Gravel-pyöräilyä Kuusamossa, kuva Aapo Lappalainen

Gravel-pyöräily

Gravel-pyöräily on pyöräilyn muoto, jossa ajetaan pääosin hiekkateillä, metsäpoluilla ja sorateillä. Se yhdistää maastopyöräilyn ja maantiepyöräilyn piirteitä ja tarjoaa mahdollisuuden tutkia uusia reittejä ja nauttia luonnosta. Gravel-pyöräily on tällä hetkellä nopeimmin kasvava pyöräilyn alalaji. 

Ruka-Kuusamossa on liki 900 km gravel-reittejä

Ruka-Kuusamossa on nyt panostettu alueen reittiverkoston kokoamiseen sopiviksi ja maisemallisesti upeiksi ympyräreiteiksi. Matkan varrelle mahtuu leveitä sorateitä, kapeampia metsäautoteitä ja polkuja, ja toki myös päällystettyjä osuuksia. Reittien suunnittelussa on panostettu sekä maisemallisuuteen että alueen monipuolisen palvelutarjonnan hyödyntämiseen.

Gravel-pyöräretken tukikohtina Rukan kylä ja Kuusamon keskusta

Gravel-reitistö koostuu useista eri hubeista, joista suurimmat ovat Rukan kylässä ja Kuusamon keskustassa. Lisäksi risteyskohtia on Oivangissa ja Käylässä. Reittejä voi yhdistellä monipuolisesti, joten ajettavaa löytyy sekä gravelin konkareille että lajiin vasta tutustuville sekä perheen kesken pyörän päälle lähteville. 

Ajankohtaista gravel-reiteistä kesällä 2024:

Ruka-Kuusamon gravel-kausi alkaa kesäkuussa lumien sulamisen myötä (kelirikon jälkeen) ja ajettavaa riittää lokakuulle lumen tuloon asti. Pidetään yhdessä huolta siitä, että pyöräilystä ei aiheudu haittaa sorateiden pinnalle. Eli jos huomaat, että tien pinta on pehmeä tai reitti on muutoin märkä, valitse jokin toinen reitti! 

Reittien ajettavuuteen vaikuttavista seikoista voi ilmoittaa Ruka Infolle meilillä info@rukakuusamo.fi. Tällaisia seikkoja voivat olla mm. sorateiden lanaus/sorastus (terävää kivimursketta tien pinnassa) tai hakkuutöihin liittyvän ajoneuvoliikenteen vaikutus soratien pintaan. 

  • Vuosselijärven kierroksen gpx-jälki kulkee epähuomiossa osittain talvireitin pohjia, seuratkaa Vuosselin Ulkoilureittiä (korjaamme gpx-jäljen piakkoin). 
  • Valtavaaran kierros: Ryötingintien ja Virkkulantien välisellä metsäautotiellä on hakkuutyömaa käynnissä 7/2024. Soratiellä voi liikkua isoja työkoneita, ja tien pinta on hieman epätasainen koneiden jäljiltä.
  • Kesäjärven kierros: Moisasensuontie on lanattu arviolta 15.7. ja tien pinnassa on teräviä kiviä. Kuontivaarantien ja Kesäjärventien välinen osuus kulkee Kouvervaaran maastopyöräreittiä pitkin, joka on tällä hetkellä erittäin märkä ja kosteudesta johtuen osa pitkospuista on vastikään rikkoutunut. Suosittelemme navigoimaan sorateitä pitkin tällä osuudella.
    Kouvervaara Experience: Kouvervaaran maastopyöräreitillä kulkeva osuus on erittäin märkä, emme suosittele reitille lähtöä tällä hetkellä. 
  • Tour de Oivanki: Osa reitistä kulkee Kouvervaaran maastopyöräreittiä pitkin, joka on tällä hetkellä erittäin märkä ja kosteudesta johtuen osa pitkospuista on vastikään rikkoutunut. Suosittelemme navigoimaan sorateitä pitkin tällä osuudella.
  • Kuusamo-Oivanki-Ruka: Osa reitistä kulkee Kouvervaaran maastopyöräreittiä pitkin, joka on tällä hetkellä erittäin märkä ja kosteudesta johtuen osa pitkospuista on vastikään rikkoutunut. Suosittelemme navigoimaan sorateitä pitkin tällä osuudella.
  • Em. haasteista johtuen ja saamamme palautteen perusteella osa reiteistä tullaan uudelleenreitittämään kesän 2024 aikana. 
  • Kaikki reitit julkaistaan myös Komoot-alustalla kesän 2024 aikana. 

Ruka-Kuusamon gravel-reitistö

Reittilinjaukset tarkentuvat vielä, pidätämme oikeuden muutoksiin. 

Helpot gravel-reitit

Nämä reitit on luokiteltu helpoiksi reitin pituuden, alustan ja korkeuserojen perusteella. Reitit soveltuvat aloitteleville gravel-pyöräilijöille ja perheille.

