Koronainfo Ruka-Kuusamon alueella

Päivittyvä sisältö. Sisältö tarkistettu viimeksi 24.11.2021.
Ajankohtaiset tiedot koronasta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto
THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille
Ajankohtaiset tiedot koronatilanteesta Pohjois-Pohjanmaan alueella.

Matkailutoimijat Ruka-Kuusamossa toimivat arvojensa mukaisesti, vastuullisesti ja yhdessä tehden. Teemme parhaamme, että alueelle on turvallista matkustaa ja että täällä on turvallista olla. Autathan meitä ja matkailet vastuullisesti ja terveysohjeita noudattaen. Tervetuloa!

Kysymyksiä ja vastauksia

Onko Kuusamossa koronatapauksia?
Kuusamossa tilanne on ollut pääsääntöisesti rauhallinen. Tarkemmat tiedot Kuusamon kaupungilta: kuusamo.fi/korona. Tällä sivulla mainittujen ohjeiden lisäksi tutustu ajankohtaiseen tietoon ja ohjeistuksiin Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta. Pidetään alue turvallisena yhdessä vastuullisesti toimien!

Onko alueelle turvallista matkustaa?
Teemme parhaamme, että alueella on turvallista. Palvelemme asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus huomioiden. Olemme nostaneet hygieniatasoa sekä ohjeistaneet henkilökuntaa ja asiakkaita turvallisesta toiminnasta. Aiemmat kiireiset talvi- ja kesäsesongit ovat osoittaneet, että yhteistyötä tekemällä lomailu matkakohteissa on korona-aikanakin turvallista. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Yrityskohtaiset toimintaohjeet tulee tarkistaa yritysten omista kanavista. Muistathan noudattaa turvallisuusohjeita omassa toiminnassasi.

Miten toimin alueella matkaillessani?
Auta meitä luomaan kaikille turvallinen matkakokemus. Matkusta vain terveenä, alueella ollessasi huolehdi henkilökohtaisesta hygieniasta, pese käsiä, muista turvavälit ja käytä kasvomaskia, jos lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Voit ostaa palvelut ja tuotteet halutessasi verkosta ja tehdä pöytävaraukset etukäteen. Muista, että omalla toiminnallasi voit vaikuttaa siihen, että tartunnat eivät leviä, joten kannathan oman vastuusi meidän kaikkien turvallisuudesta.

Edellytetäänkö Ruka-Kuusamon alueelle matkustavilta koronapassin esittämistä?
Koronapassi on vaihtoehtoisena terveysturvallisuustoimena käytössä vain silloin, kun kyseistä tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia on voimassa. Ruka-Kuusamon alueella on voimassa ravintolarajoituksia ajalla 17.11.-31.12.2021. Lisäksi Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaan alueella ajalla 26.11.-25.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta koronapassin esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Olemme listanneet koronapassia käyttävät yritykset ja tapahtumat omalle koronapassi-sivulleenTarkista myös voimassa olevat tarkat suositukset ja rajoitukset OYS:n sivuilta.

Pitääkö minun käyttää maskia?
Vailla täyttä rokotussuojaa oleville maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa. Koko väestölle riippumatta rokotussuojasta maskia suositellaan käytettäväksi matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin/majoituksen ulkopuolella sekä oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet) ja lisäksi joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana. Maskisuositukset koskevat yli 12-vuotiaita.

Missä Kuusamossa on koronatestipisteitä?
Kuusamon terveyskeskus palvelee matkailijoita koronavirukseen liittyvissä asioissa. Oireiset henkilöt voivat käydä ajanvarauksella antigeenipikatestissä Rukan lääkäriasemalla Benellä. Ajanvaraukset numerosta 040 7077 123.

Mistä löydän tietoa aukioloajoista?
Ruka-Kuusamon yritysten aukioloajat löytyvät kootusti yhdeltä sivulta. Aukioloajat voi tarkistaa myös yritysten omista kanavista.

Kuljettavatko ravintolat ruokaa majoituksiin?
Monet ravintolat myyvät annoksia mukaan ja kuljettavat ruuan majoituksiin. Tutustu Ruka-Kuusamon take-away-ravintoloihin.

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen käyttöä
Koronavilkku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama sovellus koronavirustartuntojen seurantaan. Suosittelemme Koronavilkun käyttöä niin alueemme henkilökunnalle kuin matkailijoille.

Miten paikalliset suhtautuvat matkailijoihin?
Matkailu on alueellamme tärkeä elinkeino ja iso osa paikallisista elää matkailusta. Toivotamme matkailijat lämpimästi tervetulleeksi ja pyydämme matkustamaan turvallisuusohjeet huomioiden.

Miten alueelle pääsee?
Meille pääsee autoillen, bussilla ja juna-bussi-yhdistelmällä. Kuusamoon lentää Finnair Helsingistä. Tarkista ajankohtainen lentoaikataulu Finnairin sivuilta. Alue on saavutettavissa myös lentäen Ouluun tai Rovaniemelle, josta on bussiyhteys Kuusamoon.

Mitä tapahtumia alueella on?
Tapahtumat löytyvät Ruka-Kuusamon tapahtumakalenterissa.

Ohjeet hiihtokeskuksen vieraille

Toimimme Rukan hiihtokeskuksessa THL:n sekä Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) antamien suositusten mukaan. Toimintaohjeet pohjautuvat viranomaisten antamiin suosituksiin. Vieraillessasi hiihtokeskuksen sisätiloissa (vuokraamot, lipunmyynti, hiihtokoulu, Ruka Store ja Ruka Brand Village), noudatathan kunkin toimipisteen yksikkökohtaisia ohjeita. Kiitos että toimit yhteistyössä kanssamme, jotta takaamme kaikille turvallisen lomakokemuksen.

Pidäthän mielessä seuraavat ohjeet:
Tule rinteeseen vain terveenä.
Muista käsi- ja yskimishygienia.
Laita käytetyt nenäliinat ja kertakäyttöiset suojamaskit roskikseen - näin luontokin kiittää.
Ostathan lippusi etukäteen verkkokaupasta jos vain mahdollista.
Käytä etämaksua aina kun mahdollista.
Huolehdi turvaväleistä. Jos et pysty pitämään riittävää etäisyyttä, käytä suojamaskia.
Mikäli matkustat kuomullisessa tuolihississä ja gondolihississä muiden kuin oman seurueen jäsenien kesken, suosittelemme käyttämään suojamaskia.
Suosittelemme suojamaskin käyttöä sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
Pidä Koronavilkku päällä ja noudata ohjeita.
Toimi vastuullisesti, noudata rinnesääntöjä sekä henkilökunnan antamia ohjeita.

Ski Inn -majoituksen valinneille olemme koonneet oman ohjeistuksen.

Lisätietoa
Matkailuneuvonta: puh. 08 8600 250, info@rukakuusamo.fi
Mats Lindfors, toimitusjohtaja, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 0747356, mats.lindfors@rukakuusamo.fi