Erika Tuominen

Talveksi Rukalle duuniin

Kausitöihin Rukalle, mutta mistä katto pään päälle?

Erika Tuominen onnistui ensi yrittämällä ja antaa omat vinkkinsä onnistuneeseen asunnonhankintaan.

– Koko homma lähti liikkeelle siitä, kun juttelin alkukesästä Rukalla asuvan ystäväni kanssa ja kerroin haaveilevani Rukalle muuttamisesta. Ystävän alakerrassa sattui olemaan asunto vapaana. 

Helsinkiläinen Erika Tuominen soitti saman tien asunnon omistajalle, joka oli valmis vuokraamaan yksiön Erikalle. Matkassa oli ainoastaan yksi mutta.

– Minulla ei ollut vielä työpaikkaa Rukalla. Päätin kuitenkin ottaa riskin ja vuokrata asunnon, koska uskoin, että jotain työtä löytyy kyllä. 

Viikon päästä vuokrasopimuksen allekirjoittamisesta Erikalla oli myös työsopimus takataskussaan. Elämysalojen restonomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta valmistunut Erika sai töitä Rukakeskuksen myyntipalveluista.

Erika Tuominen

Ensimmäinen oma koti

26-vuotiaan Erikan muuttokuorma Helsingistä Rukalle kulki pakettiautossa. Muuttoapuna olivat omat vanhemmat.

– Rukan asunto on ensimmäinen vakituinen asuntoni aikuisiällä, koska olen elänyt maailmalla tähän saakka vähän kiertolaisen elämää. Jospa nyt viihtyisin samassa paikassa hieman pidempään, naurahtaa maailmaa ristiin rastiin kierrellyt nuori nainen.

Erika on työskennellyt matkaoppaana Afrikassa, Kreikassa ja Portugalissa, Working Holiday -viisumilla Australiassa, reppureissannut ympäri Aasiaa ja ollut opiskelijavaihdossa Balilla.

– Odotan innolla arkea, johon kuuluvat säännölliset työajat ja mahdollisuus harrastaa vapaa-aikana. Kuusamossa ja Rukalla harrastusmahdollisuudet alkavat käytännössä kotiovelta, ja maltan tuskin odottaa, että pääsen maastopyöräilemään ja kokeilemaan koskenlaskua ja talven tullen tietenkin snoukkaamaan. 

Lumilautailun Erika kertoo aloittaneensa vasta muutama vuosi sitten, mutta homma luonnistuu hyvin Balin aalloilta saatujen oppien perusteella.

– Snoukkauksesta surffaukseen vaihtaminen on kuulemma haastavampaa, naurahtaa Erika. 

Talvimaisema Rukalla

Monia näkökulmia

Kesken haastattelun Erika tunnustaa vihanneensa talvea, lunta ja kylmää vielä muutama vuosi takaperin. Perinteinen tarina – rakkaus – toi hänet ensimmäisen kerran Rukalle vuonna 2016, ja pohjoinen valloitti naisen sydämen. Erika teki Rukan maisemissa opinnäytetyönsäkin siitä, miten kausityöläisyys vaikuttaa työntekijän motivaatioon ja hyvinvointiin. 

– Rukalta päädyin Ylläkselle, jossa työskentelin vuoden Lapland Hotelsin hääkoordinaattorina ja järjestin ammatikseni useita häitä viikossa. 

Asiakkaista noin 90 prosenttia oli brittejä ja loput tulivat Italiasta, Saksasta tai Ruotsista. Suomalaisten parien häitä joukossa oli vain muutamat.

– Kukapa tietää, jos voisin hyödyntää oppejani myös Kuusamon maisemissa, kunhan olen kartoittanut Rukan aluetta ja verkostoa, pohdiskelee turismista laaja-alaisesti kiinnostunut Erika.

Hyvinvointia luonnosta Kuusamon talvimaisemassa

Tunneside Rukaan

Rukaa kohtaan Erika tuntee erityistä lämpöä, ja alueelle saivat palaamaan niin ympäristö, ihmiset kuin alueen yhteisöllisyyskin. Entinen poikaystävä sekä muutamat vanhat ystävät asuvat yhä kausiluonteisesti samoilla seuduilla. Myös muutamia kavereita on tulossa kausityöläiseksi Rukalle, joten tukipilareita löytyy.

Vinkkinä kaikille asuntoa etsiville kausityöntekijöille Erika muistuttaa kontaktien hyödyntämisen. 

– Jos alueella on ketään tuttuja tai edes tutuntuttuja, kannattaa tiedustella asuntoja ensin heidän kauttaan. Minulla kävi aivan mieletön tuuri, kun löysin ihanan asunnon kävelymatkan päästä työpaikastani.

Samaan aikaan kannattaa heitellä verkkoja vesille ja laittaa asuntoilmoitus vaikkapa Ruka-Kuusamon vuokra-asunnot Facebook-ryhmään. Vapaita työpaikkoja Rukan ja Kuusamon alueelta voi etsiä sivun Työpaikat kautta.

Julkaistu: 16.7.2018
Teksti: Titta Vilpa/Kuulu Oy
Kuvat: Ruka-Kuusamo Matkailu ja Iida Kaijansinkko