Maisteluhetki metsässä MunPolun matkassa

Hyvinvointia luonnosta ja luonnon ehdoilla

MunPolku tarjoaa vierailleen hyvää tekeviä, kiireettömiä retkiä ja hetkiä Kuusamon herkkää luontoa kunnioittaen.

Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea.  

MunPolku on syntynyt halusta mahdollistaa kaikille tutustuminen alueen puhtaaseen luontoon omalla lihasvoimalla liikkuen. Pienissä ryhmissä liikkuen on aikaa ihastua Kuusamon maisemiin ja nauttia luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta vaikkapa metsäjoogan merkeissä.

 

Luontoa kunnioittavaa retkeilyä

Ympäristön kunnioittaminen ja vaaliminen ovat luontevasti osa yrityksen toimintaa, kun itse yritystoiminta perustuu upean luonnon olemassaoloon. MunPolku huomioi vastuullisuuden eri osa-alueita retkien suunnittelun jokaisessa vaiheessa. Oppaat ja vieraat liikkuvat luonnossa maastoa säästäen ja olemassa olevia kulkureittejä ja taukopaikkoja hyödyntäen. Jokainen huolehtii siitä, että luontoon ei jätetä jälkiä, roskat kuljetetaan mukana ja jäte kierrätetään mahdollisuuksien mukaan. 

MunPolku käyttää retkillään laadukkaita ja kestäviksi valmistettuja varusteita. Yritys korjaa tai korjauttaa rikkoutuneet varusteet mahdollisuuksien mukaan ja antaa tarpeettomat varusteet niitä tarvitseville uuteen kotiin. MunPolun asiakkaat saavat retkiruokailuun käytettäväkseen ympäristöystävällisestä materiaalista valmistettuja kierrätettäviä tai pestäviä astioita. Retkieväissä MunPolku suosii puhtaista raaka-aineista paikallisesti valmistettua lähiruokaa ja minimoi hävikin. 

Lumienkelien tekoa MunPolun retkellä

Monipuolista vastuullisuusviestintää

Vastuullisen ja ympäristöä kunnioittavan yritystoiminnan vastuullisuussertifiointi on enimmäkseen yrityksen periaatteiden, toimenpiteiden ja tavoitteiden kirjoittamista kaikille ymmärrettävään muotoon. Yrittäjä Piritta Liikan mukaan vastuullisuussertifioinnin myötä suurin muutos yritystoiminnassa on tapahtunut vastuullisuusviestinnän saralla. Hän kertoo vieraille aiempaa aktiivisemmin alueen luontokohteiden erityispiirteistä ja arvoista sekä kohteiden suojelusta, paikallista kulttuuriperintöä luontevasti esille tuoden.

– Nyt viestinnästä on tullut järjestelmällisempää ja säännöllistä. Verkkoviestinnän lisäksi teemme vastuullisuusviestintää myös aktiviteettien yhteydessä. Mainitsemme vieraille esimerkiksi Retkietiketistä ja sen noudattamisesta, niin vapauksien kuin vastuunkin näkökulmista, Piritta kertoo. 

Kiireetöntä nautiskelua luonnon helmassa MunPolun matkassa

Tiedostavia valintoja

MunPolku kannustaa myös yhteistyökumppaneitaan toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Piritta kertoo Sustainable Travel Finland -merkistä aktiivisesti sekä kumppaneille että vieraille. Hän kannustaa vieraita kysymään vastuullisuuden todentamisen perään ja tekemään tiedostavia valintoja.

Osana vastuullisuustyötä MunPolussa on pohdittu myös yrityksen kehityskohteita. Vastuullisuusviestinnän lisäksi Piritta näkee kehittämisen mahdollisuuksia myös asiakaskuljetusten ekologisuudessa esimerkiksi alueen kimppataksipalveluja hyödyntäen.

Myös yksi yrityksen uusimmista tuotteista, ”Tähtitaivaan tarinoita”, laajentaa vieraiden ajatusmaailmaa ja tarjoaa uusille kohderyhmille syyn ja mahdollisuuden lähteä luontoon. Kaikenikäisille ja -kuntoisille sopivalla retkellä MunPolku tutustuttaa vieraat tähtikuvioihin ja niihin liittyvään mytologiaan ja kansanperinteeseen. Samalla pimeä luonto muuttuu uhasta mahdollisuudeksi, kun vieraat tutustuvat pimeässä metsässä retkeilyyn. Ulos kannattaa lähteä, vaikka olisikin pimeää!

Lue lisää: 
MunPolku
Vastuullisuus Ruka-Kuusamossa

Julkaistu: 26.1.2021
Teksti: Ruka-Kuusamo Matkailu
Kuvat: MunPolku/Piritta Liikka ja Harri Tarvainen