Isokenkäisten Klubi

Luonnostaan vastuullinen erämaan helmi

Isokenkäisten Klubin erämaahotellissa vastuullisuus on aidosti osa arkea.

Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea.

Isokenkäisten Klubi sijaitsee Suomen ja Venäjän välisen rajavyöhykkeen laitamilla. Syrjäinen sijainti avaran luonnon keskellä sekä suvussa kulkenut kunnioitus perinteitä ja arvokkaita raaka-aineita kohtaan ovat aina kannustaneet Kämäräisen yrittäjäperheen jäseniä kierrättämiseen ja omavaraistalouteen.

Lopputuloksena on todellinen erämaan helmi, vanhoja rakennuksia ja oman metsän puuta hyödyntäen rakennettu erämaahotellin, villiruokaravintolan, tunnelmallisten mökkien, eksoottisten kelluvien huoneiden ja ihanien saunapalvelujen kokonaisuus. 

Isokenkäisten Klubi kelluvat Overwater Hut -huoneet

Aidon rajaseudun elämää kulttuuriperintöä vaalien

Isokenkäisten Klubin perustajat Aimo ja Sirkka Kämäräinen istuttivat tyttäriensä Katja Viran ja Sirpa Kämäräisen mieliin rakkauden rakennusten, esineiden ja tarinoiden säilyttämiseen sekä aidon taidon välittää rajaseudun ainutlaatuisuutta kaikille Heikinjärven rannalla vieraileville asiakkaille. Syrjäinen sijainti on toiminut vahvana kannustimena matkailijoita palvelevan toiminnan järjestämiseen ekologisesti ja taloudellisesti kannattavalla tavalla. 

Monipuolinen historiatieto alueen asukkaista, elinkeinoista ja tapahtumista on kulkenut tarinoiden muodossa sukupolvelta toiselle. Näitä tarinoita kuulevat myös Isokenkäisten Klubilla majoittuvat ja ravintolan antimista nauttivat asiakkaat. Perinnetarinat liittyvät saumattomasti saunaelämyksiin, asiantuntevan oppaan johdolla toteutettuihin lumikenkäretkiin Kuntivaaralle ja lähimetsiin suuntautuviin marja- ja sieniretkiin. Kerätyistä metsän antimista valmistetaan ihanaa paikallista lähiruokaa ja hyvää tekeviä hoitotuotteita saunaelämysten yhteyteen, kuten vaikkapa vuohenmaito-koivusuolasaippua. Samalla asiakkaat saavat asiantuntevia tietoiskuja paikallisten marjojen ja yrttien tutkituista vaikutuksista. 

Vuohenmaitokoivusuolasaippua ja muut Isokenkäisten Klubin hoitotuotteet

Vastuullisuus syntyy käytännön teoista arjessa

Isokenkäisten erämaahotellin rakentamisen yhteydessä vuonna 2007 — nykyisen jätevesilain ollessa vasta suunnittelun alkutaipaleella — tiluksille tehtiin Pohjois-Suomen ensimmäinen oma jätevedenpuhdistamo, joka on mitoitettu tuleviakin kasvusuunnitelmia silmällä pitäen. Hotellin lämmitys hoituu maalämmöllä, ja lähivuosien tavoitteena on laajentaa maalämmitys kattamaan myös Isokenkäisten Klubin muut rakennukset. 

Isokenkäisten Klubilla valo on tuotu pirttiin jo pitkään vihreällä sähköllä. Sähkön- ja vedenkulutusta seurataan ja suitsitaan mm. uusien hanojen asennuksilla, asiakkaiden pyyhkeet vaihdetaan vain tarvittaessa ja liinavaatteet pestään ympäristömerkeillä varustetuilla pesuaineilla. Majoitustilojen lämmitys on säädetty niin, että makuuhuoneissa on miellyttävää pötkötellä ilman turhaa tuulettamista. 

Rakennusten ja esineiden kierrättäminen on Kämäräisten suvulla geeneissä. Vanhojen rakennusten seinämateriaaleja on hyödynnetty uudisrakentamisessa, ja kalusteita on hankittu käytettynä sekä omia käytöstä poistettuja kalusteita on annettu kierrätykseen. Myös jätteiden kierrättämistä on harrastettu jo pitkään. Kompostointi on tosin rajaseudulla haastavaa karhujen takia, mutta käytäntö on kannustanut löytämään omat ratkaisunsa tähänkin ongelmaan. Karhut eivät toki asustele Isokenkäisten Klubilla, vaan saattavat piipahtaa pihamaalla alkukesän hiljaisimpina aikoina siirtyessään lähistöllä sijaitsevan karhukuvauskojun herkkujen ääreen. 

Isokenkäisten Klubin ravintolan herkkuja

Vastuullisuusteot ja kehityssuunnitelmat päivänvaloon

Omavaraisuutta, kierrättämistä ja luonnon kestävää käyttöä jo luonnostaan suosinut yritys saavutti Sustainable Travel Finland -merkin keväällä 2021. 

– Vastuullisuustyömme onnistumisessa avainasemassa oli päätös käyttää ulkopuolista asiantuntija-apua vastuullisuussertifikaatin ja Sustainable Travel Finland -merkin työstämisessä. Ulkopuolisen silmin kävi ilmi, että olemme tehneet jo todella monia asioita vastuullisesti, mikä motivoi jatkamaan kehitystyötä, Katja ja Sirpa kertovat. 

Yritys on jo saanut ulkomaisilta matkanjärjestäjiltä kiittävää palautetta vastuullisuustyöstään. Myös kotimaiset asiakkaat ovat jatkuvasti kiinnostuneempia yritysten vastuullisuustyöstä. Katjan ja Sirpan vastuullisuusvinkki asiakkaille kehottaa katsomaan pintaa syvemmälle. 

– Luonnossa voi vain olla, aina ei tarvitse suorittaa. Pysähdytään luontoon, kuunnellaan ympäristöä ja rauhoitutaan. Kunnioitetaan luontoa kaikin tavoin! 

Lue lisää: 
Isokenkäisten Klubi
Vastuullisuus Ruka-Kuusamossa

Julkaistu: 12.5.2021
Teksti: Sari Kumpuniemi
Kuvat: Isokenkäisten Klubi