Ruka-Kuusamon poikkeustiedotus

Koronan vaikutukset Ruka-Kuusamon alueella

Päivitämme sisältöä aktiivisesti tilanteen mukaan. Viimeisimmät päivitykset 23.3.2020.

Ruka-Kuusamon matkailu haluaa toimia myös vaikeassa tilanteessa vastuullisesti ja ennakoiden. Haluamme tehdä osaltamme kaikkemme koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Siksi Ruka-Kuusamo Matkailun hallitus on linjannut tänään, että matkailijoiden ei juuri nyt suositella matkustavan alueelle. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja kerromme heti, kun toivotamme matkailijat taas tervetulleeksi. Jatkamme alueen kuulumisten kertomista sosiaalisessa mediassa, joten tavataan siellä!

Rukakeskus päätti laskettelukauden 23.3.2020. Tällä hetkellä alueella on huomattavasti vähemmän asiakkaita kuin normaalisti, mutta sulkemalla hiihtokeskus haluttiin varmistaa, ettei asiakasmäärä lähdekään nousuun. Raskas päätös on tehty koronaviruksen leviämisen estämiseksi sekä henkilöstön ja asiakkaiden hyvinvoinnin varmistamiseksi. Lue lisää Rukakeskuksen sivuilla.

Ajankohtaiset tiedot koronasta: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronavirussivusto.
THL:n ohjeet matkailjoille: Koronavirustiedotteet matkailijoille.

Q&A Ruka-Kuusamon tilanteesta koronaan liittyen

Onko alueelle turvallista matkustaa?
Matkailijoiden ei juuri nyt suositella matkustavan alueelle. Palvelemme asiakkaita kuitenkin myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla henkilöstön ja asiakkaiden turvallisuus huomioiden. Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti.

Onko Kuusamossa koronatapauksia?
Toistaiseksi Kuusamo ei ole epidemia-aluetta. Jos koronavirustartuntoja tulee, niistä ei tulla tiedottamaan paikkakuntakohtaisesti vaan Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lisätietoa Koillissanomien artikkelissa.

Miksi hiihtokeskus suljetettiin vasta 23.3.?
Päätös vaikuttaa asiakkaiden, yrittäjien sekä työntekijöiden tilanteeseen. Kaikkien toimijoiden osalta tarvitaan aikaa, jotta poikkeuksellinen sulkeminen saadaan hoidettua vastuullisesti kaikki osapuolet huomioiden. Alueellamme asiakasmäärät ovat laskeneet huomattavasti. Aikaistetulla sulkemisaikataululla haluttiin varmistaa, ettei asiakasmäärät lähdekään nousuun. Hiihtokeskukseen matkustamista ei suositella enää.

Kuinka toimia, jos etukäteen maksetut hissiliput tai vuokravälineet jäävät käyttämättä?
Käyttämättä jääneiden hissilippujen ja vuokravälineiden osuus ostosta palautetaan asiakkaille. Tässä vaiheessa kautta palautus ei kuitenkaan koske kausikortteja. Palautathan vuokraamaasi välineet siihen vuokraamoon, josta olet ne noutanut. Samalla saat hyvityksen niiltä päiviltä, jotka rinteiden sulkeutumisen vuoksi jäävät käyttämättä. Voit myös olla yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen verkkokauppa@ruka.fi. Huomaathan, että asiakaspalvelussa on tällä hetkellä ruuhkaa.

Mitkä palvelut alueella on auki tällä hetkellä?
Yritysten aukioloajat voi tarkistaa yritysten omista kanavista. Jäsenyritystemme aukioloajat löytyvät täältä. Ajankohtaiset hiihtokeskuksen tiedot löytyvät täältä.

Jatkuvatko afterit ja muut tapahtumat normaalisti?
Tapahtumat alueella eivät jatku normaalisti. Alueen kevään isot yleisötapahtumat on peruttu tai siirretty. Ravintoloiden aukioloajat kannattaa tarkistaa ravintoloiden omilta sivuilta. Esim. afterski- tai bänditapahtumia ei järjestetä. Ravintoloissa suosittelemme viettämään aikaa oman seurueen kesken ja tartuntojen vähentämiseksi lähikontakteja oman seurueen ulkopuolisten kanssa tulee välttää.

