Ruka rinteet inversio

Paukkupakkasella huipulle lämmittelemään – inversio mahdollistaa tämän

Tiedätkö mitä tarkoittaa talvinen inversio?

Inversion ansiosta talvisena pakkaspäivänä tunturin huipulla voi olla reippaasti lämpimämpää kuin alhaalla laaksossa. Mökin mittarin pakkaslukemia ei siis aina kannata säikähtää, vaan tarkistaa myös huipun lukemat, sillä lukema voi yllättää ja kuulas pakkaspäivä tarjoilla hienon laskupäivän.  Laakson ja huipun pakkaslukemat tarkistat helposti esimerkiksi ruka.fi-etusivulta.

Ruka rinteet inversio

Normaalisti ilmakehässä lämpötila laskee ylöspäin mentäessä 6–10  lämpöastetta jokaista kilometriä kohden. Talvisessa pakkastilanteessa, selkeällä ja heikkotuulisella säällä aivan maan pinnan lähelle syntyy juuri päinvastainen ja ilmakehälle oudompi tilanne, jossa lämpötila kohoaakin ylöspäin mentäessä. Tällaista ilmakerrosta kutsutaan säätieteessä nimellä inversio. Lämpötilaerot laaksossa ja huipulla voivat olla kymmeniäkin asteita. 
Inversio onkin kuin näkymätön lasikatto, joka voi olla paikallaan useitakin päiviä, jos sää on kirkas ja tuuleton. Tuulisuuden tai pilvisyyden lisääntyessä inversio hajoaa.

Rukalla inversio on talvikuukausina tuttu ilmiö, jota kannattaa suunnata ihmettelemään huipulle saakka. Jos et ole aikeissa suunnata mäkeen suksien tai laudan kanssa, voit ostaa myös jalankulkijan lipun, jolla pääset gondolin kyydissä Saaruan huipulle tai Village Express -tuolihissin kuljettamana Rukan huipulle.

On hieno kokemus nousta hissillä huipulle, kun ilma tuntuu ylhäällä selkeästi lempeämmältä kuin ala-asemalla. Inversiopäivinä myös maisema näyttää erityisen kauniilta, kun laaksojen päällä voi usein nähdä kylmän usvakerroksen, jonka aurinko saattaa värjätä kullanhohtoiseksi.

Muista pukeutua lämpimästi

 Alaspäin laskiessa lämpötilamuutoksen huomaa helposti, joten huipun lauhemmista oloista huolimatta on aina tärkeä pukea lämpimästi päälle. Laskiessa kylmä iskee herkimmin kasvoille, joten merinovillainen huivi sekä laskettelulasit tekevät pakkaspäivän laskuista huomattavasti miellyttävämpiä. 

Kerrospukeutuminen on muutenkin avainasemassa, jotta ulkona viihtyy pakkasella. Kerrosten väliin on hyvä jäädä väljyyttä, joten tiukat vaatteet voivat pakkasella olla huono valinta. Myös liikkeessä pysyminen ja säännölliset lämmittelytauot ovat tarpeen pakkaspäivinä. Lämmittelypaikkoja löydät hiihtokeskuksen taukopaikoista sekä rinneravintoloista

Katso myös: