Vaellus

Koe Kuusamon lumous retkeillen

Karhunkierros ja lukuisat muut Kuusamon reitit kutsuvat ihailemaan Kuusamon hienoja maisemia.

Alla on esitelty netissä varattavissa olevat palvelut. Katso myös kaikki ohjelmapalveluyritykset ja vaellusvarusteita vuokraavat toimijat.

Varaa nyt

Loading...

Päiväreiteistä viikon vaellukseen

Karhunkierros on Suomen kuuluisin ja tallatuin vaellusreitti, mutta Kuusamossa on myös muita retkeilypolkujaja kävellen saavutettavissa olevia nähtävyyskohteita. Syvälle uurtuneet laaksot, jyrkkäseinäiset kalliorotkot, kanjonit, vuolaat joet ja kosket, tunturit sekä ikimetsät kutsuvat niin päiväretkille kuin pidemmillekin vaelluksille.

Voit tutustua Kuusamon luontoon monin eri tavoin: opastetuilla luontoretkillä, vaellusreiteillä ja omatoimisilla patikkaretkillä. Vaellusreiteistä löytyy vaikeusasteeltaan erilaisia vaihtoehtoja niin perheille kuin kokeneillekin retkeilijöille. Saat maksuttoman Ruka-Kuusamon Opaskartan Ruka Infosta, Kuusamo Infosta tai hotellien vastaanotoista sekä marketeista.

Kaikki tällä sivulla mainitut reitit (pois lukien latupohjaa hyödyntävä Valtavaaran reitti) ovat käveltävissä myös talvella, tosin liikkuminen saattaa vaatia lumikenkien käyttöä. Valtavaarallekin pääsee talvisin lumikenkäillen, tutustu Valtavaaran talvireitteihin lumikenkäilystä kertovalla sivullamme.

Kaikki vaellusreitit

Oulangan ainutlaatuiset maisemat

Oulangan kansallispuiston maisemat, maaperä ja kasvisto edustavat ainutlaatuista jokiluontoa. Suurinta osaa kansallispuistosta verhoavat metsät, joissa pääset keskelle alueen alkuperäisluontoa. Vanhat metsät tarjoavat elintilaa monipuoliselle kasvi- ja eläinkunnalle. Kuusamossa ovat säilyneet monet harvinaiset ja uhanalaiset lajit, kuten maakotka, neidonkenkä, tummaneidonvaippa ja pohjanailakki. 

Patikointiin voi yhdistää myös marjanpoiminnan tai kalastuksen. Oulangan kansallispuiston alueella liikkuessa on muistettava järjestyssäännöt; mm. moottoriajoneuvot jätetään parkkipaikoille. Jokamiehen oikeuksia on noudatettava myös vaellusreiteillä. 

Karhunkierros

80 kilometria upeita maisemia Oulangan kansallispuistossa. Ajankohtaista 23.7.2021: Huomioi Karhunkierroksen reittimuutos Rukan alueella.

Pieni Karhunkierros

Oulangan kansallispuiston parhaita paloja Kitkajoen maisemissa.

Kiutaköngäs

Oulangan upea jokilaakso hurmaa kulkijansa. 

Rukan alue

Rukan reitit

Kesäisin Rukan alueelta löytyy runsaasti merkattuja lähireittejä: Rukan ympärysreitti, sekä Rukatunturin, Salmilamminkylän, Valkeisenvaaran, Kalliolammen ja Kivilammen reitit. Rukatunturin reittiä lukuun ottamatta nämä reitit toimivat talvisin latuina. Rukan huipulle pääsee kesä-syyskuussa maisemahissillä ja rinteitä voi tulla alaspäin joko kävellen tai kesäkelkkaradalla. Olemme koonneet alle muutamia maistiaisia Rukan reiteistä, mutta alueelta löytyy paljon enemmänkin patikoitavaa.

Helposti Rukan huipulle

Tutustu Rukan maisemiin esteettömällä reitillä. 

Valtavaaran huiputus

Koe Karhunkierroksen vaativat tunturimaastot. Ajankohtaista 23.7.2021: Huomioi Karhunkierroksen ja Valtavaaran huiputus -reitin reittimuutos Rukan alueella.

Konttaisen polku

Kipua Konttaiselle vaikkapa ihastelemaan auringonlaskua Kitkajärvien maisemissa.

Pyhän jyssäys

Ihaile Pyhävaaaran laelta avautuvia maisemia. 

Uutuus talvella 2020-2021: Lammintuvan talvinen fatbike- ja kävelyreitti 6 km

Lammintuvan reitti kulkee maastossa Uuttusuon latukahvilalta Lammintuvalle ja takaisin. Tämä reitti on saavutettavissa mukavasti pyöräteitä pitkin Rukan kylästä ja RukaValleysta (viimeinen osuus kuljetaan Vuosselinrinne-tietä pitkin). Lammintuvalla voi nautiskella kahvilan palveluista sekä porojen, husky-koirien ja ice kartingin riemuista. 

Kaikki vaellusreitit

Geokätköily

Geokätköily on mukava koko perheen harrastus. Tutustu lajiin sivustolla www.geocaching.com ja rekisteröidy käyttäjäksi, jolloin löydät kätköt kätevästi kännykälläsi. Rukalla ja Kuusamossa on yhteensä yli 330 kätköä (tilanne 6/2020, lähde geogache.fi). 

Geocaching.com

Tytto ja koira Valtavaaran päivätuvalla, Ruka-Kuusamo

#LUONNONKOORDINAATIT