Masto EU projekti

maston alue uudistuu täysin

Ruka tähtää maailman parhaaksi perheille – Mastolle uusi 8-paikkainen Express-tuolihissi sekä 4 uutta rinnettä

Julkaistu 16.2.2023

Loistavia uutisia, sillä Rukan hiihtokeskus kasvaa jälleen – tällä kertaa tunturin itäpuolella Maston rinnealueella! Aloitamme massiiviset investoinnit Maston rinnealueelle toukokuussa. Alueelle rakentuu Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen huippunopea Masto Express -tuolihissi sekä neljä uutta laskettelurinnettä. Myös alueen lumetustehoa vahvistetaan merkittävästi 40 uuden lumitykin hankinnalla. Uusi Express-hissi ja uudet rinteet ovat koettavissa jo joulukuussa 2023.  Investointeja tehdään rinteille peräti 14 miljoonalla eurolla.

Maston huipulle vain 2 minuutissa

Uudistusten näkyvin osa on Suomen ensimmäinen kahdeksan hengen huippunopea, kuomullinen Masto Express -tuolihissi. Hissi on Suomen nopein 6 m/s nopeudellaan sekä ylivoimaisesti tehokkain nostaen peräti 4000 hiihtäjää tunnissa Maston huipulle.  

Maston nykyisten rinteiden rinnalle rakennetaan neljä uutta rinnettä. Uudet rinteet parantavat yhteyksiä Vuosselin ja Kelon rinnealueille, minkä lisäksi alueelle rakentuu elämyksellinen Tykkylaakso.   

 –Maston alue on tunnettu upeista tykkylumen peittämistä puistaan, ja halusimme korostaa tätä ominaisuutta luomalla tykkypuuteemaisen seikkailurinteen. Rinneuudistukset yhdessä nopean ja mukavan tuolihissin kanssa tuovat Maston vetovoiman aivan uudelle tasolle, Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen kertoo.  

 

Tutustu Maston uudistuksiin havainnekuvasta

Masto paras perheille havainnekuva

Ylläolevasta havainnekuvasta näkyy uuden 8-hengen Masto Expressin sijainti, jonka ala-asema sijoittuu siirrettävän Masto II-ankkurihissin paikalle. Express-hissin yläasema sijoittuu hieman ylemmäs ja oikealle, josta avautuu uusi rinne Kelon alueelle. Masto I ankkurihissi jää käyttöön nykyiselle paikalleen. 

Uusi Tykkylaakso-seikkailurinne kuvan vasemmassa laidassa tulee kiertämään yläasemalta Juhannuskalliontien vierustaa mukaillen, MastonAitio Ski-Inn mökkien vierestä alas Maston hissien ala-asemalle. Rinneuutuuksien joukossa on myös kokonaan uudet rinteet Maston huipulta Kelon rinteeseen sekä siitä Vuosseliin haarautuva rinne. Myös Vuosseli Expressin yläasemalta Maston ala-asemalle tulee lähtemään uusi rinne, joka tekee Vuosselista Mastolle siirtymisen nykyistä sujuvammaksi.

 

Tavoitteena maailman paras hiihtokeskus perheille 

Rukan strategian kulmakivenä on jo useiden vuosien ajan ollut tavoite kehittää tunturista maailman paras hiihtokeskus perheille. Tämä on tarkoittanut useita rinne- ja hissi- sekä majoitustoiminnan investointeja, joilla lasten kanssa lomailusta on tehty sujuvampaa.  

– Vuosina 2017–2018 valmistuneiden Village2Valley-gondolin, RukaValleyn uuden Ski-Inn-hotellin ja laajojen lastenrinnealueiden myötä autoton lasten kanssa lomailu hiihtokeskuksessa on jo erittäin sujuvaa. Maston alueen investoinnit ovat tärkeä askel tiellä kohti tavoitettamme, Parviainen jatkaa. 

Kesällä 2022 Rukan suositulle Vuosselin ja Bistron alueelle rakennettiin kaksi uutta lapsille ja perheille suunniteltua rinnettä sekä hissiä, Mini Ruka ja Ruka Park Junior. Tämän lisäksi alueella on entuudestaan pienten lasten rinnealue Family Park sekä sisäleikkitila Kids’ Club

Rukan kehityksen perustana on jo yli 20 vuoden ajan ollut kanadalaisen Ecosign-suunnittelutoimiston luoma Ruka Masterplan, jonka pohjalta alueesta on kehitetty ympärivuotinen, kansainvälisesti vetovoimainen matkailukeskus. Rukalle on jo toteutettu kaksi viihtyisää kävelykylää ja kattava Express-tuolihissien verkosto sekä luotu tiivis palvelutarjonta, jonka parissa loman voi viettää helposti ilman pitkiä, autolla liikuttavia etäisyyksiä. 

– Pitkäjänteinen kehittäminen on Rukan tavaramerkki ja siitä olemme ylpeitä. Maston alue oli selkeä valinta seuraavaksi kehityskohteeksi, sillä perheet ovat Rukan tärkein kohderyhmä. Vuosselin rinteiden suosio perheiden parissa luo sinne ajoittain ruuhkia, ja uusien investointien avulla haluamme ohjata asiakkaita nauttimaan rinteistä Maston suuntaan, kertoo Rukakeskus Oy:n toimitusjohtaja Ville Aho

Rukan kilpailuetu on myös lumivarmuus, ja sitä vahvistamaan Maston ja Pessarin rinteille rakennetaan 40 lumitykin täysautomaattinen lumetusjärjestelmä. Ennestään Rukan hiihtokeskuksella on noin 100 lumitykin kokoinen lumetuskalusto, joten lumetuskapasiteetti kasvaa investoinnin johdosta lähes puolitoistakertaiseksi.  

