Olet täällä

Pystyvälilehdet

accomodtion
Rukan matkakauppa
Majoitus
Esim. 31.03.2020
activity
Rukan matkakauppa
Aktiviteetit
Tekemistä jokaiselle lomapäivälle!

Koskenlaskua, melontaa, vaellusta, kalastusta, golfia ja kaikkea muuta kivaa!

VARAA SEIKKAILUSI
travel
Rukan matkakauppa
Matkustaminen
Lento-, juna- ja bussiliput löydät täältä!

Edestakainen matka lentäen Kuusamoon tai junalla Ouluun alle 130 eurolla.

VARAA NYT
package
Rukan matkakauppa
Offers & Packages
Tutustu Ruka-Kuusamon paketteihin ja tarjouksiin ja varaa omasi pian - parhaat edut viedään käsistä.

KATSO PAKETIT
tickets
Rukan matkakauppa
Pääsyliput
Liput parhaisiin bileisiin!

JVG, Isac Elliot, Anna Abreu, Stig, Kasmir, Pete Parkkonen, Jenni Vartiainen, Jukka Poika, Apulanta, Elastinen...

VARAA BILELIPUT
lifts
Rukan matkakauppa
Hissiliput
Hissiliput edullisimmin netistä.

Perhelipulla lapsille 30 % lisäalennus!

NÄYTÄ HISSILIPPUHINNAT

Kansallispuistot & luontonähtävyydet

Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuistot sekä monet muut maisemallisesti hienot kohteet ympäri Kuusamoa kutsuvat retkeilemään ympäri vuoden.

Jylhät metsät, vuolaat kosket ja kirkasvetiset järvet kutsuvat nauttimaan luonnosta mahtavimmillaan. Jääkauden sulamisvesien muovaamat kurut, kanjoni, rotkolaaksot ja jokiuomat ovat patikoijan ja seikkailijan kohde. Kuusamo on Lapin eteläpuolella ainoa seutu, jonka maanpinnan vaihtelut ovat yli 200 metriä. Yli 300 metrin korkeuteen yltäviä lakia on parikymmentä ja lähes 500 metriin kohoavia tuntureita ovat Valtavaara, Iivaara, Rukatunturi, Konttainen, Kuntivaara ja Pyhävaara. 

Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuiston halki kulkeva Karhunkierros on Suomen tunnetuin retkeilyreitti. Puiston alueella on runsaasti myös muita polkuja ja reittejä, mm. Könkään keino ja Kanjonin kurkkaus. Kansallispuistossa sijaitsevat useimmat Kuusamon arvokkaimmista luonnonnähtävyyksistä. Alueelta löytyy lukuisa määrä lintulajeja ja harvinaisia kasveja, mm. neidonkenkä ja tikankontti. 

Kuusamon ja Sallan rajamailla sijaitseva Oulangan kansallispuisto perustettiin vuonna 1965. Yhteensä 290 neliökilometrin laajuiseen puistoon tehdään vuosittain noin 200 000 käyntiä. Oulangan sisarpuisto on rajan toisella puolella sijaitseva Paanajärven kansallispuisto Venäjällä. Oulangan luontokeskus auttaa mielellään retkeilyyn ja luontoon liittyvissä kysymyksissä.

Oulangan kansallispuisto

Rukan alue

Ruka koostuu neljästä eri huipusta, joiden mukaan Rukan rinnealueet on myös osittain nimetty: Pessari, Saarua, Ruka (Eturinteet ja Vuosseli) ja Masto. Maston alueella on kaksi ympärivuotista monikäyttöreittiä: esteetön reitti ja Juhannuskallion reitti/lumikenkäreitti. Näiden reittien aloituspisteeseen pääsee autolla ympäri vuoden. Rukan huipulle pääsee voimassa olevalla hissilipulla lasketellen tai lautaillen sekä jalkaisin myös Valley-To-Valley -gondolilla

UUTTA RUKAN LÄHISTÖLLÄ 2018-2019: Rukajärven läheisyyteen (noin 8 km Rukan kylästä) on viitoitettu 5 km pituinen Antinperän fatbike-reitti, joka kunnostetaan aina lumisateen jälkeen. 

Rukan talvireitit

Rukan reitit

Kesäisin Rukan alueelta löytyy runsaasti merkattuja lähireittejä: Rukan ympärysreitti sekä Rukatunturin, Salmilamminkylän, Valkeisenvaaran, Kalliolammen ja Kivilammen reitit. Rukatunturin reittiä lukuun ottamatta nämä reitit toimivat talvisin latuina. Rukan huipulle pääsee kesä-syyskuussa maisemahissillä ja rinteitä voi tulla alaspäin joko kävellen tai kesäkelkkaradalla.

