Ruka-Kuusamon parhaat palat

Esittelyssä Ruka-Kuusamon parhaat maisemat

Ruka-Kuusamo on ulkoilijan unelmakohde ja valokuvaajan paratiisi. Kansallispuistojen kainalossa, vaarojen ja tuntureiden sekä villinä pauhaavien koskien keskellä kuljeskellessaan jokainen löytää taatusti oman sielunmaisemansa. Tässä muutama vinkki, joiden avulla sinäkin voit löytää Kuusamon parhaat nähtävyydet. 

Maisemia Konttaiselta Valtavaaran ja Rukan suuntaan, Ruka-Kuusamo

Valtavaara

Rukan kupeessa sijaitseva Valtavaara kuuluu Kuusamon korkeimpiin vaaroihin. Upeimmat maisemat Rukan ja Konttaisen sekä Kitkajärvien takana siintävän Riisitunturin suuntaan avautuvat Valtavaaran laella sijaitsevan entisen palovartijan tuvan kupeesta. 

Valtavaaran laen kautta kulkeva päiväreitti, 6 km mittainen Valtavaaran huiputus, vie kulkijan hienojen maisemien äärelle ja lintujen ihmeelliseen maailmaan. Reitiltä voi bongata vaikkapa harvinaisen sinipyrstön, joka pesii Valtavaarassa vuosittain.  Valtavaaran huiputuksen lähtö- ja päätepiste sijaitsevat Saaruan parkkipaikalla Itä-Rukan alueella. Talvisin samasta lähtöpisteestä Valtavaaran huipulle vie 5 km mittainen Valtavaaran lumikenkäilyreitti

Konttainen

Konttainen on osa Pyhävaaran, Rukatunturin, Valtavaaran ja Kumpuvaaran muodostamaa vaarajonoa. Konttaisen laelta pääsee ihailemaan maisemia melkeinpä jokaiseen ilmansuuntaan ympäri vuoden. Huipulle patikoiva palkitaan komeilla näkymillä Kitkanjärvien takaa siintävälle Riisitunturille sekä Valtavaaran ja Rukatunturin suuntaan.

Huipulle johtaa 2 km pituinen Konttaisen kuhaus -reitti, jonka lähtö- ja päätepiste sijaitsevat Virkkulantien varrella. Parkkipaikkakin on omanlaisensa nähtävyys, sillä se on yksi Kuusamon parhaista kuukkelien bongauspaikoista. Lyhyen kävelyn ansiosta Konttainen on myös suosittu auringonnousun- ja laskun kuvauspaikka. 

Pyhävaara

Entisaikojen lappalaisten pyhänä paikkana tunnetun Pyhävaaran laella on sijainnut seita, pyhä kivi aina vuoteen 1830 asti. Pyhävaaran laelta avautuu hienoja maisemia Rukalle päin, mutta itse Pyhävaarakin on varsin kuvauksellinen: Kuusamosta Rukalle päin 5-tietä ajettaessa matkailijoille näkyy hienosti Pyhävaaran jyrkkä kallioseinä. 

Rukan kupeessa sijaitseva Pyhävaara on noussut monen retkeilijän suosikiksi Pyhän Jyssäys -reitin rakentamisen myötä. Kesäisin vaeltajia ja talvisin lumikenkäilijöitä palvelevat huipulla sijaitsevan näköalatasanteen lisäksi kota ja erillinen tulipaikka. Pyhävaaran huipun kautta kulkee myös suosittu latureitti. 

Myllykoski

Kuusamon suosituimman päiväreitin Pienen Karhunkierroksen varrella sijaitseva Myllykoski päästää kulkijan aivan kuohujen äärelle. Kosken kupeessa sijaitsee  Juuman myllyosuuskunnan vuonna 1926 rakennuttama viljamylly, joka on ollut toiminnassa vielä vuonna 1948. Mylly toimii nykyään päivätupana, ja Myllyn laiturilta on hieno näkymä Kitkajoen yli kulkevalle riippusillalle. Riippusillalta saa puolestaan hienoja jokikuvia kosken äärellä sijaitsevasta myllystä. 

