Maastohiihto

Rukalta ja Kuusamosta löytyy runsaasti latuja maastohiihdon ystäville

Rukan ja Kuusamon monipuoliset, vaihtelevat maastot, hyvin hoidetut ja valaistut ladut sekä pitkä hiihtokausi lokakuusta huhtikuuhun tarjoavat hiihdon ystäville mukavat olosuhteet lempiharrastuksen parissa. Hiihtoladut ovat kaikkien asiakkaidemme käytettävissä maksutta, samoin latujen kunnostustiedot netissä sekä paperinen latukartta ovat maksuttomia.

Ladut - ajankohtaista: 

Rukalla avoinna olevat ladut: FIS5. Hiihtotavat vapaa ja perinteinen. Latu on valaistu klo 7 alkaen ja klo 21 asti.
Kuusamossa avoinna olevat ladut: Petäjälammen valaistu ensilumenlatu 1km. Hiihtotavat vapaa ja perinteinen.

Rukan FIS5 latu on varattuna kilpailijoiden käyttöön päivittäin klo 17.30 asti seuraavina ajankohtina: FIS Ruka Nordic to-su 25.-28.11.2021, la-su 4.-5.12.2021 ja pe-su 17.-19.12.2021.
Kyseisinä ajankohtina iltaisin klo 17.30 alkaen latujen kunnostuksen alkamiseen asti FIS5 latu on kaikkien hiihtäjien käytettävissä.

Latukahviloiden tiedot löydät alempaa tältä sivulta.
Kaikki Rukan ja Kuusamon ladut ovat maksuttomia; suurin osa laduista soveltuu sekä perinteisen tyylin että luisteluhiihtoon. Valaistujen latureittien valot ovat päällä päivittäin aamuisin klo 7 alkaen ja iltaisin klo 21 asti. 
Välinevuokraamot ja suksihuolto löytyvät sivulta Vuokraamopalvelut.

Rukan maksuton latukartta ja Kuusamon maksuton latukartta ovat jaossa Ruka Infossa, Kuusamo Infossa ja hotellien vastaanotoissa.

Latujen kunnostustilanne & kartta

Kunnossapito: Rukan koneladut 0400 328 055. 
Latupalautteet: info@rukakuusamo.fi

240 kilometriä hoidettuja latuja

Kuusamossa on kaupungin ylläpitämiä latuja noin 240 km, josta 40 km on valaistuja latuja. Kuusamon keskustassa latuja on noin 38 km. Rukan alueelta löytyy hiihdettävää noin 125 km edestä, joista 23 km on valaistuja latuja. Kevättalvella avataan lisäksi erilaisia yhdyslatuja noin 77 km verran.

Ensilumen latuja avataan säilölumelle mahdollisuuksien mukaan lokakuussa ja lisää latuja lumetetaan heti pakkasten painuessa -5 C tienoille. Rukalla sijaitseva Saaruan valolatu (12 km) avataan vähäiselläkin lumimäärällä hiihdettäväksi heti ensilumien myötä säiden salliessa. Lisäksi kevätkaudella kunnostetaan erilaisia yhdyslatuja 77 km verran. 

Ladut avataan lumi- ja jäätilanteen salliessa eli heti kun luonnonlunta on riittävästi ja järven jäillä kulkevien latujen jäätilanne sallii kunnostuksen, ja vastaavasti ladut suljetaan keväällä siinä vaiheessa kun lumen puute, järven jäälle nouseva vesi tai heikko jäätilanne estää kunnostuksen. Hiihtotavat: Perinteinen ja luistelu. Vaikeusasteet maksuttomassa paperisessa latukartassa: Sininen = helppo, punainen = keskivaikea, musta = vaikea. Merkityiltä latureiteiltä mökkialueille johtavien ns. pistolatujen ylläpidosta vastaavat kyseisten kiinteistöjen omistajat.

