 500 hengen tapahtumien peruuttamisesta toukokuun loppuun saakka. Aluehallintovirasto määräsi 13.3.2020, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään 12.4.2020 asti. Määräystä on pidennetty heinäkuun loppuun saakka. Toimenpiteillä halutaan ehkäistä koronaviruksen leviäminen.

Hallituksen suosituksesta ja viranomaisten määräyksistä johtuen Ruka-Kuusamon alueen kevään isot yleisötapahtumat peruttiin. Useille tapahtumille on lyöty lukkoon uusi ajankohta ensi vuodelle. Ajankohtainen tieto löytyy Ruka.fi:n tapahtumakalenterista sekä kyseisten tapahtumien sosiaalisen median kanavista.

Mitä tapahtuu ostetuille lipuille ja matkajärjestelyille? Mistä matkailijat voivat hakea korvauksia? 
Peruutettuihin tilaisuuksiin lippuja ostaneiden ja matkajärjestelyitä tehneiden asiakkaiden tulee olla yhteydessä siihen tahoon, missä liput, majoitus tai muut matkajärjestelyt on tehty.

Miten hiihtokeskuksessa varauduttiin koronan torjumiseen?
Suomen hiihtokeskusyhdistys on antanut suosituksia hiihtokeskuksille sairastumisen ehkäisemiseksi. Rukalla toimittiin ohjeiden mukaisesti:

Rinteeseen suunnataan vain terveenä. Pysy kotona, mikäli tunnet itsesi huonovointiseksi. Mikäli sinulla on vakavia oireita (esimerkiksi hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee), niin soita terveyskeskukseen. Koronavirustartuntaa voit epäillä, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta.

Suosittelemme  THL:n määrittelemiin riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden pitävän tauon lasketteluharrastuksesta hallituksen ilmoittamien koronavirustoimenpiteiden aikana. Karanteenissa olevien ei pidä tulla hiihtokeskukseen.

Ankkurihississä matkustetaan kaksin vain, kun pari on samasta perheestä tai seurueesta. Tuolihisseissä pidetään metrin väli tai matkustetaan vain perheen jäsenien tai samassa seurueessa olevien henkilöiden kanssa. Kuomullisissa tuolihisseissä kuomun ollessa alhaalla sekä gondolihississä matkustetaan vain perheen jäsenien tai samassa seurueessa olevien henkilöiden kanssa.

Vuokraamon kypärät ja sauvat käsitellään desinfiointiaineella käytön jälkeen. Laskettelulaseja ei toistaiseksi vuokrata.

Hiihtokeskus noudattaa kaikkia terveysviranomaisten uusimpia ohjeita ja varotoimenpiteitä. Käsidesinfiontiainetta on saatavilla mahdollisimman useissa paikoissa. Siivousta lisätään kaikissa asiakas- ja henkilökuntatiloissa. SHKY suosittelee Työterveyslaitoksen ohjeistusta siivoukseen COVID-19 -tartuntojen ehkäisemiseksi. Henkilökuntaa ohjeistetaan korostetusta hygieniasta. Laitteiden näppäimistöt ja muut työvälineet puhdistetaan säännöllisesti.

Asiakaspaikkojen määrää rinneravintoloissa vähennetään tarvittaessa, linjastoruokailut pyritään minimoimaan. Skibusseihin kerralla otettavien asiakkaiden määrää vähennetään. Hiihtokeskus tarvittaessa rajoittaa myytävien hissilippujen määrää ruuhkien välttämiseksi.

Kontaktien välttämiseksi suosittelemme asiakkaita hankkimaan hissiliput etukäteen verkkokaupasta.

Hiihtokoulujen ryhmäkoko on alle 10 henkilöä. Lisäksi kaikkea lähikontaktia vältetään. Suuremmat kilpailut ja yleisötapahtumat hiihtokeskuksessa perutaan toistaiseksi. Tarvittaessa ravintolat, kahvilat, välinevuokraamot ja muut julkiset tilat suljetaan.

Mikäli viranomaiset sulkevat hiihtokeskuksen, niin käyttämättä jääneiden hissilippujen ja vuokravälineiden osuus ostosta palautetaan asiakkaille. Tällaisessa tilanteessa asiakkaiden tulee olla yhteydessä paikkaan, josta liput tai vuokravälineet on hankittu. Kausikortteja hyvitykset eivät tässä vaiheessa kautta enää koske.

Rukan hiihtokeskus sekä Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry seuraavat tilannetta aktiivisesti ja toimivat viranomaisten ohjeistusten mukaisesti.

Lisätietoja:
Matkailuneuvonta: puh. 08 8600 250, info@rukakuusamo.fi
Marja Mäenpää, markkinointipäällikkö, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 521 5316, marja.maenpaa@rukakuusamo.fi
Mats Lindfors, toimitusjohtaja, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 0747356, mats.lindfors@rukakuusamo.fi