12 km pituinen Pieni Karhunkierros alkaa ja päättyy Juumaan. Reitti on kuljettavissa ympäri vuoden, tosin talvisaikaan pääsee ilman lumikenkiä yleensä vain Myllykoskelle (korkeintaan Jyrävän putouksen äärellä sijaitsevalle Siilastuvalle) asti ja jokivartta pitkin kulkevan reitin kauimmaisin osuus vaatii lumikengilläkin usein reilusti aikaa.  Kesä-elokuussa Pieni Karhunkierroksen tulipaikat ja riippusillat ovat usein vilkkaassa käytössä, joten suosittelemme lämpimästi tutustumaan tuolloin Kuusamon muihin päiväreitteihin

Hossa Värikallio

Rukalta reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Hossan kansallispuiston Värikallion 60 maalauksen kokoelma on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu jäältä tai veneestä kivikaudella, noin 3500-4500 vuotta sitten. Värikallion maalaukset poikkeavat muista Suomen muinaismaalauksista, sillä pieniä, tikkumaisia hirvikuvioita ei juuri tunneta muualla. Myös kolmiomuotoisine kasvoineen - silmien ja nenän kera - kuvattu ihmishahmo on omalaatuinen.

Kesällä maalauksille pääsee Lihapyörteen parkkipaikalta 8 km pituista Värikallion kaarros -rengasreittiä pitkin. Kallioseinämälle johtaa kulkusilta ja kalliomaalausten edustalla on katselutasanne. Talvella Lihapyörteen parkkipaikalta lähtee Värikalliolle 6 km pituinen erämaareitti, joka on käytettävissä hiihtäen, lumikenkäillen ja fatbikella. 

Riisitunturin Ikkunalampi

Puolen tunnin ajomatkan päässä Rukalta sijaitsevan Riisitunturin kansallispuiston tiheät kynttiläkuusimetsät, tunturinlaen käkkäräiset männyt ja vaivaiskoivut sekä ainutlaatuiset rinnesuot hurmaavat kulkijan ympäri vuoden. Yksi Riisitunturin kuvatuimmista kohteista on Ikkunalampi, jonka reuna näyttää päättyvän tyhjyyteen samalla kun taustalla siintää Kitkajärvien takana kohoava Pyhävaaran, Rukatunturin, Valtavaaran, Konttaisen ja Kumpuvaaran muodostama hieno vaarajono. Talvisin Riisitunturin ehdottomasti suosituin kuvausaihe ovat tykkylumen peittämät puut, jotka muodostavat mitä mielikuvituksellisimpia muotoja. 

Riisitunturin parkkipaikalta Ikkunalammelle johtaa 4,3 km mittainen Riisin rääpäsy -rengasreitti, jonka varrelta löytyy myös hieno autiotupa ja iso katettu tulentekopaikka. Reitti ja palvelut ovat käytettävissä ympäri vuoden. Talvella reitin kulkemiseen kannattaa varautua lumikengillä eritoten lumisateen jälkeen. Ruskan aikaan ja talven vilkkaimpina loma-aikoina (syyslomat, itsenäisyyspäivä, joulu, uusi vuosi, hiihtolomat, pääsiäinen) Riisitunturin parkkipaikka ruuhkautuu helposti eritoten keskellä päivää - tuolloin suosittelemme vaihtoehtoisiksi retkikohteiksi esimerkiksi Valtavaaraa, Konttaista tai Hossan talvireittejä. 

Kuntivaara

Venäjän rajan läheisyydessä sijaitsevan Kuntivaaran (491 m) laelta avautuvat koskemattomat tykkylumimaisemat Venäjän puolelle Nuoruselle ja vanhan Sallan tuntureille sekä etelään Iivaaralle. Kuntivaara on moottorikelkkailijoiden suosiossa, sillä Kuntivaaran huipulle pääsee Rukalta kelkkailen mukavan päiväretken pituisella ajolla (valitusta reitistä riippuen alle 100 km). 

