Opas taitotason määrittämiseen hiihtokoulussa

Löydä oma taitotasosi

Tutustu lajikohtaisiin taitotason määrittelyihin, niin tiedät mitä taitoja olisi hyvä seuraavaksi harjoitella hiihtokoulussa! Valitse oma taitotasosi alta ja varaa oman tasosi mukainen kurssi tai yksityistunti. 

Laskettelun taitotasot

  1 ENSIKERTALAINEN / ALOITTELIJA  - VIHREÄ TASOT 1 - 1½
Sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta tai olet kokeillut laskettelua, mutta et osaa vielä kääntyä ja hallita vauhtia. Tunnin aluksi tulet tutuksi laskettelu välineiden kanssa ja opit liikkumaan ensin tasamaalla. Sitten harjoittelemme liukumista, kääntymistä ja pysähtymistä helpossa rinteissä.  Opit myös hissin käytön ja rinnesäännöt.

  2 SININEN TASO 2
Osaat jo laskea loivia rinteitä auraamalla ja pysähtyä hallitusti sekä käyttää hissiä. Tunnilla kehitämme laskuasi varmemmaksi ja vauhdikkaammaksi. Tavoitteena on oppia laskemaan yhdensuuntaisin suksin ja tehdä laskettelusta entistä sujuvampaa ja hallitumpaa, myös keskivaikeissa rinteissä. Opit myös käyttämään erilaisia hissejä.

  3 KESKITASO - PUNAINEN TASO 3
Lasket jo hallitusti yhdensuuntaisin suksin keskivaikeissa rinteissä. Jyrkemmissä rinteissä saatat kuitenkin tuntea itsesi epävarmaksi. Harjoitellaan laskutekniikoita, jotta pystyt laskemaan turvallisesti ja hallitusti vaativammissakin rinteissä.

  4 KOKENUT - MUSTA TASO 4
Lasket jo hallitusti ja hyvää vauhtia kaikenlaisissa rinteissä. Treenaamme leikkaavia käännöksiä, urheilullista ja vauhdikasta laskemista vaativissakin rinneolosuhteissa ja erityissuorituspaikoissa.

TASOLLA 3–4 Freestyle-taituruus kuten kumparelasku, slopestyle, rinnekikkailut, parkkilasku ja half pipe tarjoavat lisähaasteita rinnelaskuun.

Lumilautailun taitotasot

  1 ENSIKERTALAINEN / ALOITTELIJA  - VIHREÄ TASOT 1 - 1½
Tulet ensimmäistä kertaa kokeilemaan lumilautailua tai olet kokeillut lumilautailua kerran pari, mutta et osaa vielä tehdä sujuvia käännöksiä molemmilla kanteilla helpossa rinteessä. Tällä lähtötasolla harjoitellaan liikkumaan lumilaudalla tasamaalla sekä liukumaan ja pysähtymään molemmilla kanteilla helpossa rinteessä. Opetellaan molemman puoleiset alkeiskäännökset helpossa rinteessä sekä opetellaan hissin käyttö. Harjoitellaan myös turvallinen kaatuminen ja nouseminen ylös. Opit myös rinnesäännöt.

  2 SININEN TASO 2
Osaat lautailla loivia rinteitä ja käännökset kummallakin kantille onnistuvat. Osaat pysähtyä hallitusti ja osaat käyttää hissiä. Tunnilla opetellaan varmempaa laskemista ja sujuvia käännöksiä. Harjoitellaan lautailua myös keskivaikeissa rinteissä sekä haetaan entistä sujuvampaa ja varmempaa lautailua. Opit myös käyttämään erilaisia hissejä.

  3 KESKITASO - PUNAINEN TASO 3
Lasket hallitusti keskivaikeissa rinteissä. Tunnilla harjoitellaan laskuvarmuutta ja leikkaavia käännöksiä, jotta pystyt laskemaan turvallisesti ja hallitusti vaativammissakin rinteissä. 

  4 KOKENUT - MUSTA TASO 4
Lasket hallitusti jo vaativissakin rinteissä. Tunnilla opetellaan urheilullista, vauhdikasta ja sujuvaa laskemista monipuolisissa rinneolosuhteissa ja erityissuorituspaikoissa. Monipuolinen harjoittelu parantaa tasapainoa ja laudan hallintaa kaikissa tilanteissa.

