Gravel-pyöräilyä Kuusamossa, kuva Aapo Lappalainen

Gravel-pyöräily

Gravel-pyöräily on pyöräilyn muoto, jossa ajetaan pääosin hiekkateillä, metsäpoluilla ja sorateillä. Se yhdistää maastopyöräilyn ja maantiepyöräilyn piirteitä ja tarjoaa mahdollisuuden tutkia uusia reittejä ja nauttia luonnosta. Gravel-pyöräily on tällä hetkellä nopeimmin kasvava pyöräilyn alalaji. 

Ruka-Kuusamossa on pian 900 km gravel-reittejä

Ruka-Kuusamossa on nyt panostettu alueen reittiverkoston kokoamiseen sopiviksi ja maisemallisesti upeiksi ympyräreiteiksi. Matkan varrelle mahtuu leveitä sorateitä, kapeampia metsäautoteitä ja polkuja, ja toki myös päällystettyjä osuuksia. Reittien suunnittelussa on panostettu sekä maisemallisuuteen että alueen monipuolisen palvelutarjonnan hyödyntämiseen.

Gravel-pyöräretken tukikohtina Rukan kylä ja Kuusamon keskusta

Gravel-reitistö koostuu useista eri hubeista, joista suurimmat ovat Rukan kylässä ja Kuusamon keskustassa. Lisäksi risteyskohtia on Oivangissa ja Käylässä. Reittejä voi yhdistellä monipuolisesti, joten ajettavaa löytyy sekä gravelin konkareille että lajiin vasta tutustuville sekä perheen kesken pyörän päälle lähteville. 

Gravel-reittejä julkaistaan vähitellen keväällä 2024

Ensimmäisenä tutkailtavaksi tulevat alla listatut reitit Outdooractive.com-alustalla. Kaikki reitit julkaistaan myös Komoot-alustalla kesän 2024 aikana. Ruka-Kuusamon gravel-kausi alkaa kesäkuussa lumien sulamisen myötä ja ajettavaa riittää lokakuulle lumen tuloon asti. 

Valtavaaran kierros

Valtavaaran upeiden maisemien keskellä kulkeva 40 km pituinen pyöräilyreitti tarjoaa 500 nousumetriä ja monipuolisia luontokokemuksia. Reitistä noin puolet on päällystettyä tietä. Valmistaudu henkeäsalpaaviin näkymiin ja varaa riittävästi eväitä!

Konttainen, Ruka-Kuusamo
Rukajärven kierros

Rukajärven 23 km mittainen pyöräilykierros tarjoaa 230 metriä korkeuseroa ja houkuttelee kaiken tasoisia pyöräilijöitä Rukajärven kauniisiin maisemiin. Puolet reitistä kulkee päällystämättömällä tiellä, loput asfaltilla ja kevyen liikenteen väylillä. 

Ruka-Oivanki-Kuusamo

Nimensä mukaisesti tämä reilun 50 km pituinen reitti yhdistää Rukan kylän ja Kuusamon keskustan toisiinsa. Reitti kulkee Kemijärventien länsipuolella ja tarjoilee pääsääntöisesti hyvin selkäpiirteistä ja sujuvaa gravelia. Highlightina ehdottomasti Junganharjuntien harju ja Oivangin mäntymetsäinen alue. 
 

Gravel-pyöräilyä Kuusamossa, kuva Aapo Lappalainen
Kitkajärven kierros

Kitkan 60 km pituinen gravel-reitti vie Rukan maisemista Kitkajärven rantamaisemiin. Reitillä pyörähdetään myös Kouvervaarassa, jonka maisemissa on tarjoa nousua (ja toki myös laskua) useamman kilometrin verran, ja muutama teknisesti vaativampikin osuus. 

Kesäyö Kuusamossa, kuva Maija Koskinen
Kuusamon järvien kierros

Kuusamossa on yli 1900 järveä, mikä on kolmanneksi eniten Suomessa. Eli tällä 66 km pituisella reitillä piisaa sinisenä siintäviä järviä, vaaramaisemia ja kylien tarinoita. Reitillä on tarjolla runsaasti rullaavaa gravelia. Reitin hubina toimii Kuusamon keskusta. 

Kuusamon urheilukenttä, kuva Janne Leimola, Maan pinnalla, Naturpolis

Luonnos Ruka-Kuusamon gravel-reitistöstä

Tällaista herkkua tulee tarjolle kevään ja kesän 2024 aikana! Reittilinjaukset tarkentuvat vielä, pidätämme oikeuden muutoksiin. 

Ruka-Kuusamon gravelreitit

Tutustu myös näihin