Olet täällä

Pystyvälilehdet

accomodtion
Rukan matkakauppa
Majoitus
Esim. 05.08.2021
activity
Rukan matkakauppa
Aktiviteetit
Tekemistä jokaiselle lomapäivälle!

Koskenlaskua, melontaa, vaellusta, kalastusta, golfia ja kaikkea muuta kivaa!

VARAA SEIKKAILUSI
travel
Rukan matkakauppa
Matkustaminen
Lento-, juna- ja bussiliput löydät täältä!

Edestakainen matka lentäen Kuusamoon tai junalla Ouluun alle 130 eurolla.

VARAA NYT
package
Rukan matkakauppa
Offers & Packages
Tutustu Ruka-Kuusamon paketteihin ja tarjouksiin ja varaa omasi pian - parhaat edut viedään käsistä.

KATSO PAKETIT
tickets
Rukan matkakauppa
Pääsyliput
Liput parhaisiin bileisiin!

JVG, Isac Elliot, Anna Abreu, Stig, Kasmir, Pete Parkkonen, Jenni Vartiainen, Jukka Poika, Apulanta, Elastinen...

VARAA BILELIPUT
lifts
Rukan matkakauppa
Hissiliput
Hissiliput edullisimmin netistä.

Perhelipulla lapsille 30 % lisäalennus!

NÄYTÄ HISSILIPPUHINNAT

Karhunkierros

Kuusamon ja Suomenkin kuuluisin vaellusreitti on Oulangan kansallispuistossa ja Rukan ympäristössä kiertelevä 80 km pituinen Karhunkierros.

Karhunkierroksen kokonaispituus on 80 km Hautajärvellä sijaitsevalta Karhunkierroksen luontokeskukselta Rukan kylään. Koko reitin vaeltaminen kestää 3-7 päivää vaeltajan kunnosta riippuen.

Karhunkierrosreitti on merkitty selvästi maastoon oranssinvärisin maalimerkein ja opasteviitoin, joten eksymisvaaraa ei ole. (Pieni Karhunkierros on merkitty maastoon vihrein maalimerkein ja opastein). Karhunkierros kulkee pääosin Oulangan kansallispuistossa: asumattomissa, erämaisissa luonnonmetsissä vesistöjä seuraten. Korkeuserot ovat melko suuria ja koko reitin vaeltaminen vaatii hyvää kuntoa ja retkeilykokemusta.

retkikartta.fi luontoon.fi

OSA KANSALLISMAISEMAAMME

Karhunkierroksen maisemille ovat luonteenomaisia korkeat metsäiset vaarat, syvissä kuruissa virtaavat koskiset joet, jylhät rantakalliot, harjut ja mäntykankaat. Arvokkaan luonnon kulumisen estämiseksi retkeilijöiden toivotaan pysyvän merkityllä reitillä. Kulkemista helpottamaan on rakennettu pitkospuita ja riippusiltoja.

Yöpymistä varten reitin varrella on lukuisia autiotupia ja laavuja sopivien vaellusmatkojen välein. Suosittelemme teltan mukaanottamista vilkkaimman kesäsesongin aikaan, sillä autiotuvissa voi olla tungosta. Karhunkierrosta voi vaeltaa myös lyhyemmissä etapeissa, jotka nekin antavat monipuolisen kuvan alueen luonnosta.

Karhunkierros Facebookissa

ROSKATONTA JA VASTUULLISTA RETKEILYÄ

Luonnon kunnioittaminen, vastuullinen liikkuminen, asianmukainen leiriytyminen, turvallinen tulenteko ja roskaton retkeily ovat osa hyvää Retkietikettiä. Tulentekopaikat on merkitty selkeästi maastoon. Juomavesi kannattaa aina keittää (suolampien vettä ei suositella käytettäväksi) tai ottaa pulloihin mukaan asiakaspalvelupisteistä.

Karhunkierroksella ja koko Oulangan kansallispuistossa on voimassa omatoiminen jätehuolto. Taukopaikoilla ei ole jäteastioita, vaan retkeilijät kantavat reiteiltä pois sinne tuomansa jätteet. Vaellukseen kannattaa siis valmistautua myös miettimällä retkieväiden pakkausmateriaalien kierrätettävyyttä. Kansallispuiston alueella Karhunkierros-reitin varrella on 3 ekopistettä, joihin voi lajitella kierrätettävän jätteen, kuten metallin ja lasin sekä ongelmajätteeseen kuuluvat paristot ja pienakut. Paperi sekä kartongit voidaan polttaa tulentekopaikoilla ja biojäte sijoittaa käymälöihin.