Vuosselijärven kierros 21 km

Vuosselijärven 21 km mittainen pyöräilykierros tarjoaa 230 metriä korkeuseroa ja houkuttelee kaiken tasoisia pyöräilijöitä Vuosselijärven kauniisiin maisemiin. Puolet reitistä kulkee päällystämättömällä tiellä, loput asfaltilla ja kevyen liikenteen väylillä. 

Lataa GPX

Kesäjärven kierros 21 km

Kesäjärven 21 km kierros tarjoaa 170 m nousua ja kulkee puolet soralla ja puolet asfalttipinnoilla. Reitti lähtee Rukan kylästä, kulkee Talvijärven rannalle ja Moisasensuontien kautta takaisin Rukalle. Tämä reitti sopii erityisesti gravel- tai retkipyörille.

Lataa GPX

Konttaisen kierros 28 km

Konttaisen 28 km kierros sisältää 320 m nousua. Reitti kulkee Rukan kylästä Vuosselin ja Virkkulan kylän kautta. Puolet reitistä on sorateitä ja puolet asfalttia. Tämä reitti sopii kokeneille pyöräilijöille ja tarjoaa upeita maisemia.

Lataa GPX

Kitkajoen kierros 31 km

Kitkajoen Kierros on 31 km reitti Käylän kylästä Juumaan ja takaisin. Tämä helppo ja tasainen reitti kulkee Säkkiläntien ja Juumantien kautta. Se sopii kaikille gravel-pyöräilijöille ja tarjoaa kauniit järvi- ja jokimaisemat.

Lataa GPX

Kuusamon kurkistelua 28 km

Kuusamon Kurkistelua on 28 km reitti Kuusamon kaupungin ympäristössä. Tämä reitti kulkee päällystettyjä teitä, kevyenliikenteenväyliä ja sorateitä. Se sopii kaikille pyöräilijöille, jotka haluavat tutustua Kuusamon kaupunkialueeseen.

Lataa GPX

Kuusamon kylällä 26 km

Kuusamon Kylällä on 26 km reitti Kuusamon taajaman alueella. Tämä reitti kulkee Torangin ja Kuusamojärven rannoilla sekä Kirkkosaaren kautta. Kyseessä on helppo ja monipuolinen reitti, joka sopii kaikille pyöräilijöille.

Lataa GPX

Konttainen kesällä. Kuva Maija Koskinen, Maan pinnalla -hanke, Naturpolis
Gravel-pyöräilyä Kuusamossa, kuva Aapo Lappalainen

Keskivaikeat gravel-reitit

Nämä reitit on luokiteltu keskivaikeiksi reitin pituuden, alustan ja korkeuserojen perusteella. Reitit soveltuvat jo hieman kokeneemmille gravel-pyöräilijöille.

Valtavaaran kierros 43 km

Valtavaaran upeiden maisemien keskellä kulkeva 43 km pituinen pyöräilyreitti tarjoaa 500 nousumetriä ja monipuolisia luontokokemuksia. Reitistä noin puolet on päällystettyä tietä. Valmistaudu henkeäsalpaaviin näkymiin ja varaa riittävästi eväitä!

Lataa GPX

Ruka-Käylä 47 km

Ruka - Käylä on 47 km yhdysreitti Rukan ja Käylän kylän välillä. Reitti kulkee sorateitä ja metsäautoteitä Vuosselin, Virkkulan ja Juuman kautta. Tämä reitti tarjoaa upeita luontokokemuksia ja historiallisia kohteita.

Lataa GPX

Kiutakönkään kierros 45 km

Kiutakönkään Kierros on 45 km reitti Käylän kylästä Oulangan kansallispuistoon ja takaisin. Reitti kulkee Kitkajoen varrella, Juuman kautta, ja tarjoaa upeita maisemia sekä historiallisia nähtävyyksiä. Tämä reitti sopii kaiken tasoisille gravel-pyöräilijöille.

Lataa GPX

Kuusamo-Oivanki-Ruka 51 km

Kuusamo-Oivanki-Ruka on 51 km pituinen yhdysreitti Kuusamon ja Rukan välillä. Se kulkee Kemijärventien länsipuolella, Oivangin alueen ja Junganharjun kautta. Tämä reitti sopii gravel-pyöräilijöille, jotka haluavat nauttia selkeistä sorateistä ja kauniista maisemista.

Lataa GPX

Tour de Oivanki 37 km

Tämä 37 km mittainen, hyvin mielenkiintoinen gravel-seikkailu käynnistyy Oivangin nuoriso- ja luontomatkailukeskukselta. Edessä on vaihtelevaa, mutkittelevaa ja pienipiirteistä sora- ja hiekkatietä, joka kulkee hetken matkaa myös Kouvervaara Experiencen reitillä. Voit yhdistää tähän reittiin kätevästi Kuusamo-Oivanki-Ruka yhdysreitin tai vaikkapa upean Junganharjun.

