Pasta-annos höyryää ravintola Vespinossa, kuva Salla Karhumaa

Riipisen ravintoloille vastuullisuus on kilpailuvaltti myös kausityöntekijöitä hakiessa

Ympäristöarvot korostuvat Rukalla, jossa toimitaan luonnon keskellä

Kun Riipinen Restaurants muutti ravintoloidensa ruokahävikissä tapahtuneen positiivisen kehityksen euroiksi, henkilökunnan virkistysrahasto kasvoi kymppitonnilla. Perheyritystä luotsaava Henrik Riipinen uskoo, että nykynuorten varttuessa vastuullisuudesta tulee yhä painavampi kriteeri niin asiakkaille kuin työntekijöillekin.

Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman (STF) avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea.

Riipinen Restaurants oli tehnyt vastuullisia tekoja jo ennen STF-ohjelmaa, mutta silloin intressi oli ollut pitkälti taloudellinen. Esimerkiksi ruokahävikin tiedettiin olevan verrattavissa rahan heittämiseen roskiin. Kun hävikkiä alettiin STF-ohjelman myötä seurata ja määrää havainnollistamaan euroina, tulos yllätti pitkän linjan ravintolayrittäjätkin.

Riipinen Restaurants -ravintoloita on seitsemän. Rukalla toimivat Ravintola Vespino, Pizzeria Ruka, Kotipizza Ruka-Kuusamo, RUOK Burger ja Subway Ruka ja Kuusamo. Viime kaudella Riipinen laajensi toimintaansa myös Pyhätunturiin avaamalla sinne toisen italialaisen, Ravintola Popolon. STF-ohjelman ensimmäisenä vuonna ravintoloiden yhteenlaskettu hävikki oli euroihin muunnettuna 40 000. Kolme vuotta myöhemmin se on laskenut 18 000 euroon – vaikka kattaus on kasvanut kahdella uudella ravintolalla.

– Jos emme olisi tehneet mitään ravintolavolyymin kasvaessa, myynteihin suhteutettuna olisimme heittäneet 60 tuhatta euroa vuodessa roskiin. Ensimmäisenä vuonna päätimme laittaa henkilökunnan bileisiin kaikki, mitä saamme hävikin määrää vähentämällä säästettyä – säästö oli 10 000 euroa, isänsä jalanjäljissä perheyritystä luotsaava Henrik Riipinen kertoo.

Hävikki aiheuttaa ympäristölle turhaa kuormitusta, kun ruoantuotantoon kulutettu energia, resurssit ja valmistuksesta koituneet päästöt ovat syntyneet perusteettomasti. Vaikka hävikin määrää ei ole ravintoloissa seurattu kiloina tai päästöinä, euroista voi päätellä vaikutuksen olevan merkittävä ympäristönkin kannalta.

Pizzeria Rukan ihana kesäterassi

Lähellä tuotettuja raaka-aineita

Lähellä tuotettuja, kotimaisia raaka-aineita on suosittu Riipisen ravintoloissa aina. Kalat tulevat Kuusamon Kalasta, porotuotteet Röngältä Kemi-Torniosta ja RUOK Burgerin hampurilaisten liha on Sodankylästä.

– Pyrimme poimimaan raaka-aineiksi yhä enemmän luomua ja lähellä tuotettua sekä valitsemaan myös yhteistyökumppaneiksemme vastuullisuusasioihin panostavia yrityksiä, Riipinen kertoo.

Riipisen ravintoloihin kuuluu myös ketjuravintoloita kuten Subway ja Kotipizza. Kotipizzassa kotimaisuusaste on korkea, mutta maailmanlaajuisen Subway-ketjun raaka-aineet tulevat muualta EU:n alueelta. Koska Subwayn kohdalla yksittäinen maa ei pysty vaikuttamaan tuottajiin, vastuullisuuden keskiöön nousevat muun muassa kierrätysasteen lisääminen, energiankulutuksen optimointi ja raaka-ainehävikin vähentäminen.

Kun ennen ravintoloissa kierrätettiin vain osa jätteistä, STF-ohjelmaan liittymisen jälkeen kiertoon menee kaikki mahdollinen. Riipinen iloitsee, että myös muovin kierrättämiseen on viimein saatu Ruka-Kuusamon seudulla toimiville yrityksille ratkaisu Lassila & Tikanojan jätehuolto- ja kierrätyspalveluiden ansiosta.