Perheyhtiö haluaa näyttää suuntaa Rukan kehittymiselle 

Rukakeskus Oy on Ruka-Kuusamo matkailualueen veturiyritys ja Rukan hiihtokeskus alueen suurin vetovoimatekijä. Ahon perheen omistama yhtiö on jo 50 vuoden ajan investoinut rohkeasti kasvuun.    

- Rukan alkukausi on ollut haastava sähkön korkean hinnan, kotimaisen kysynnän epävarmuuden ja myös lumitilanteen vuoksi. Kevät näyttää kuitenkin hyvältä ja hankkeen saama investointituki varmisti investointien toteutumisen maailmantilanteesta huolimatta, kertoo Ville Aho.  

Rukakeskus Oy on saanut Euroopan unionin osarahoituksen "Maailman paras perheille ja ympäristölle” hankkeelle, johon kuuluvat Maston uudet rinteet ja hissi, energiatehokkaan automaattisen lumetusjärjestelmän toteutus, uusien rinteiden LED-valaistus sekä asuntovaunu-alueen laajennus 40 paikalla. 

Kansainvälinen kysyntä Rukaa ja Kuusamoa kohtaan on vahvassa kasvussa ja kasvun pullonkaula on nyt hotellitasoisen majoituksen määrä Rukan ydinalueella.   

- Uskon että panostuksemme luovat uskoa myös muille Rukan yrittäjille kehittää rohkeasti palveluitaan. Erityisesti uudet hotellihankkeet alueelle toivotamme lämpimästi tervetulleeksi, Aho päättää.  

 

Hankkeen nimi: Ruka – Maailman paras perheille ja ympäristölle 

Hankkeen kuvaus: Maailman paras perheille ja ympäristölle -hanke on jatkumo Rukan aiemmille strategisille hankekokonaisuuksille. Rukan kehittäminen perustuu 2003 luotuun Ecosignin Masterplaniin, jota myös tämä hanke toteuttaa. Hankkeessa toteutetaan Suomen ensimmäinen 8-hengen Express-tuolihissi, uusia elämyksellisiä rinnealueita erityisesti kansainväliset asiakkaat huomioiden sekä lisätään Rukan lumetuskapasiteettia n. 50 % ympäristöystävällisellä tekniikalla. MastoExpress-hissi tulee olemaan Suomen tehokkain hissi 4000 hiihtäjän tuntikapasiteetillaan. Hanke lisää Rukan hissikapasiteettia 15 prosentilla ja rinnemäärää 10 prosentilla. 

Tiedot tuesta: Euroopan unionin osarahoittama

Hankkeen kesto: 31.10.2022–1.4.2024 

 

Euroopan unionin osarahoittama

Nopeampi, monipuolisempi, paras perheille – Lue lisää Maston uudistuksista:

Koe seikkailu Tykkylaaksossa

Tykkylaakso on uusi elämyksellinen rinne, joka yhdistää luonnon vahvuuksia leikkisällä tavalla tykkypuistaan tunnetulla Maston alueella.

Tykkylaaksoon kuuluu Tykkylaakso-seikkailureitti, jossa lasketaan sympaattisten lumimonsterien kanssa sekä uusi huipun maisemapaikka, josta tarjoutuu parhaat näkymät ympäröivälle luonnonsuojelualueelle. Lisäksi Mastolle rakentuu myös uusi Fun Slope -rinne, jossa tuodaan paikallinen luonto esiin oman äänimaailman avulla.

Uudet investoinnit parantavat myös energiatehokkuutta

Leitnerin toimittama uusi Masto Express-tuolihissi edustaa viimeisintä teknologiaa ja on varustettu muun muassa energiatehokkaalla DirectDrive-suoravetomoottorilla. Lisäksi tuolien määrää sekä ajonopeutta voidaan säätää liukuvasti, joten kapasiteetti ja energiankulutus voidaan aina optimoida asiakasmäärän mukaan. 

Uuden, täysautomaattisen lumetusjärjestelmän toimittaa Techno Alpin. Tehokkaalla automaattisella lumetusjärjestelmällä voidaan lumettaa juuri silloin, kun olosuhteet ovat parhaat. Lumetuksen energiatehokkuus hyvissä olosuhteissa on jopa yli 10-kertainen, joten järjestelmän nopea reagointi muuttuviin olosuhteisiin on kriittisen tärkeää. Maston rinnealueen uusi valaistus toteutetaan LED-valoilla, jotka ovat noin 30 % energiatehokkaampia kuin nykyiset rinnevalot. 

Maston uusi rinnekartta

Allaolevasta kartasta näet, miten uusi 8-hengen Masto Express sekä neljä uutta rinnettä sijoittuvat hiihtokeskuksen kartalle. 

Maston projektit rinnekartta

Koe uusi Masto ensimmäisten joukossa

Varaa jo ensi talven lumiloma ja varmista että olet ensimmäisten joukossa Masto Expressin kyydissä, kun Maston alueen uudistukset avautuvat joulukuussa 2023. 

MastonAitio Ski-Inn