Ovatko Ruka-Kuusamon alueen ladut tai kelkkareitit auki?
Kuusamossa latujen ja moottorikelkkareittien kunnossapito jatkuu toistaiseksi normaalisti. Samoin lumikenkäreitit, talvikävelyreitit ja pulkkamäet ovat käytettävissä.

Jos päätän siirtää matkaani, mihin ajankohtaan se kannattaa siirtää?
Ruka-Kuusamon alue on kiinnostava ympäri vuoden ja olemme aktiivisen matkaajan unelmakohde. Kesällä meillä voi vaikka patikoida, pyöräillä, meloa, ratsastaa, joogata, golfata tai ihan vain nauttia olosta kauniissa maisemissa. Lokakuussa 2.10. Ruka avaa Suomen laskukauden, joten jos lumiloma jää nyt väliin, loman voi siirtää vaikka lokakuun alkuun. Silloin alueella voi samaan aikaan laskea niin suksilla kuin pyörällä.

Miten Kuusamoon ja Rukalle pääsee?
Finnair on ilmoittanut peruvansa lennot Kuusamoon 1.4.2020 alkaen. Maaliskuun 2020 loppuun asti Finnair lentää normaalin aikataulun mukaan. Ruka-Kuusamo on saavutettavissa myös lentäen Ouluun tai Rovaniemelle, josta bussilla Kuusamon kautta Rukalle. Lisäksi Rukalle pääsee autoillen, bussilla ja juna-bussi-yhdistelmällä.

Jos päätän matkustaa alueelle, miten toimia?
Matkailijoiden ei juuri nyt suositella matkustavan alueelle. Olemme nostaneet hygieniatasoa ja lisänneet asiakkaiden tiedottamista poikkeustilanteessa toimimiseen riskiryhmien suojelemiseksi ja tartuntojen vähentämiseksi. Uusimmat tilannetiedot päivitetään aktiivisesti tälle sivulle. Jos päätät matkustaa, muista myös oma vastuusi. Noudata hallituksen suosituksia ja Kanta-palvelun ohjeita kansalaisille. Jos sinulla on lieviäkin flunssan oireita, pysyttele kotona. Alueella ollessasi huolehdi tarkasti henkilökohtaisesta hygieniasta, sekä omastasi että läheistesi. Pysyttele oman seurueesi kesken ja vältä turhia sosiaalisia kontakteja. Muista turvavälit.

Olen palannut ulkomailta ja olen vielä kotikaranteenissa. Voinko matkustaa Ruka-Kuusamoon?
Matkailijoiden ei juuri nyt suositella matkustavan alueelle. Hallitus on linjannut, että ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Hiihdonopetus keskeytettiin. Miten tehdyille varauksille käy?
Hiihdonopetustoiminta keskeytettiin Rukalla keskiviikkoaamusta 18.3.2020 alkaen varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Opetustunnit ennakkoon maksaneille asiakkaille palautetaan rahat perutuista tunneista. Tällaisissa tapauksissa ole yhteydessä Rukan hiihtokouluun.

Perutaanko tapahtumia?
Suomen hallitus antoi 12.3.2020 suosituksen yli 500 hengen tapahtumien peruuttamisesta toukokuun loppuun saakka. Aluehallintovirasto määräsi 13.3.2020, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet kielletään 12.4.2020 asti. Toimenpiteillä halutaan ehkäistä koronaviruksen leviäminen.

Hallituksen suosituksesta ja viranomaisten määräyksistä johtuen seuraavat Ruka-Kuusamon alueen kevään isot yleisötapahtumat on peruttu: Ruka Ski Pride, Suomen suurin suklaamunajahti, LUMI (Luminous Artist Festival), Ruka Spring Break ja Wappulounas. Polkujuoksutapahtuma NUTS on siirretty kesäkuun alkuun.

Useille tapahtumille on lyöty lukkoon jo uusi ajankohta ensi vuodelle. Ajankohtainen tieto löytyy Ruka.fi:n tapahtumakalenterista sekä kyseisten tapahtumien sosiaalisen median kanavista.

