Nuts Karhunkierros, kuva Veera Vihervaara

Yli 3400 polkujuoksijaa odottaa lumen sulamista

Suomen suurin polkujuoksutapahtuma Rukalla 24.-25.5.2024

Ensimmäiseen polkujuoksutapahtumaansa osallistuva Euroopan mestari Jukka Keskisalo: ”Lenkillä on käytävä, jotta näistä reissuista ei tule liiankin ikimuistoisia”.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Kuusamon Rukalla järjestettävä polkujuoksutapahtuma NUTS Karhunkierros on kerännyt yli 3400 ilmoittautumista.

Eniten osallistujia, lähes 1500, on ilmoittautunut 34 kilometrin sarjaan.  

Yksi 34 kilometrille starttaava on estejuoksun Euroopan mestari Jukka Keskisalo.

Joensuulainen juoksijasuuruus sanoo, että hänellä ei ole aiemmin ollut tarvetta ”lähteä poluille kompuroimaan”. Viime kesä muutti mielen.

”Kävin juoksemassa Pienen Karhunkierroksen. Se on hieno reitti, ja mieleen tuli, että tätä voisi tehdä enemmänkin.”  

Voittokamppailu jää muille?

Keskisalo ei kuitenkaan ilmoittaudu sarjan voittokamppailuun. Syynä on juoksulenkkien vähyys ja kilpaurheilun jääminen muiden harteille. Osallistumisen taustalla on halu kokea itse tapahtuma.  

”Onhan siinä jotakin poikkeuksellista, ja jotakin on osattu tehdä oikein, kun osallistujia tulee näin paljon ympäri maata.”

Jonkin verran Keskisalo on kuitenkin lenkillä käynyt.

”Tapahtumat motivoivat edes vähän lenkille. Lenkillä on käytävä, jotta näistä reissuista ei tule liiankin ikimuistoisia.”    

”Emme ole ennustajia”

Runsasluminen talvi ja keikkuen edennyt kevät näkyvät juoksureitin paikoin paksuna lumipeitteenä ja jäisinä urina 1,5 viikkoa ennen tapahtumaa. Aurinkoisilla paikoilla polut ovat jo sulia, mutta esimerkiksi Konttaisen ja Valtavaaran rinteillä lunta on vielä polveen asti, kerrotaan Oulangan luontokeskuksesta.

”Jean Sibelius sanoi vaimolleen, että on säveltäjä, ei ennustaja. Mekään emme ole ennustajia sen suhteen, milloin polut lopullisesti sulavat. Lumeen ja jäähän on hyvä varautua – vaihtelevat olosuhteet ovat lajin suola”, sanoo tapahtumajärjestelyistä vastaavan Northern Ultra Trail Service - NUTS Oy:n Eero Lumme.

Info: Nuts Karhunkierros -polkujuoksutapahtuma

Aika: 24.-25.5.2024
Paikka: Ruka, Kuusamo
Sarjat (suluissa ilmoittautuneiden määrä): 13 km (380), 34 km (1460), 55 km (osa Trail Tour Finland -kiertuetta) (856), 83 km (511) ja 166 km (209)
Erityistä: Suomen suurin polkujuoksutapahtuma
Lisätietoa mm. reiteistä ja aikatauluista: nutskarhunkierros.fi