Karhunkierroksen palvelut - retkikartta.fi

ALKU- JA PÄÄTEPISTEET & PALVELUT

Reitin alkupiste on Sallan (ja samalla Lapin läänin) puolella Karhunkierroksen luontokeskuksella. Reitin voi aloittaa myös Sallantien (950) varresta, ns. Ristikallion pysäköintipaikalta.  Karhunkierroksen luontokeskus on avoinna helmikuun puolesta välistä lokakuun loppuun. Oulangan luontokeskus on avoinna ympäri vuoden. 

Jokikalastuskaudella (1.6. - 31.8) Oulanka- ja Kitkajoilla kalastuksen voi yhdistää vaellukseen. Kalastuslupia myydään Oulangan luontokeskuksen lisäksi useissa matkailupalvelupisteissä eri puolella Kuusamoa.

Ajankohtaista 23.7.2021: Huomioi Karhunkierroksen reittimuutos Rukan alueella.

 

LUONTONÄHTÄVYYDET

Karhunkierroksen varrella on monia merkittäviä luonnonnähtävyyksiä. Reitin eteläosassa voit ihailla avaria näkymiä Rukan, Valtavaaran ja Konttaisen rinne- ja lakipoluilta. Niitä seuraavat etelästä lukien koskipaikkoina tunnetut Jyrävä, Aallokkokoski, Myllykoski, Kiutaköngäs ja Taivalköngäs. Matkan jatkuessa nähtävyyksiä reitin varrella ovat  Ristikallion näköalapaikka, Savinajoen laakso ja Oulangan kanjoni sekä Rupakivi. Reitin pohjoispäästä Hautajärveltä erkanee Sallan UKK-reitti pohjoiseen. Karhunkierroksen tärkeimmät etapit ja yleiskuvan reitistä saat Luontoon.fi -sivuilta Karhunkierroksen reittikuvauksesta ja reittiesitteestä

Muita upeita maisemia

PEHMEÄÄN PETIIN

Karhunkierrokselle kannattaa startata hyvin levänneenä, joten suosittelemme tutustumaan Ruka-Kuusamon monipuoliseen majoitustarjontaan. Vaelluksen jälkeen maistuu varmasti tukeva sapuska, joten tutkaile etukäteen myös alueen ravintolatarjontaa. Rukan kylästä ja Kuusamon keskustasta löydät myös runsaasti ostospaikkoja ja ohjelmapalveluja. Palvelupisteiden aukiolojat löydät kootusti netistä www.ruka.fi/aukioloajat

Majoitushaku  Rukan kylä

HIVENEN HEMMOTTELUA

Retkeilyn jälkeen voi ottaa aikaa myös hemmotteluun. Varaa hieronta tai kuumakivikäsittely, tutustu alueen upeaan saunatarjontaan tai piipahda trooppisessa kylpylässä. 

Kuusamossa on tarjolla saunaelämyksiä viikon jokaiselle päivälle ja jokaisella saunalla on oma tarinansa, joka tekee siitä ainutlaatuisen. Nämä tarinat luovat yhdessä Saunatour-kokonaisuuden, jollaista ei löydy muualta!

Hyvinvointia luonnosta

Karhunkierrosbussi Kuusamosta Juumaan, Oulangalle, Ristikalliolle ja Hautajärvelle