TASOLLA 3–4 Freestyle-taituruus kuten slopestyle, rinnekikkailut, parkkilasku ja half pipe tarjoavat lisähaasteita rinnelaskuun. 

Telemarkin taitotasot

  1 ENSIKERTALAINEN / ALOITTELIJA - VIHREÄ TASO 1
Tulet ensimmäistä kertaa kokeilemaan telemarkia.
Tällä lähtötasolla tutustutaan telemark-välineisiin  ja kerrataan rinnesäännöt.
Tunnilla opetellaan telemarkin perusasennot sekä -käännös.

  2 SININEN TASO 2
Olet laskenut jonkin verran telemarkia, mutta perusasioissa on vielä parannettavaa varsinkin vaativissa rinteissä ja joskus kadotat telemark-käännöksen hallinnan. Tunnilla opetellaan sujuvampaa telemark-käännöstä, hakien entistä sujuvampaa ja varmempaa laskemista. Harjoitellaan laskemista myös keskivaikeissa rinteissä.

  3 KESKITASO - PUNAINEN TASO 3
Lasket jo hallitusti telemark-tekniikalla keskivaikeissa rinteissä. Jyrkemmissä rinteissä saatat kuitenkin tuntea itsesi epävarmaksi ja telemark-tyyli saattaa kadota. Harjoitellaan laskutekniikoita, jotta pystyt laskemaan turvallisesti ja hallitusti vaativammissakin rinteissä.

  4 KOKENUT - MUSTA TASO 4
Lasket jo hallitusti ja hyvää vauhtia myös vaativammissa rinteissä. Treenaamme leikkaavia käännöksiä, urheilullista ja vauhdikasta laskemista vaativissakin rinneolosuhteissa ja erityissuorituspaikoissa.

TASOLLA 3 - 4 voidaan myös opetella telemark-temppuja, kuten telemark-hyppyä ja -alastuloa sekä freestyle-taitoja parkissa.

Perinteisen maastohiihdon taitotasot

  1 VIHREÄ TASO 1
Kun tulet ensimmäistä kertaa kokeilemaan maastohiihtoa perinteisellä hiihtotyylillä, niin sinulle tulevat tutuksi nykyaikaiset hiihtovälineet ja latukulttuuri.  Maastohiihtosuksilla liikkuminen harjoitellaan ensin vuorotahtihiihdon ja tasatyönnön kautta. Maasto on ensimmäisellä tunnilla helppo tasamaan latu, jotta kiva ja mukava tekeminen säilyy läpi harjoittelun.

  2 SININEN TASO 2
Kun olet hiihtänyt jo jonkin verran, mutta perusasioissa on vielä parannettavaa. Tunnilla opetellaan kevyttä ja sujuvaa hiihtotekniikkaa ja välineiden aktiivista käyttöä. Harjoitellaan lisää perinteisen tyylin hiihtotekniikoita, kuten yksipotkuista tasatyöntöä sekä hyvää ylä- ja alamäkien nousu- ja  laskutekniikkaa, saaden vinkit turvallisiin laskuihin. Maasto on helppoa jotta kiva ja mukava tekeminen säilyy läpi harjoittelun ja samalla hiihtäminen rentoutuu.

  3 PUNAINEN TASO 3
Hallitset jo perinteisen maastohiihdon perusteet ja olet käynyt hiihtolenkeillä. Olet hiihtänyt ehkä jo paljonkin, mutta olet muita hiihtäjiä katsellessa huomannut että kuinka rennolta, kevyeltä ja samalla myös tehokkaalta hiihto voi näyttää. Ja olet saanut ajatuksen, että voisinkohan minäkin hiihtää joskus noin. Kyllä voit, sillä tämä tunti on sinulle. Tällä oppitunnilla harjoitellaan painonsiirtoa ja ponnistusta, pitoa ja voimaa tukijalkaan ja potkuun. Löydät kunnon pidon potkuun ja rennon liun tukijalkaan. Tavoitteena on aktiivinen kokonaissuoritus ja rento hiihtotyyli, ja osaat käyttää eri tekniikoita maaston vaihtelun mukaan. Vaihteleva maasto siivittää kokemaan uuden hiihtofiiliksen.

