Ruka ski resort Masto chairlift

Julkaistu 30.11.2023

Ruka avaa Maston rinnealueella Suomen nopeimman lasketteluhissin

Hiihtokeskus tarjoaa itsenäisyyspäivänä kaikille laskettelijoille maksuttoman kyydin uudella Masto Expressillä. Laskettelijat pääsevät tutustumaan neljään uuteen rinteeseen ilmaiseksi.
  
Ruka avaa itsenäisyyspäivänä täysin uudistetun Maston rinnealueen. Aluetta on kehitetty yhteensä 14 miljoonalla eurolla kuluneen vuoden aikana, ja uuden 8-paikkaisen nopean tuolihissin lisäksi alueella on neljä uutta koko perheelle soveltuvaa rinnettä. Laskijat voivat nyt siirtyä helppoja rinteitä pitkin Vuosselin suositulta alueelta väljemmille ja rauhallisemmille rinteille Mastoon.


”Itsenäisyyspäivästä alkaen Mastolla kulkee Suomen ensimmäinen 8-paikkainen tuolihissi. Lähimpiä vastaavia hissejä saa hakea Keski-Euroopan rinteiltä Italiasta, Itävallasta, Sveitsistä ja Saksasta”, Rukakeskuksen rinnetoiminnan johtaja Matti Parviainen kertoo.


Masto Express -tuolihissi on samalla Suomen nopein lasketteluhissi. Avajaisten kunniaksi se vie itsenäisyyspäivänä halukkaat laskijat maksutta tutustumaan uusiin rinteisiin. Kuomullisen hissin vauhti on 6 metriä sekunnissa ja se nostaa Maston huipulle 4 000 laskettelijaa tunnissa. Toinen ankkurihisseistä jää Mastoon helpottamaan hiihtolomien ja pääsiäisen ruuhkia.


Rukalle on hankittu myös 50 uutta lumitykkiä, joista 40 vastaa Maston lumetuksesta ja loput Pessarin rinteiden lumivarmuudesta. Uusien lumitykkien avulla Maston rinteet voidaan avata jatkossa jo joulukuun alussa. Uudet tehokkaat lumitykit nostavat lumetuksen vesitehoa 50 prosentilla.

”Lumetuskausi lyhenee entisestään ja lumetus voidaan lopettaa kokonaan tammi–helmikuussa”, Parviainen sanoo.


Myös rinteiden valaistusta on uusittu. Rinteet valaistaan nyt kirkkailla led-valoilla, jotka ovat 30 prosenttia energiatehokkaampia.


Maston 14 miljoonan euron investointiin on saatu Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n investointitukea. Tuen on myöntänyt Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tykkylaakson seikkailurinteessä voi löytää tykkymonstereiden pesän ja tulipaikan evästaukoa varten.

 

Huipulla komeat RUKA-kirjaimet

 

Maston neljä uutta rinnettä on suunniteltu perheitä ajatellen. Tykkylaakson seikkailurinne vie jännittävien, tykkylumisten metsäsaarekkeiden välissä risteilevälle reitille. Talven värein valaistut ja tykkylumen peittämät puut voivat näyttää vaikka salaperäisiltä tykkylumimonstereilta. Reitin varrella seikkaileva voi löytää myös tykkymonstereiden pesän ja tulipaikan evästaukoa varten. 


Vauhtia ja hauskoja laskettavia muotoja lumilla tarjoaa FunSlope temppurinne, jonne monet lapset kiirehtivät saatuaan tuntuman suksilla liikkumiseen. Täällä laskiessa saatat kuulla jään narahtavan hangen alla. 


Maston laella valtavien RUKA-kirjainten juuressa on hieno näköalapaikka, josta avautuvat maisemat Valtavaaran luonnonpuistoon. 