1,7 km pituisen Kuntivaaran polun lähtöpaikka on Kuntivaaran itäpuolella ja reitti on merkitty näkyvästi maastoon. Ajo-ohje: Kuusamosta Vuotungintie (8690), jolta Kuntivaaran viittojen mukaan perille. Moottorikelkkailen Kuntivaaraan pääsee Rukan ympärysreitiltä Suolavaaran ja Määttälänvaaran kautta. Halutessaan voi palata takaisin eteläistä reittiä Heikinvaaran, Kiviperän, Suiningin ja Ritakorven kautta. Muista aina tarkistaa järviosuuksien kunto etukäteen (eritoten Suininki). Huomioi myös, että Kuntivaarassa ei ole käytettävissä mitään palveluja (huipun kota valitettavasti paloi syyskuussa 2021). 

Kipua Kuntivaaralle

Kiutaköngäs

Oulangan jokilaaksossa sijaitseva Kiutaköngäs on yksi Suomen tunnetuimmista putouksista. Merkattu polku johtaa aivan putouksen partaalle ja keväisin tulviessaan Kiutaköngäs on melkoisen vaikuttava näky. Talvisin putouksen laitamille muodostuu hieno jää- ja lumisilta (jolle ei toki suositella menemään, vaan talvikeleillä putouksen äärellä liikuttaessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta). Tutustu Kiutakönkään livekameraan!

Oulangan luontokeskuksen parkkipaikalta on Kiutakönkäälle matkaa noin 1 km. Putoukselle johtavat hyvin merkatut Kiutakönkään polku (2 km), Hiiden hurmos (5 km) ja Könkään keino (8 km). Lisäksi Kiutakönkään alaosan kuohuja pääsee ihailemaan 200 m pituisella esteettömällä Könkään kuohu -reitillä

Juhannuskallio

Rukatunturin huipun tuntumassa sijaitsevan Juhannuskallion nimi tulee kalliolla ja sen juurella vietetyistä juhannusjuhlista. Juhannuskallion laelta avautuvat upeat näkymät Rukan ympäristöön ja jopa Venäjälle asti. Talvisin Juhannuskalliolle johtava lumikenkäilyreitti on oivallinen kohde ihailla tykkylumipuita. Kulkijoiden suositellaan pysyvän Juhannuskallion merkatulla reitillä, sillä kallioalue on vaarallinen ja reitin vieressä sijaitsevalla rajoitusosalla esiintyy uhanalaisia lajeja. Juhannuskallion-Pirunkirkon rajoitusosalla on  voimassa liikkumisrajoitus ajalla 1.4.-15.8. Rajoitusosalla liikkuminen on tuolloin kielletty luonnonsuojelullisista syistä Juhannuskallion lakialueelta ja Pirunkirkon puoleiselle kallionseinämälle saakka kaikilla tavoin. Ainoastaan merkatulla reitillä saa kulkea.

Juhannuskallion jyrkällä seinustalla sijaitsevat myös kuuluisat Pirunkirkon luolat, joita pääsee parhaiten ihailemaan kallion juurelta Juhannuskallion/Pirunkirkon parkkipaikalta. Suurin luolista on houkutellut aikoinaan jopa kiipeilijöitä, mutta nykyisin helposti rapautuvalla kalliolla liikkumista ei suositella. 

Rumat paikannimet -tolppa

Kuusamosta löytyy eniten rumia paikannimiä koko Suomessa. Moni on kysynyt näiden paikkojen tarkkoja koordinaatteja käydäkseen ikuistamassa itsensä vaikkapa Tussunvaarassa tai Kiimakankaalla. Syynä paikan rumaan nimeen on usein saattanut olla sen syrjäinen sijainti tai vaikeakulkuinen maasto. Niinpä olemme pystyttäneet Rukarunturin huipulle Rumat paikannimet -tolpan, jonka luona voit käydä ikuistamassa itsesi rumien paikannimien kera. Tolpan luota avautuvat Rukan parhaat maisemat, joita pääset ihailemaan jalkaisin, pyörällä tai Village Express -maisemahissillä.