Latujen kunnossapito Rukan alueella

Saaruan valolatu, Ympärysreitti, Talvijärven koiralatu sekä Vuosselin, Valtavaaran, Pyhävaaran, Kuontivaaran ja Stadionin ladut: Rukan ladut ajetaan lumisateen päättymisen jälkeen viimeistään 12 tunnin sisällä sekä päivittäin ajalla 20.2.-15.4. lumiolosuhteiden ja kelien mukaan. Saaruan valolatu, Rukan Ympärysreitti ja Rukan Stadionin 5 km latu ajetaan 20.12.-6.1. välisenä aikana päivittäin; sadepäivinä lisäksi Rukan Ympärysreitti ajetaan kahdesti (aamulla ja puolen päivän jälkeen). Muut reitit ajetaan loppuviikosta, yleensä torstaina tai perjantaina. Jos tiedossa on lumisadetta, ladut ajetaan vasta lumisateen päättymisen jälkeen. Latuja kunnostetaan lähtökohtaisesti 30.4. asti niin pitkään kuin yöpakkasia riittää. Tarkista latujen aukiolo ja kunnostustilanne online-palvelusta ennen hiihtämään lähtemistä! 

Latujen kunnostustilanne & kartta

Alakylän latu
Alakylän latu kunnostetaan jäätilanteen salliessa tarpeen mukaan 4-5 krt viikossa, lumisateen päättymisen jälkeen viimeistään 12 tunnin sisällä.  Noin 2 km latuosuus Konttaisjärveltä Rytilammelle on poistunut reitiltä keväällä 2020. Latua ylläpidetään Rukan Talvijärveltä Konttaisjärvelle nauhareittinä ja latu käy järven eteläpäässä tekemässä lenkin. Toinen noin 2 km etelään suuntaava haara käy Ala-Pessarin eteläpuolella. Hiihtämällä edestakaisin kaikki osuudet kertyy matkaksi noin 20 km. Näet Alakylän ladun aukiolon ja kunnostustilanteen online-palvelusta.

Muut Kuusamon ladut

Oulangan kansallispuiston erämaalatu, keskivaikea 26 km: Kiutaköngäs–Juuma. Kuljettavissa lumikengillä, pyörällä tai suksilla.
Reitti lanataan kerran viikossa moottorikelkalla ja siinä ei ole hiihtouraa. 

Karhunkierroksen erämaalatu 50 km koostuu neljästä etapista: 
Ruka-Valtavaara-Virkkula, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).
Virkkula-Juuma, 14 km hiihtoura (sallittu myös lumikenkäilyyn ja pyöräilyyn). 
Juuma-Kiutaköngäs (Oulangan erämaareitti), 26 km ei hiihtouraa (sallittu myös lumikenkäilyyn ja pyöräilyyn).
Suorajärven latu, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).

Erä­maa­la­dun Juuma-Kiutaköngäs -osuutta eli nk. Oulangan erämaareittiä huolletaan helmi-huhtikuussa, lisätietoja: Oulangan luontokeskuksesta: +358 206 39 6850 ja Oulangan kansallispuiston talvireitit -sivulta. Muiden etappien hoito tapahtuu lumitilanteen salliessa kaamoksesta kevääseen. 

Kuusamon sivukylien valoladut: Kemilä, Kurkijärvi, Käylä, Maaselkä, Nuorisokeskus Oivanki (valaistus klo 17-20, pakkasraja -18 C), Poussu, Puutteenkylä (kunnostetaan kevätkaudella), Sossonniemi, Vasaraperä ja Vuotunki. Kunnostus maamiesseurojen tai kyläyhdistysten toimesta. Kunnostusvälineenä on latuhöylällä varustettu moottorikelkka. Hiihtotapa vaihtelee kylästä riippuen (perinteinen, luistelu tai molemmat). 

Sivukylien ja yksityisten kunnostamat ladut: Latujen kunnostajat voivat tiedottaa Ruka Infolle info@rukakuusamo.fi oman latunsa olemassaolosta ja latutieto lisätään näkyviin tälle sivulle. 

Latuetiketti

Valitse latureittisi kuntosi ja taitosi mukaan. Tarkista ladun kunnostustilanne reaaliaikaisesta latupalvelusta

Noudata latukarttaan merkittyjä hiihtosuuntia. Laduilla on pääsääntöisesti oikeanpuoleinen liikenne. Mahdolliset poikkeukset on merkitty latukarttaan. Ole kohtelias: nopeampi, taitavampi ja vahvempi väistää. Ohitus perinteisellä hiihtotavalla hiihtäen tapahtuu joko luistelu-uran kautta tai siirtyen vastaantulevalle perinteisen ladulle ohituksen ajaksi (jos ko. latu on vapaa). Älä pysähdy latu-uralle, varsinkaan alamäkeen.