Maston parkkipaikan vieressä on taukotupa, jossa voi lämmitellä ulko- ja sisätakkojen luona. Sisä-wc kuuluu taukotuvan varustukseen. 
Lisäksi rinteiden juurelta löytyy kaksi ulkotulipaikkaa ja lasten pulkkamäki. 

Paikallisjohtaja Matti Parviainen on ollut mukana, kun Ruka on kasvanut pienestä laskettelukeskuksesta kansainväliseksi matkailukeskukseksi.

 

Kiinnostava työpaikka


Matti Parviainen on 80- ja 90-lukujen taitteessa ollut omin käsin rakentamassa alkuperäisiä Maston rinteitä.

”Vedin työmaata, jossa muokkasimme rinteet, teimme hissit sekä rakensimme valaistuksen ja lumetusjärjestelmän. Mastosta tuli oikein hyvä rinne”, hän arvioi.
Parviainen aloitti työt Rukalla vuonna 1980. 


”Joulukuun 7. päivä tulee täyteen 43 vuotta Rukalla. Vuosikymmenet ovat olleet mielenkiintoisia, sillä olen saanut olla mukana Rukan kehityksessä pienestä laskettelukeskuksesta kansainväliseksi matkailukeskukseksi.”


Kuusamolaisittain Ruka on tärkeä toimija, jonka turistivirtojen ansiosta paikallistalouteen jää vuosittain merkittävä panostus.


”Rukan vaikutus näkyy monessa asiassa. Esimerkiksi Kuusamon lukioon alppilajit ja lumilautailu houkuttelevat oppilaita ympäri Suomea, minkä ansiosta lukio pystyy tarjoamaan monipuolisemman kurssitarjonnan myös paikallisille nuorille.”

Tykkymonsterit piilottelevat Tykkylaakson seikkailurinteessä

Maston avajaiset


Keskiviikko 6.12.
9.30 Masto Express -hissi aukeaa. 
10.00 Hiihtokoulu antaa ilmaisia laskuneuvoja
13.00 Maston ala-asemalla suksitestejä
14.15 Sirkus Taika-Aika esiintyy
15.00 Masto Slalom -kilpailu
16.00 Tulitaideshow
16.30 Pääesiintyjä Kasmir

Torstai 7.12
9.30 Masto Express -hissi avoinna
9.30 Tykkylaakson monsterit etsittävissä koko päivän
13.30 Rukan rinnekaluston esittely
13.00 Tykkylaakson tarinoita: Joulusatuhetki

Perjantai 8.12
9.30 Masto Express -hissi avoinna
9.30 Tykkylaakson monsterit etsittävissä koko päivän
12.00 Hiihtokoulun ratalaskuvinkit

Lauantai 9.12
9.30 Masto Express avoinna
9.30 Tykkylaakson monsterit etsittävissä koko päivän
12.00 Rukan Rinnekaluston esittely

 

Hankkeen nimi: Ruka – Maailman paras perheille ja ympäristölle
Hankkeen kuvaus: Maailman paras perheille ja ympäristölle -hanke on jatkumo Rukan aiemmille strategisille hankekokonaisuuksille. Rukan kehittäminen perustuu 2003 luotuun Ecosignin Masterplaniin, jota myös tämä hanke toteuttaa. Hankkeessa toteutetaan Suomen ensimmäinen 8-hengen Express-tuolihissi, uusia elämyksellisiä rinnealueita erityisesti kansainväliset asiakkaat huomioiden sekä lisätään Rukan lumetuskapasiteettia n. 50 % ympäristöystävällisellä tekniikalla. MastoExpress-hissi tulee olemaan Suomen tehokkain hissi 4000 hiihtäjän tuntikapasiteetillaan. Hanke lisää Rukan hissikapasiteettia 15 prosentilla ja rinnemäärää 10 prosentilla.
Tiedot tuesta: Euroopan unionin osarahoittama
Hankkeen kesto: 31.10.2022–1.4.2024
Euroopan unionin osarahoittama