Karhunkierroksella näkövammaisen vaeltajan kanssa, kuva Heidi Savolainen

Esteettömästi luontoon

Adventure Apes kannustaa ja opastaa seikkailuihin rajoitteista huolimatta

Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea. 

Kuusamon Vasaraperällä tukikohtaansa pitävä seikkailuja ja majoitusta tarjoava Adventure Apes eli Seikkailuapinat on vastuullisen matkailutoiminnan edelläkävijöitä. Toiminnassa painotetaan seikkailun saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta, ja palveluita räätälöidään asiakkaan erityistarpeiden mukaisesti ammattitaitoisen opasverkoston avulla. Esteettömien palveluiden tarpeen kirjo onkin laaja.

Vaeltaja Karhunkierroksella, kuva Petri Kinnunen / Adventure Apes

Adventure Apes oli ensimmäisten joukossa lähdössä mukaan Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. STF-ohjelman sertifikaateista yritys saavutti ensin Green Keyn ja varsinaisen STF-merkin Seikkailuapinat sai kesällä 2020. Merkin antaman näkyvyyden myötä uusia tiedostavia asiakkaita on löytänyt yrityksen palveluiden äärelle, mikä onkin merkin tavoite. 

– Vastuullisuudessa ei ole kyse rakettitieteestä ja kannustankin lähtemään vastuullisuusajattelussa liikkeelle oman toiminnan tarkastelusta. Usein tulee havaintoja ja positiivisia yllätyksiä siitä, mitä tekoja jo tekeekin vastuullisuuden eteen, Heidi Savolainen summaa.

Näkövammaisen vaeltajan opastamista Karhunkierroksella, kuva Petri Kinnunen

Näkövammaisena Karhunkierroksella

Karhunkierros, Suomen suosituin vaellusreitti, kulkee halki Oulangan kansallispuiston vaihtelevien maastojen 82 kilometrin matkan. Heidi vaelsi elokuussa täysin sokean Outi Keskisen kanssa koko kierroksen. Helsinkiläinen Outi oli saanut kipinän vaelluksen toteuttamiseen vuosi takaperin Heidin opastamalla näkövammaisten seikkailuviikolla. Idea Outille syntyi Pienellä karhunkierroksella ja Heidi otti oppaana haasteen vastaan. Pitkäjänteisen vuoden kestäneen harjoittelun jälkeen lähdettiin taivaltamaan.    

– Näkövammaisten vaeltamisessa suurin haaste on näkevän avustajan mukaan löytäminen. Jokainen askel tulee neuvoa ja kuvailla tarkkaan. Luottamus avustajan ja avustettavan välillä on erityisen tärkeää, Heidi kertoo.   

Haasteellisuudesta huolimatta viikon kestänyt vaellus oli täynnä onnistumisen tunteita. Adventure Apes suunnittelee seuraavalle vaellukselle lähtöä isomman näkövammaisten porukan kanssa, joka alkuperäinen tarkoitus olikin, ennen koronakriisin tuomia rajoitteita. 

Lue lisää:
Adventure Apes
Vastuullisuus Ruka-Kuusamossa

Julkaistu: 29.10.2020
Teksti: Sari Kumpuniemi
Kuvat: Petri Kinnunen