Talvipyöräily

Fat biken sarvissa lumiseen maastoon

Fat biken eli läskipyörän leveät renkaat mahdollistavat pyöräilyn talviolosuhteissakin. Menoa voi keventää vielä enemmänkin valitsemalla sähköavusteisen läskipyörän. 

Ajankohtaista talven pyöräreiteistä: 

Pyhän Jyssäys: Ei koneellista kunnostusta, reitti yhteiskäytössä (kävely, pyöräily) ympäri vuoden talvesta 2021-2022 alkaen. 
Hirsilammen ja Lammintuvan reitit: Ei vielä avattu kaudelle 2021-2022.
Antinperän reitti: Ei vielä avattu kaudelle 2021-2022.
Oulangan erämaareitti: Ei vielä avattu kaudelle 2021-2022.
Riisitunturin reitti (uutuus 2021): Ei vielä avattu kaudelle 2021-2022.

Vuokraa fatbike tai sähköpyörä

Rukalla läskipyöriä vuokraavat Valley VuokraamoSport House Ruka, Hill Ski Rent ja Ruka Safaris.

Varaa nyt:

Loading...

Reittejä talviseen pyöräilyyn

Talvella läskipyörällä voi ajaa Oulangan kansallispuistossa Oulangan erämaareitillä. Oulangan luontokeskukselta Juumaan ulottuvalla, 26 kilometriä pitkällä erämaareitillä on moottorikelkalla lanattu kulku-ura, jota voi kulkea myös lumikengillä tai hiihtäen (huom. ei latu-uraa).

Rukan alueella pyöräily on mahdollista Lammintuvan 6 km fatbike- ja kävelyreitillä Hirsilammen 4 km talvireitillä ja Antinperän 21 km fatbikereitillä. Konttaisen ja Valtavaaran talvireiteillä pyöräily ei ole sallittua. Pyöräilijöiden tulee huomioida muut liikkujat ja yhteiskäyttöön tarkoitettujen reittien kapeus. Hiihtoladuilla pyöräily on kiellettyä.

Riisitunturin kansallispuiston 20 km talvipyöräilyreitti on avattu helmikuussa 2020. 

Uutuus talvella 2020-2021: Lammintuvan talvinen fatbike- ja kävelyreitti 6 km

Lammintuvan reitti kulkee maastossa Uuttusuon latukahvilalta Lammintuvalle ja takaisin. Lähtö- ja päätepiste siijaitsee maksuttoman Rukan SkiBus -reitin varrella. Tämä reitti on saavutettavissa mukavasti myös pyöräteitä pitkin Rukan kylästä ja RukaValleysta (viimeinen osuus Uuttusuon latukahvilalle kuljetaan Vuosselinrinne-tietä pitkin). Lammintuvalla voi nautiskella kahvilan palveluista sekä porojen, husky-koirien ja ice kartingin riemuista. 

Uutuus talvella 2020-2021: Riisitunturin 20 km fatbike-, kävely- ja hiihtoreitti 

Riisitunturin talvipyöräilyreitin alku- ja päätepiste sijaitsee Riisitunturin kansallispuiston pysäköintipaikalla. Reitti on monikäyttöreitti, jossa on sallittua pyöräily, kävely ja hiihto sekä koiravaljakolla ajo. Pyöräilijällä on aina väistämisvelvollisuus. Reitti lanataan 1-2 kertaa viikossa kelin mukaan. Reitin varrella sijaitsevat Riisitunturin autiotupa ja sen pihassa oleva taukokatos, Soilun laavu ja Uudenlammin laavu. Huomioi: Lumettomana aikana Riisitunturin kansallispuistossa pyöräily on kiellettyä. 

Hirsilammen talvireitti 4 km

Hirsilammen talvireitti on helposti saavutettava lumikenkä- ja fatbike-reitti. Reitti kulkee Pyhävaaran ympäristössä osin Pyhän Jyssäys -reittiä, oikaisten Hirsilampien kohdalta jatkuen lammen rantoja pitkin. Enimmäkseen helppo ja tasainen reitti, mutta sään vaihtelu saattaa muuttaa olosuhteita. Reitti huolletaan moottorikelkalla lumiolosuhteiden salliessa.

Talvipyöräilyä Pyhävaarassa (video: Pekka Lintusaari)

Antinperän fatbike-reitti 21 km

Reitti kulkee soidensuojelualueella pienten lampien ohi enimmäkseen tasaista ja helppokulkuista reittiä. Reitin vaikeusaste riippuu sää- ja etenkin lumiolosuhteista.  Reitti kunnostetaan heti kun lumitilanne sallii pääsiäiseen asti aina lumisateen jälkeen. 

Lisää upeita talvipyöräilyreittejä löytyy vajaan tunnin päässä Rukalta, Kuusamon eteläosissa sijaitsevasta Hossan kansallispuistosta sekä Syötteen kansallispuistosta

Talvipyöräilyn reittietiketti

Kauden alussa reitit ovat ensimmäisten kunnostusten jälkeenkin vielä pehmeitä ja ajettavissa ainoastaan leveillä renkailla pienillä rengaspaineilla (ns. pehmeät renkaat). Kun reitit kovettuvat kunnostuskertojen myötä, vähäisen lumisateen jälkeen reitit ovat ajettavissa myös kovemmilla rengaspaineilla. Runsaan lumisateen jälkeen reitit ovat ajettavissa kunnostuksen jälkeenkin vain pienillä rengaspaineilla. Huomioi mahdolliset reittikohtaiset ohjeistukset!

Mikäli reitti on ns. monikäyttöreitti (talvipyöräily ja lumikenkäily), noudatetaan oikeanpuoleista liikennettä ja pyöräilijöiden toivotaan pitävän mutkaisilla osuuksilla vauhdit sellaisina, että väistäminen on mahdollista kohtaamistilanteissa. 

#LUMENKOORDINAATIT