Tykkylumipuut Ruka-Kuusamon talvessa, kuva Salla Karhumaa

Luontoa kunnioittaen - kestävästi Ruka-Kuusamossa

Kuusamon upea luonto on tunnettu kuohuvista koskista, jylhistä vaaroista ja monipuolisesta reitistöstä kansallispuistojen keskellä. Tykkylumiset metsät, raikkaat, puhtaat vedet ja ilma eivät ole enää itsestäänselvyys, ja niitä tulee vaalia parhaamme mukaan. Kestävyyteen perustuva matkailu on ainoa toimintamalli, kun tavoitellaan luonnon ja neljän vuodenajan säilyttämistä tuleville sukupolville.

Retkeilijät Oulangan kansallispuistossa, kuva Jani Kärppä

Luonnon ehdoilla

Metsähallituksen laatima Retkietiketti on luontoa säästävä ohjeistus, jolla ohjataan luonnossa liikkujia kestävään retkeilyyn. Suomen suosituin vaellusreitti Karhunkierros kulkee Oulangan kansallispuiston uniikin luonnon halki, ja siellä käy vuosittain parisataatuhatta vierailijaa. Retkietikettiä noudattamalla pyritään suojelemaan ympäristöä suurista kävijämääristä huolimatta.

Jokamiehenoikeuksien mukainen vapaa liikkuminen metsissä, marjastaminen, sienestäminen, telttailu ja turvallisuus ovat meille suomalaisille tuttuja asioita. Monille muista maista saapuville ne ovat kuitenkin erikoisia ja erityisiä oikeuksia. Merkityillä reiteillä kulkeminen, eläinten ja kasvien elinympäristön kunnioittaminen ja roskaamatta liikkuminen ovat pieniä asioita, joilla on suuri merkitys.

Pieni Karhunkierros, Myllykoski, kuva Salla Karhumaa

Sustainable Finland Pledge – Vastuullisen matkailun sitoumus

Visit Finland on organisaatio, joka edistää Suomen vetovoimaisuutta ja näkyvyyttä maailmalla. Visit Finlandin visiona on tehdä Suomesta maailman johtava kestävän kehityksen matkailukohde. Tältä pohjalta on laadittu Sustainable Finland Pledge, ’kestävän Suomen lupaus’, jossa sitoudutaan parempaan tulevaisuuteen huomioimalla vastuullisuus kaikessa toiminnassa.

Matkailualan toimijoille on laadittu Sustainable Travel Finland -vastuullisuusohjelma, jonka suorittaneet yritykset saavat STF-merkin viestinä sitoutumisesta kestävään toimintaan. Energiansäästö, kierrättäminen, paikallisten tuotteiden sekä työvoiman käyttö tuovat myös taloudellista hyötyä ja vahvistavat matkailualueen kehitystä oikeaan suuntaan. Kestävän matkailun oppaan avulla kehitystyö helpottuu ja yksittäiset toimet konkretisoituvat.

Monet kestävät toimenpiteet ovat olleet osa rutiineja jo vuosia niin yrityksissä kuin kodeissakin. Toimien kirjaaminen auttaa huomaamaan, että useita arjen kestävyystekoja tulee tehtyä aivan huomaamatta. Yritykset saavat myös ilokseen huomata, että kasvava määrä ympäristötietoisia matkailijoita valitsee matkakohteen ja palveluntarjoajat kestävän toiminnan perusteella.  

Vaeltajat Oulangalla kesällä, kuva Salla Karhumaa

Ruka-Kuusamon matkailuyhdistyksen STF-merkki

Ruka-Kuusamo Matkailu ry on aluemarkkinointiorganisaatio, jossa on lähes 150 jäsenyritystä. Kattava ja toimiva palveluntarjoajien verkosto on vetovoimaisen luonnon lisäksi Ruka-Kuusamon ylpeys. Yhdessä tekeminen ja yhteiset arvot ja periaatteet nivovat koko matkailualueen yhteen. Luonnon ainutkertaisuuden arvostaminen kaikessa toiminnassa on matkailuyhdistyksen kivijalka.

Matkailuyhdistyksessä työskentelee viitisentoista henkilöä markkinoinnin, tapahtumatuotannon sekä matkailuneuvonnan tehtävissä. Yhdistys sai viime vuonna Ekokompassi-sertifikaatin ympäristövastuullisesta toiminnasta, ja tämän vuoden alussa STF-vastuullisuusmerkin. Lähitulevaisuuden tavoitteena on saavuttaa koko Ruka-Kuusamon matkailualueen yhteinen STF-tunnustus, jonka eteen tehdään ahkerasti töitä sitouttaen jäsenyrityksiä mukaan kehitystyöhön.

Monikanavainen vastuullisuusviestintä muokkaa tekemistä kestävämpään suuntaan. Henkilöstön perehdyttäminen kestävyysajatteluun koulutuksilla ja työpajoilla kasvattaa tietoisuutta. Ruka-Kuusamon vierailijat saavat tietoa alueen vastuullisuudesta matkailuinfoista, Rukan sivuilta, alue-esitteistä, luontokeskuksista ja STF-yritysten omista kanavista. Ruka-Kuusamon vastuullisuusikoni on pieni vihreä lehdykkä, joka kertoo kyseisen tuotteen vastuullisuudesta, jolloin on helppo valita oikein.

Mustikat ruskan aikaan, kuva Salla Karhumaa

Meillä kaikilla on yhteinen päämäärä; säilyttää pohjoinen elinympäristö Suomen kauneimpien maisemien ja puhtaan luonnon keskellä jälkeläistemme hyvinvoinnin ja elämänlaadun takaamiseksi. Tehdään yhdessä töitä sen turvaamiseksi.  

Lue lisää: 
Vastuullinen matkailu Ruka-Kuusamossa
Metsähallituksen Retkietiketti 
Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelma 
Vastuullisen matkailun sitoumus

Julkaistu: 19.2.2024
Teksti: Salla Karhumaa
Kuvat: Salla Karhumaa, Jani Kärppä.

Käsi kädessä auringonlaskussa, kuva Salla Karhumaa