Käylän tukkilaiskisat 2024

Tukkilaiskisoissa riittää näettävää ja koettavaa koko perheelle aamusta iltaan!
Lajeina tukkilaismaraton, rullaus, tukkilaisvala sekä päivän kruunaava koskenlasku.

Liput kisakatsomoon ostetaan paikan päältä: 15 €/aikuiset, 2 €/nuoret (13-17 v), lapset alle 13 v ilmaiseksi. 
Aika
13.7.2024 - 13.7.2024 11:00 - 16:00
Paikka
Käylän kylä ja Käylänkoski, Kitkajoki
Osoite

Sallantie 53
93850 Kuusamo
Suomi

Urheilu Lapset & Nuoret Seikkailu Isot tapahtumat

Tervetuloa seuraaman tukkilaisten taidonnäytteitä!

Kisat järjestetään Käylän koskella ja sen ympäristössä. Rannassa pidetään tyynen veden kisat eli kolme lajia: tukkilaismaraton, rullaus ja tukkilaisvala.

Tukkilaismaratonin ensimmäisessä suorituksessa kierretään poiju veneellä soutaen ja vedetään vene puomia pitkin takaisin rantaan keksin eli koukkupäisen kepin avulla. Toisena lajina on tukilla sestominen eli melominen puomijuoksun päähän. Kolmantena suorituksena on puomijuoksu, jossa on kymmenkunta ketjulla yhdistettyä tukkia. Rantaan pääsyä edeltää sumajuoksu, jossa tukit ovat vapaasti vedessä rivissä. Maratonin viimeinen osuus on maastojuoksu.
 
Tyynen veden kisojen toinen laji on rullaus, jossa kaksi kilpailijaa juoksee isolla tukilla ja kummankin tulee pysytellä pystyssä omalla alueellaan tukin päässä. 

Tyynen veden kisojen kolmas laji, tukkilaisvalana tunnettu kisa on nopeuskisa, jossa tukilla seistään ja lyödään keksi pystyyn tukkiin. Tämän jälkeen kilpaiija kiertää keksin ympäri, käy hörppäämässä vettä joesta tukin toisessa päässä ja sen jälkeen siirtyy tukin toiseen päähän.

Käylän koskessa kisataan itse kuningaslaji, koskenlasku. Siinä lasketaan tukilla koski alas ja nopein laskija voittaa. Lähtiessa ja maaliin saavuttaessa kilpailijan täytyy olla pystyssä tukin päällä, matkan varrella voi sitten puolestaan tapahtua kaikenlaista jännittävää. 

Ja illalla Käylän Korpihovilla perinteiset Tukkilaistanssit kahden lavan ja kahden orkesterin voimin kloi 20-02. Esiintyjinä Maarit Peltoniemi & Vetonaula sekä Timo Puurunen & Nelituuli. Liput tansseihin 20 €. Tansseihin on linja-autokuljetus.  

Käylän tukkilaiskisat Elävä Perintö -wikissä

Käylän Tukkilaiskisat on mukana Museoviraston kokoamassa aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa.

Elävä perintö -wiki

Videossa mallia vuodelta 2009.