Retkeilijä nojaa puuhun ja nauttii maisemista, Ruka-Kuusamo, kuva Jani Kärppä

Kuusamossa on maailman puhtain ilma

Ruka-Kuusamon alueella voit hengittää maailman puhtainta ilmaa, ja tämä ei ole vain sanonta vaan tutkittu tosiasia. WHO:n mukaan Suomen ilmanlaatu yltää kirkkaasti maailman kymmenen parhaan maan tai alueen joukkoon, ja erityisesti Kuusamon alue on tunnustettu yhdeksi maailman puhtaimmista kolkista. 

Kuusamo, Utsjoki ja Sodankylä sijoittuivat ilmanlaadullaan maailman kärkeen IQ Air -yrityksen World Air Quality -raportissa, jossa vertailtiin ilmanlaatua yli 7 800 eri paikassa ympäri maailmaa. Sveitsiläisellä tarkkuudella ilmanlaatua kansainvälisesti tarkkailevan yrityksen raporttia varten mitattiin pienhiukkasten pitoisuuksia ilmasta 134 eri maassa ja 7800 eri kohteessa vuonna 2023. Raportti julkaistiin nyt kuudetta kertaa. 

Raportin mukaan vain kymmenen maata tai aluetta alitti Maailman terveysjärjestön (WHO) asettamat ilmanlaatusuositukset pienhiukkasten pitoisuudelle. WHO:n mukaan ilman pienhiukkasten vuosikeskiarvon tulisi olla alle 5 mikrogrammaa kuutiometriä kohden. Suomen lisäksi raja-arvon alittivat Viro, Puerto Rico, Australia, Uusi-Seelanti, Bermuda, Grenada, Islanti, Mauritius ja Ranskan Polynesia.

Oulankajoki, Oulangan kansallispuisto, Ruka-Kuusamo. Kuva Teemu Lahtinen.

Meille suomalaisille puhdas ilma, vesi ja luonto ovat arkipäiväisiä asioita, jotka asettuvat ehkä hieman paremmin mittasuhteisiinsa, kun asiaa katsoo ulkomaalaisen silmin. Esimerkiksi hanaveden juomakelpoisuus on monille kansainvälisille asiakkaille ihmetyksen aihe. Kuusamon pohjavesi on tutkimusten mukaan puhtaampaa kuin pullotettu vesi, joten ei ihme, että paikallinen vesiyhtiö kutsuu tuottamaansa hanavettä nimellä Kuusamon kirkas!

Kuusamossa voit nauttia raikkaasta ilmasta ja monipuolisista aktiviteeteista, jotka tukeutuvat kestävällä tavalla alueen upeaan luontoon. Olipa kyseessä sitten vaellus Oulangan kansallispuistossa tai rentouttava päivä Rukan rinteillä, meillä on tarjolla elämyksiä jokaiseen makuun. Paikalliset ravintolat tarjoavat herkkuja, jotka valmistetaan alueen puhtaista raaka-aineista.

Tervetuloa Kuusamoon kokemaan puhdas luonto ja elämykset, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa!

Julkaistu 21.3.2024
Teksti: Sari Kumpuniemi, Ruka-Kuusamo Matkailu ry
Kuvat: Jani Kärppä ja Teemu Lahtinen (Ruka-Kuusamo Matkailu ry)