Valtavaaran alueella on 2, 3 ja 5,5 km pituiset lumikenkäreitit. Lisäksi Saaruan huipulle johtaa lumikenkäpolku, jonka pituus on 1 km (Village-2-Valley -gondolin yläasemalta) tai 1,5 km (Rukan kylästä). 

Rukan kesäreitit

Valtavaara, Konttainen ja Pyhävaara

Valtavaaraan pääset Valtavaaran huiputus -reittiä pitkin. Samaa reittiä voit jatkaa myös Valtavaaralta Konttaiselle. Konttaiselle pääset myös autoillen; Virkkulantien varrelta lähtee lyhyempi kävelyreitti Konttaisen huipulle. Valtavaaran ja Konttaisen luoteisseinät ovat vapaalaskijoiden suosiossa (huomioitava alueen lumivyöryherkkyys). Pyhävaaraan johtaa talvisin latu sekä monikäyttöreitti Pyhän Jyssäys, joka toimii talvisin lumikenkäreittinä. 

UUTTA 2018-2019: Pyhävaaran 4 km pituinen Hirsilammen talvireitti lumikenkäilyyn ja talvipyöräilyyn; kunnostus moottorikelkalla lumiolosuhteiden salliessa.

Valtavaaran alue

Iivaara

Iivaara on Kuusamon kolmanneksi korkein ja Etelä-Kuusamon korkein (470 m) luonnontilainen vaara. Sen huipulta avautuvat näkymät yli Kuusamon kauniiden luonnonmaisemien mm. lähialueen järville, jotka reunustavat Iivaaraa melkeinpä joka puolelta.  

Iivaaralla on maantieteelliseen sijaintiinsa nähden vaateliasta ja rehevää lehtokasvullisuutta, mikä johtuu kalkkiperäisestä maaperästä. Iivaaran-Matalaojan lehdot kuuluvat valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Iivaaran laki on puuton ja keilamainen ja täällä tulee näkyviin Iivaaran erikoinen kivilaji, ioliitti (430 milj. v.), jota ei ole tavattu muualla Suomessa. 

Iivaaraan vie merkitty retkeilypolku Iiirinki, 9 km, jonka lähtö- ja päätepiste ja parkkipaikka sijaitsevat Iivaaran Eräkartanon kupeessa. Reitin varrella on tulentekopaikkoja ja Näätälammen autiotupa.

Hossa - Suomen 40. kansallispuisto

Suomussalmella sijaitseva Hossa on historiallinen eräalue, joka tunnetaan kirkkaista kalavesistään ja kalliomaalauksistaan. Hossan kansallispuistoon kuuluu myös Etelä-Kuusamossa sijaitseva Julma-Ölkky, joka on maamme suurimpia ja ainutlaatuisimpia kanjonijärviä ja liittyy kiinteänä osana Etelä-Kuusamon vanhojen metsien suojelualueeseen. Rukalta on Hossaan noin 100 km ja Kuusamosta 80 km. 

Tutustu Hossaan

Julma Ölkky

Kuusamon eteläosassa sijaitseva Julma Ölkky on yksi Suomen suurimmista ja ainutlaatuisimmista kanjonijärvistä. Ölkky on vanhaa lapinkieltä ja tarkoittaa rotkoa. Kanjoni on 3 km pitkä ja kanjonin seinämät paikoin yli 50 m korkeat, syvyyttä järvessä on myös lähes 50 m. Lähellä järven pohjoispäätä itärannalla on holvimainen kalliohalkeama, Pirunkirkko, jota tarinan mukaan paholainen on pitänyt majapaikkanaan. Järven itäisellä jyrkänteellä on useita puroja, joista erästä kutsutaan Sateenkaarilähteeksi veden aiheuttaman värileikin takia. 

Järven itärannan kalliopahdassa on Ölkyn kivikautinen kalliomaalaus, pohjoisin Suomesta löydetty kalliomaalaus. Julmaa Ölkkyä pääsee ihailemaan järviristeilyillä kesä-elokuussa sekä Ölökyn ähkäsy -reitillä. 

Riisitunturin kansallispuisto

Riisitunturi tarjoaa yli 40 km merkattuja reittejä. Riisin rääpäsy -rengasreitillä (4,3 km) pääsee näppärästi tutustumaan Riisitunturin lakeen ja autiotupaan. Riisin rietas (10,7 km) kulkee Uudensuonlammen ja Soiluan laavujen sekä ja niittykulttuuriin liittyvän Riisisuon ladon kautta. Runsaiden korkeuserojen takia reitit ovat vaativia. Rukalta on Riisitunturille 30 km ja Kuusamon keskustasta 60 km.

Ihastu Riisiin

Land of National Parks - kierros kansallispuistoissa

Loading...

#OULANKA #KANSALLISPUISTO