Lataa GPX

Kuntivaaran kurkkaus 60 km

Kuntivaaran Kurkkaus on 60 km seikkailu Määttälänvaarasta Kuntivaaraan ja takaisin. Reitti kulkee hiekkateitä ja kapeita sorateitä Venäjän rajan tuntumassa. Tämä reitti sopii gravel-pyöräilijöille, jotka haluavat tutustua alueen kulttuurimaisemiin.

Lataa GPX

Nissinvaaran kierros 50 km

Nissinvaaran Kierros on 50 km kierros Kuusamon keskustasta Nissinvaaran kylään ja takaisin. Reitti kulkee metsäautoteitä, sorateitä ja tarjoaa mahdollisuuden vierailla Kujalan Porotilalla. Tämä reitti sopii maastopyöräilijöille ja gravel-pyöräilijöille.

Lataa GPX

Kuusamon järvien kierros 72 km

Kuusamossa on yli 1900 järveä, mikä on kolmanneksi eniten Suomessa. Eli tällä 72 km pituisella reitillä piisaa sinisenä siintäviä järviä, vaaramaisemia ja kylien tarinoita. Reitillä on tarjolla runsaasti rullaavaa gravelia. Reitin hubina toimii Kuusamon keskusta.

Lataa GPX

Tour de Oivanki, gravel-pyöräilyä Kuusamossa, kuva Aapo Lappalainen
Kesäilta Valtavaaran maisemissa, kuva: Harri Tarvainen

Haastavat gravel-reitit

Nämä reitit on luokiteltu haastaviksi reitin pituuden, alustan ja korkeuserojen perusteella. Reitit soveltuvat kokeneille gravel-pyöräilijöille.

Kitkan kierros 61 km

Kitkan 61 km pituinen gravel-reitti vie Rukan maisemista Kitkajärven rantamaisemiin. Reitillä pyörähdetään myös Kouvervaarassa, jonka maisemissa on tarjoa nousua (ja toki myös laskua) useamman kilometrin verran, ja muutama teknisesti vaativampikin osuus. 

Lataa GPX

Kouvervaara Experience 69 km

Kouvervaara Experience on vaativa ja tekninen 69 km pituinen reitti Kouvervaaran maastossa. Se sopii kokeneille ajajille, jotka haluavat haastetta. Reitti sisältää sorateitä, metsäautoteitä ja polkuosuuksia sekä suoalueilla kulkevia pitkospuisto. Tämä reitti tarjoaa taatusti seikkailuhenkisyyttä!

Lataa GPX

Ruka-Määttälänvaara-Kuusamo 70 km

Ruka - Määttälänvaara - Kuusamo -reitti yhdistää Rukan ja Kuusamon keskustat. Tämä 70 km reitti kulkee Kemijärven itäpuolella ja tarjoaa vaihtelevia sorateitä sekä maalaismaisemia. Välietappina toimii Määttälänvaara, jossa on kulttuurihistoriallinen taukopaikka.

Lataa GPX

Salpalinja ja Iivaaran kierto 92 km

Salpalinja ja Iivaaraan kierto on 92 km reitti Kuusamon Karhuntassulta Iivaaran huipulle ja takaisin. Reitti kulkee historiallisten Salpalinjan maisemien kautta ja tarjoaa upeita vaaramaisemia. Tämä reitti vaatii hyvää kuntoa ja aikaa.

Lataa GPX

Kuusamon Koillinen 79 km

Kuusamon Koillinen on 79 km reitti, joka kulkee Kuusamon keskustasta Kemijärventien ja Hiidenjärven kautta takaisin. Reitistä puolet on asfalttia ja puolet sorateitä. Tämä reitti tarjoaa yhdisteltäviä reittimahdollisuuksia ja kauniita maisemia.

Lataa GPX

Velogi vieraili Ruka-Kuusamon gravel-reiteillä

Ruka-Kuusamon gravelreitit

Kaikki Ruka-Kuusamon gravel-reitit Outdooractive-karttapalvelussa

Gravel-pyöräilyyn liittyviä tapahtumia:

Soratieseikkailu - Gravel Road Rogaining

Soratieseikkailu – Gravel Road Adventure 2024

Tapahtumat
14.9.2024 - 14.9.2024

Tutustu myös näihin

Rethinking North - ympärivuotisuus matkailun menestystekijäksi -hankkeen avulla kehitetään Ruka-Kuusamoa ympärivuotisena matkailualueena. Gravel-pyöräilyn reitistön konseptointi ja alueen palvelutarjonnan kehittäminen gravel-pyöräilijöiden tarpeisiin sopivaksi on toteutettu hankkeen avulla.

Image
Lippulogo Euroopan unionin osarahoittama