Mitä tapahtuu ostetuille lipuille ja matkajärjestelyille? Mistä matkailijat voivat hakea korvauksia? 
Peruutettuihin tilaisuuksiin lippuja ostaneiden ja matkajärjestelyitä tehneiden asiakkaiden tulee olla yhteydessä siihen tahoon, missä liput, majoitus tai muut matkajärjestelyt on tehty.

Miten hiihtokeskuksessa on varauduttu koronan torjumiseen?
Suomen hiihtokeskusyhdistys on antanut suosituksia hiihtokeskuksille sairastumisen ehkäisemiseksi. Rukalla on toimittu ohjeiden mukaisesti:

Rinteeseen suunnataan vain terveenä. Pysy kotona, mikäli tunnet itsesi huonovointiseksi. Mikäli sinulla on vakavia oireita (esimerkiksi hengenahdistusta ja yleistilasi heikkenee), niin soita terveyskeskukseen. Koronavirustartuntaa voit epäillä, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta.

Suosittelemme  THL:n määrittelemiin riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden pitävän tauon lasketteluharrastuksesta hallituksen ilmoittamien koronavirustoimenpiteiden aikana. Karanteenissa olevien ei pidä tulla hiihtokeskukseen.

Ankkurihississä matkustetaan kaksin vain, kun pari on samasta perheestä tai seurueesta. Tuolihisseissä pidetään metrin väli tai matkustetaan vain perheen jäsenien tai samassa seurueessa olevien henkilöiden kanssa. Kuomullisissa tuolihisseissä kuomun ollessa alhaalla sekä gondolihississä matkustetaan vain perheen jäsenien tai samassa seurueessa olevien henkilöiden kanssa.

Vuokraamon kypärät ja sauvat käsitellään desinfiointiaineella käytön jälkeen. Laskettelulaseja ei toistaiseksi vuokrata.

Hiihtokeskus noudattaa kaikkia terveysviranomaisten uusimpia ohjeita ja varotoimenpiteitä. Käsidesinfiontiainetta on saatavilla mahdollisimman useissa paikoissa. Siivousta lisätään kaikissa asiakas- ja henkilökuntatiloissa. SHKY suosittelee Työterveyslaitoksen ohjeistusta siivoukseen COVID-19 -tartuntojen ehkäisemiseksi. Henkilökuntaa ohjeistetaan korostetusta hygieniasta. Laitteiden näppäimistöt ja muut työvälineet puhdistetaan säännöllisesti.

Asiakaspaikkojen määrää rinneravintoloissa vähennetään tarvittaessa, linjastoruokailut pyritään minimoimaan. Skibusseihin kerralla otettavien asiakkaiden määrää vähennetään. Hiihtokeskus tarvittaessa rajoittaa myytävien hissilippujen määrää ruuhkien välttämiseksi.

Kontaktien välttämiseksi suosittelemme asiakkaita hankkimaan hissiliput etukäteen verkkokaupasta.

Hiihtokoulujen ryhmäkoko on alle 10 henkilöä. Lisäksi kaikkea lähikontaktia vältetään. Suuremmat kilpailut ja yleisötapahtumat hiihtokeskuksessa perutaan toistaiseksi. Tarvittaessa ravintolat, kahvilat, välinevuokraamot ja muut julkiset tilat suljetaan.

Mikäli viranomaiset sulkevat hiihtokeskuksen, niin käyttämättä jääneiden hissilippujen ja vuokravälineiden osuus ostosta palautetaan asiakkaille. Tällaisessa tilanteessa asiakkaiden tulee olla yhteydessä paikkaan, josta liput tai vuokravälineet on hankittu. Kausikortteja hyvitykset eivät tässä vaiheessa kautta enää koske.

Rukan hiihtokeskus sekä Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry seuraavat tilannetta aktiivisesti ja toimivat viranomaisten ohjeistusten mukaisesti.

Lisätietoja:
Matkailuneuvonta: puh. 08 8600 250, info@rukakuusamo.fi
Marja Mäenpää, markkinointipäällikkö, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 521 5316, marja.maenpaa@rukakuusamo.fi
Mats Lindfors, toimitusjohtaja, Ruka-Kuusamo Matkailu ry, puh. 040 0747356, mats.lindfors@rukakuusamo.fi