Talvipyöräily

Fat biken sarvissa lumiseen maastoon

Fat biken eli läskipyörän leveät renkaat mahdollistavat pyöräilyn talviolosuhteissakin. Menoa voi keventää vielä enemmänkin valitsemalla sähköavusteisen läskipyörän. 

Vuokraa fatbike tai sähköpyörä

Rukalla läskipyöriä vuokraavat RukaStore, Sport House RukaHead Ski RentRuka SafarisRukapalvelu ja  ja Kuusamon keskustassa Holiday Club Kuusamon Tropiikki.

Varaa nyt:

Loading...

Reittejä talviseen pyöräilyyn

Talvisaikaan läskipyörällä voi ajaa esim. Oulangan kansallispuiston erämaahiihto- ja lumikenkäilyreiteillä. Oulangan kansallispuistosta löytyy Talvipyöräilyreitti 26 km Juumasta Oulangan luontokeskukselle, joka lanataan helmikuun puolestavälistä huhtikuuhun. Lumisena aikana pyöräily Oulangan kansallispuistossa on kielletty vain Pienellä Karhunkierroksella.

Rukan alueella pyöräily on mahdollista Hirsilammen talvireitillä ja Antinperän fatbikereitillä, 5 km. Konttaisen ja Valtavaaran alueilla ei suositella pyöräilyä talvella vaativan maaston takia. Pyöräilijöiden tulee huomioida muut liikkujat ja lumikenkäreittien kapeus. Hiihtoladuilla pyöräily on kiellettyä.

Hirsilammen talvireitti 4 km

Hirsilammen talvireitti on helposti saavutettava lumikenkä- ja fatbike-reitti. Reitti kulkee Pyhävaaran ympäristössä osin Pyhän Jyssäys -reittiä, oikaisten Hirsilampien kohdalta jatkuen lammen rantoja pitkin. Enimmäkseen helppo ja tasainen reitti, mutta sään vaihtelu saattaa muuttaa olosuhteita. Reitti huolletaan moottorikelkalla lumiolosuhteiden salliessa.

Talvipyöräilyä Pyhävaarassa (video: Pekka Lintusaari)

Antinperän fatbike-reitti 4,5 km

Reitti kulkee soidensuojelualueella pienten lampien ohi enimmäkseen tasaista ja helppokulkuista reittiä. Reitin vaikeusaste riippuu sää- ja etenkin lumiolosuhteista.  Reitti kunnostetaan heti kun lumitilanne sallii pääsiäiseen asti aina lumisateen jälkeen. 

Lisää upeita talvipyöräilyreittejä löytyy vajaan tunnin päässä Rukalta, Kuusamon eteläosissa sijaitsevasta Hossan kansallispuistosta sekä Syötteen kansallispuistosta

Talvipyöräilyn reittietiketti

Kauden alussa reitit ovat ensimmäisten kunnostusten jälkeenkin vielä pehmeitä ja ajettavissa ainoastaan leveillä renkailla pienillä rengaspaineilla (ns. pehmeät renkaat). Kun reitit kovettuvat kunnostuskertojen myötä, vähäisen lumisateen jälkeen reitit ovat ajettavissa myös kovemmilla rengaspaineilla. Runsaan lumisateen jälkeen reitit ovat ajettavissa kunnostuksen jälkeenkin vain pienillä rengaspaineilla. Huomioi mahdolliset reittikohtaiset ohjeistukset!

Mikäli reitti on ns. monikäyttöreitti (talvipyöräily ja lumikenkäily), noudatetaan oikeanpuoleista liikennettä ja pyöräilijöiden toivotaan pitävän mutkaisilla osuuksilla vauhdit sellaisina, että väistäminen on mahdollista kohtaamistilanteissa. 

#LUMENKOORDINAATIT