Rukan säilölumirinteet

Lumivarmuus Rukan hiihtokeskuksessa

RUKAN SNOW-HOW LUO HANGET LUMEN KOORDINAATEILLE

Ensiluokkaisen lumetusosaamisen, tehokkaan lumetuskaluston sekä kesän yli säilöttävän lumen avulla Rukalla lasketaan jopa 200 päivää vuodessa. Laskukauden alkuun ei vaadita pakkasia, lumisateita tai lumitykkien käynnistämistä, sillä Saaruassa rinne saadaan syksyllä auki säilölumen ansiosta ennakkoon päätettynä päivänä. Kun pakkaset saapuvat, käynnistyvät Rukan lumitykit, joiden avulla Rukan loputkin rinnealueet saavat talven yli kestävän lumivaipan. Kesän yli säilöttävä lumi tehdään rinteille valmiiksi talven pakkasilla, jolloin lumitykkejä voidaan hyödyntää mahdollisimman energiatehokkaasti.

Ruka on yksi Euroopan lumivarmimpia hiihtokeskuksia ja parhaimmillaan rinne-elämyksen viimeistelevät puuterinpehmeät luonnonlumikinokset, joiden syntyyn Rukalla on otollinen ilmasto. 

Kausikortilla jopa 200 laskupäivää

Rukan hiihtokausi kestää lokakuusta toukokuulle, joten Suomen pisimpiin kuuluva laskukausi kannattaa kokea kausikortilla

Rukan kauden avaus

KAUSI KÄYNTIIN SÄILÖLUMELLA

Rukalla kokeiltiin lumen säilömistä kesän yli uudella menetelmällä ensimmäistä kertaa kesällä 2016. Talven aikana Saaruan rinteeseen 13 tehtiin lumitykeillä useiden metrien lumikerros, joka ajettiin keväällä kolmeen suureen kasaan. Lumikasat on päällystettiin valkoisella harsolla ja osittain sahanpurulla. Säilyneestä lumesta tuli noin 20 metrin levyinen ja puoli metriä paksu lumikerros koko rinteen pituudelta. Tekniikka osoittautui toimivaksi ja kehittämiskelpoiseksi, joten lumen säilöminen on oleellinen osa Rukan lumivarmuutta myös tulevaisuudessa. 

SÄILÖLUMIRINNE SYNTYY HUIPPUTEKNIIKAN JA OSAAVIEN IHMISTEN YHTEISTYÖNÄ

Kun rinteet sulkeutuvat toukokuussa, rinteillä oleva lumi kootaan ja ajetaan isoihin kasoihin Saaruan rinnealueelle. Useiden metrien korkuiset lumikasat säilötään kesän yli sahanpurun ja huopapressujen alla. Lumen säilömistä kehittäviä tekniikoita on ollut mukana kehittämässä ”lumikuiskaaja” Mikko Martikainen, jonka ammattitaitoa on hyödynnetty muun muassa Sotsin olympialaisissa. Kun lumet kaivetaan esiin pressujen alta, lunta levitetään rinteille kolmessa vuorossa ympäri vuorokauden. Kuskien apuna on PistenBullyn SNOWSAT-systeemi, jonka avulla näkee reaaliajassa lumivaipan paksuuden sentilleen. Se helpottaa lumen levittämistä ja tasoittamista. Lumi sulaa kesällä jonkin verran, mutta esimerkiksi syksyllä 2017 lunta oli kasoissa vielä yli 80 000 kuutiota, joka mahdollisti kahden rinteen avaamisen. Lumien levittämiseen menee aikaa noin neljä vuorokautta. Sitten on aika päästää innokkaat laskijat takaisin rinteeseen kesätauon jälkeen.

Kauden Avaus
Kauden Avaus
Kauden Avaus
Kauden Avaus

RUKAN LUMETUSKALUSTO

  • Rukan yli sata erilaista lumitykkiä tekevät parhaimmillaan yli 1 250 kuutiometriä lunta tunnissa.
  • Technoalpinen siirreltäviä, tehokkaita puhallintykkejä on käytössä 25 kappaletta.
  • Kiinteitä Lance-korkeapainetykkejä on rinteiden reunoilla yhteensä 50 kappaletta. Lisäksi rinnealueilla on siirreltäviä ja kiinteitä perinteisen mallin korkeapainetykkejä kaikkiaan 30 kappaletta. 
  • Automaattisen lumetusjärjestelmän piiriin kuuluvat Vuosseli 24, Superpipe, Eturinteet, FIS-rinne sekä Saaruan rinteet 12 ja 13.
  • Eturinteiden lumetusjärjestelmiä parannettiin entisestään kesällä 2019.
Image
Ski-inn majoitus
Varaa Ski-Inn majoitus
Image
kausikortti
Osta kausikortti
Image
hissilippu
Osta hissilippu
Image
hiihtokoulu
Varaa hiihtokoulu