Rukahuolto (RH) liikennöi maanantaista lauantaihin ajalla 24.6.-24.9.2021 väliä Ruka - Käylä - Karhunkierroksen luontokeskus ja takaisin. www.rukahuolto.fi
Ruka Charter (RC) liikennöi maanantaista perjantaihin 8.8.2021 asti välillä Kuusamo-Ruka (ajaa Rukajärven kautta)-Hautajärvi luontokeskus ja takaisin. Kuusamo-Ruka -väli ajetaan Rukajärventien kautta. 9.8. alkaen Ruka Charter liikennöi joka päivä väliä Ruka-Kuusamo-Oulu. Ruka-Kuusamo -väli ajetaan 5-tien kautta. Ruka Charterin bussiin ovat myös lemmikit tervetulleita. www.rukacharter.fi
Pohjolan Matka (PM) liikennöi Finnairin lentojen mukaisilla aikatauluilla ajalla 7.6.-8.8.2021 väliä Kuusamon keskusta - Kuusamon lentoasema - Ruka - Oulanka - Salla ja takaisin. Aikataulu on vahvistettu 31.7.2021 asti. www.pohjolanmatka.fi, +358 201 303 520 (8,35 snt/puh/call + 16,69 snt/min, ulkomaanpuhelumaksu).
Muutokset liikennöintiin ovat mahdollisia. Aikataulun koostaja Ruka-Kuusamo Matkailu ry ei ole vastuussa muutoksista tai mahdollisista virheistä aikataulussa.

Hinnat ja liput
Lähtö- ja päätepisteestä riippuen matka Kuusamosta Karhunkierroksen aloituspisteeseen maksaan noin 10-15 €/aikuinen, 7-12 €/lapset, nuoret, opiskelijat ja eläkeläiset. Osa matkalipuista on ostettavissa netistä matkahuolto.fi, muut liput ainoastaan bussista. Tarkat aikataulut ja hinnat osoitteessa www.matkahuolto.fi.

Huom! Päivitämme alla olevaa aikataulua kuvana ja PDF-tiedostona jatkuvasti, joten päivitä selaimesi ennenkuin katselet tietoja, tai käytä incognito-näkymää.

Karhunkierrosbussin aikataulu (pdf)

Karhunkierrosbussin kesän aikataulu, Ruka-Kuusamo

Tarkennuksia aikatauluun:
Arkipyhinä ajetaan sunnuntain aikataulun mukaan.
SS = Sunnuntaisin, mutta lähekkäin sattuvista pyhäpäivistä vain viimeisenä, ei yksittäisinä arkipyhinä. 
X = Pysähtyy tarvittaessa. 
| = Ei ajeta tämän pysäkin kautta. 
1) Maanantaisin, torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin yhteys klo 10.10 Kuusamosta Ouluun. 
*) Vuoro liikennöi silloin, jos Lufthansa lentää Kuusamoon. 
**) Vaihto Juuman tienhaarassa. 
***) Vuoro liikennöi silloin, jos Lufthansa ei lennä Kuusamoon. 

KIMPPATAKSI KARHUNKIERROKSELLE

Kimppataksi on oiva vaihtoehto Karhunkierrokselle siirtymiseen. Suosittelemme turvallisuussyistä auton jättämistä joko Rukan parkkihalliin tai Rukan alueen pysäköintipaikoille tai Hautajärvelle Karhunkierroksen luontokeskukseen Sallantien (950) varteen. Suosituin vaihtoehto on ollut jättää auto Rukalle ja matkustaa bussilla tai taksilla Hautajärvelle ja vaeltaa Karhukierrosta pitkin Rukaa kohden.  

REITTI JA HINNAT (noin-hintoja) 1-2 hlöä, €  3-4 hlöä, €  5-6 hlöä, €
Ruka-Juuma (Pieni Karhunkierros) 45 50 55
Ruka-Ristikallio  55 60 65
Ruka-Kiutaköngäs (Oulangan luontokeskus) 60 65 70
Ruka-Hautajärvi (Karhunkierroksen luontokeskus) 80 90 95
Kuusamo-Juuma (Pieni Karhunkierros) 85 95 100
Kuusamo-Kiutaköngäs (Oulangan luontokeskus) 90 100 110
Kuusamo-Ristikallio 90 100 110
Kuusamo-Hautajärvi 110 120 130

Kimppataksi toimii näin: Soita taksille ja ilmoita, minä päivänä, mihin kellonaikaan ja montako henkeä on siirtymässä Karhunkierrokselle. Lähtökohtaisesti reitti on Rukan kylä - Karhunkierroksen Luontokeskus (Hautajärvi). Karhunkierroksen kimppataksin tilaukset: Rukan Taksipalvelu, puh. 0600 04141, Taksikeskus Kuusamo-Ruka (KuRu-taksi), puh. 0100 84200. Myös isommille ryhmille omat hinnastot samoin kuiin Juuman ja Kiutakönkään väliselle kuljetukselle.