Ravintola Vespinosta saa herkullista kahvia. Kuva Salla Karhumaa

Energiansäästö piikkikuukausina vastaa kolmen omakotitalon sähkönkulutusta

Riipisen mukaan kaikkein vaikeinta STF-ohjelmassa oli aloittaa.

– Kun rupesi vain tekemään ja palastelemaan työtä osiin, ymmärsi, että kyseessä ei ole mikään pikajuoksu maaliin ja leima paperiin. Vastuullisuus on integroitava päivittäiseen tekemiseen.

Kolmevuotisen ympäristöohjelman ensimmäinen koitos on nyt lopuillaan. Vaikka aluksi datankeruun tarpeellisuus mietitytti, nyt tuloksien näkeminen hymyilyttää.

Esimerkiksi sähkönhinnan ollessa kevään lämmityskaudella korkeimmillaan energiankulutusta saatiin vähennettyä ravintoloissa jopa 15–20 % edellisvuoteen verrattuna. Kun edellisvuonna yhteiskulutus oli 50 000 kWh kevään kiireisimpinä kuukausina, nyt se oli 7 500 kWh vähemmän. Se vastaa noin kolmen omakotitalon kuukausittaista sähkönkulutusta.

Sähkönkäyttöä saatiin nipistettyä koneiden ja laitteiden lämpötilaa säätämällä. Myös niiden puhdistuksesta huolehdittiin säntillisemmin. Uunia ja liesiä pidettiin ravintoloissa päällä vain tarvittaessa.

– Nyt näemme, miten monta asiaa olemme viimeisen kolmen vuoden aikana tehneet, ja miten ne ovat vaikuttaneet kokonaisuuteen. Syksyllä analysoidaan tuloksia ja päivitetään tavoitteet seuraavalle jaksolle.

Asiakaspalvelua ravintola Vespinossa. Kuva Salla Karhumaa.

Vastuullisuus on kilpailuvaltti kausityöntekijöitä hakiessa

Paikoissa, joissa toimitaan luonnon keskellä, vastuullisuusasiat korostuvat väistämättä; niin asiakkaat kuin työntekijätkin hakeutuvat tunturiin nauttimaan luonnosta.

– Vastuullisuutta on paikallisen elämän vaaliminen. Ymmärrämme, että emme voi tuhota meitä ympäröivää luontoa, Riipinen toteaa.

Vastuullisuus on myös kilpailutekijä. Jos on kaksi samanhintaista tuotetta ja toinen niistä vastuullinen, asiakas valitsee todennäköisemmin sen. Vaikka vastuullinen tuote olisi arvokkaampi, se saatetaan valita silti.

– Uskon, että ilmiö tulee vahvistumaan, kun vastuullisuusarvoja vaalivat nuoret kasvavat.

Riipisen ravintoloissa on noin 35–40 vakituista työntekijää. Kausityöntekijöitä palkataan vuosittain saman verran. Monet heistä ovat työuransa alkuvaiheessa olevia nuoria, jotka tulevat Rukalle luontoaktiviteettien vuoksi. Heille yrityksen vastuullisuus voi olla kriteeri myös työpaikanhaussa.

– Vastuullisuus vaikuttaa siihen, saako yritys asiakkaita ja hyviä työntekijöitä. Jos työntekijöitä kiinnostavat vastuullisuusasiat, silloin heitä yleensä kiinnostaa palvella asiakasta tasokkaasti ja tehdä ruoka-annokset hyvin, Riipinen toteaa.

Lue lisää:
Vastuullinen matkailu Ruka-Kuusamossa
Ravintola Vespino, Pizzeria Ruka, Kotipizza Ruka, RUOK Burger ja Subway Ruka

Julkaistu: 10.6.2024
Teksti: Pauliina Toivanen
Kuvat: Pizzeria Ruka (Harri Tarvainen, Ruka-Kuusamo Matkailu ry) ja Ravintola Vespino (Salla Karhumaa, Ruka-Kuusamo Matkailu ry).