Latu-urat ovat tarkoitettu vain hiihtämistä varten. Moottorikelkkailu, kävely, koirien ulkoiluttaminen ja pulkalla laskeminen ovat hoidetuilla latu-urilla kiellettyjä. Poikkeuksena koiraladut, joilla saa hiihtää koiran kanssa (koira oltava kytkettynä ja koiran jätökset tulee kerätä pois ladulta.)

Pysäköinti latujen varsilla Rukan alueella

Hiihtostadionintien pysäköintialueet (Talvijärventien ja Hiihtostadionintien risteyksessä; Rukan Hiihtostadionin, Talvijärven, Alakylän, Pyhävaaran ja Kuontivaaran laduille lähteville)
Pirunkirkon pysäköintialue (Rukatunturintien ja Rukajärventien risteyksessä; Saaruaan ja ympärysladulle lähteville)
Maston ja Vuosselin pysäköintialueet (Vuosselintien varrella; Vuosselin ja Valtavaaran laduille lähteville)
Vuosselinrinne-tien varrella oleva pysäköintialue Vuosselin ladulle lähteville (hyödynnä tätä pysäköintialuetta, mikäli Uuttusuon latukahvilan pysäköintialue on täynnä - mökkitien varteen ei saa pysäköidä).
Ole hyvä ja huomioi, että Rukanportin (Rukakon, Sale Rukan) pysäköintialueet on tarkoitettu kyseisissä liikkeissä asioivien asiakkaiden pysäköintiin. Myöskään mökkiteiden varsille ei saa pysäköidä. Lisätietoja: www.ruka.fi/pysakointi
Rukan alueella matkustat kätevästi SkiBussilla

Koirahiihto

Ladulle koiran kanssa pääsee Kuusamossa neljällä latureitillä, joilla koirahiihto on sallittua:
Talvijärven koiralatu erillinen baana 2,2km (Ruka)
Kuontivaaran reitti 19 km (Ruka)
Kuusamon keskustan ympäryslatu 18 km (Kuusamo)
Torankijärven ympäryslatu 7,5 km (Kuusamo)
Koiran tulee olla kylkettynä, se ei saa aiheuttaa haittaa latureitillä liikkuville tai rikkoa perinteisen latua. Omistajan tulee kerätä koiran jätökset pois ladulta.

Kävely sallittu tietyillä laduilla Kuusamon keskustassa

Kävely on sallittu seuraavien Kuusamon keskustan hiihtolatujen osien reunassa:
Kuusamon Ympäryslatu: Kolvankijoen silta - Liikuntakeskus - Kirkkosaaren silta - Tolpanniementie
Rukalla Talvijärven koirabaanalla 
Kyseisillä latuosuuksilla on selkeät opastekyltit koskien kävelyä ladulla. 

Ladut kuntoon yhteistyöllä 

Kuusamon kaupunki vastaa Rukan ja Kuusamon alueen merkittyjen latujen kunnossapidosta. Myös alueen kiinteistönomistajat voivat osallistua omalla panostuksellaan latuverkoston kunnossapitoon ja kehittämiseen maksamalla vapaaehtoista latumaksua.  

Vapaaehtoinen latumaksu

Latukahvilat

Kahvilanpitäjät voivat ilmoittaa kahviloiden aukioloajat: info@rukakuusamo.fi tai Ruka Info, puh. 08 8600 250. Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin. Ajantasaiset aukioloajat löytyvät kunkin kahvilan linkistä tai soittaen. 
Muista myös Rukan kylän ja rinteiden ravintolat ja kahvilat: 
Rukan kylä: Ravintola Piste, Lobby Bar Scandic Rukahovi, Hanki Baari, Zone, Colorado, Pitäjän Pirtti ja monta muuta ravintolaa.
Rukan rinteet: Ruka Peak, Ski Bistro, Ski Booster, Monomesta, Rukatonttu