Luisteluhiihdon taitotasot

  1 VIHREÄ TASO 1
Tämä tunti on sinulle olitpa sitten nyt ensikertaa tai joskus luisteluhiihtoa kokeillut ominkin päin. Tunnilla omaksutaan tasapainoinen ja sujuva luisteluhiihdon perustekniikka ja hyvä liuku suksen päällä.  Maasto eli latu on helppo tasamaanalue tällä oppitunnilla, jotta kiva ja mukava tekeminen säilyy läpi harjoittelun.

  2 SININEN TASO 2
Olet hiihtänyt luistelutekniikalla jonkin verran, mutta perusasioissa on vielä parannettavaa. Tunnilla pureudutaan luisteluhiihdon rytmiin, kehitetään yksi- ja kaksipotkuista luistelutekniikkaa, erilaisia nousutekniikoita ja sauvatyönnön oikeaa suuntaa. Opetellaan sujuvaa tekniikoiden käyttöä eri tilanteissa ja yhdistetään niitä. Oikean rytmin löytyminen takaa sujuvan luisteluhiihtotekniikan.

  3 PUNAINEN TASO 3
Hallitset luisteluhiihdon perusteet ja olet käynyt hiihtolenkeillä. Tunnilla hiotaan aktiivista kokonaissuoritusta sekä rytmikästä hiihtotyyliä ja vaihteleviin maastoihin sopivia luistelutekniikoita. Tavoitteena on vaihtelevissa maastoissa ja pitkilläkin lenkeillä sujuva ja rento luisteluhiihto.

Parkkilaskun taitotasot

  1 VIHREÄ TASO

Hallitset hyvin käännökset ja vauhdin rinnelaskussa. Tunnilla harjoitellaan perus rinnekikkoja ja helpossa miniparkissa suoria hyppyjä ja reilausta presseissä. Opetellaan myös parkkilaskemisen säännöt ja turvallisuusasiat.

  2 SININEN TASO

Hallitset parkkilaskun perusasiat vihreältä tasolta. Tunnilla harjoitellaan reilaamista helpoista putkireileistä ja opetellaan helppoja gräbejä (otteita) suorissa hypyissä ja 180-asteen hyppyjä pienestä hyppyristä.

  3 PUNAINEN TASO

Osaat jo parkkilaskun perusasiat siniseltä tasolta. Tunnilla harjoitellaan haastavampaa reilaamista, kuten reilaamista poikittain ja takaperin menoa pressiin. Opetellaan vaativampia hyppyjä ja gräbejä, hypitään sekä pienemmistä että keskikokoista hyppyreistä.

  4 MUSTA TASO

Osaat jo parkkilaskun perusasiat punaiselta tasolta. Tunnilla harjoitellaan vaativia temppuja isommissa hyppyreissä sekä haastavissa reileissä. Opetellaan yhdistelemään temppuja toisiinsa.

Parkkilaskijoille kypärä on pakollinen varuste ja selkäpanssarin käyttö on suositeltavaa, lumilautailijoille suositellaan lisäksi rannesuojien käyttöä. Huomoithan että reilaaminen kuluttaa kantteja. 

Soveltava alppihiihto

  1 VIHREÄ TASO

Soveltavan alppihiihdon ensikertainen. Tutustutaan lajiin ja välineisiin ensimmäistä kertaa.

  2 SININEN TASO

Soveltavan alppihiihdon aloittelija. Laskemisessa käytettävät apuvälineet ovat jo tuttuja.

  3 PUNAINEN TASO

Soveltavan alppihiihdon keskitaso. Olet soveltavan alppihiihdon harrastaja.

 

Soveltava alppihiihto antaa mahdollisuuden laskettelun riemuun ja iloon, vaikka sinulla tai perheenjäsenelläsi on jokin liikuntaa rajoittava vamma tai sairaus, joka vaatii henkilökohtaista avustamista. Ammattitaitoiset soveltavan alppihiihdon opettajamme sekä apuvälineet mahdollistavat tämän. Pääset kokemaan kanssamme uusia elämyksiä ja oppimaan uutta pystylaskemisen tai kelkkalaskemisen avulla. 

Opetuksessa painopisteet valitaan jokaiselle oppilaalle sopivalla tavalla ja rytmillä. Kerro toiveistasi ja erityistarpeistasi hiihdonopettajalle, joka ottaa sinuun yhteyttä ennen oppituntia. Yhdessä voitte suunnitella tarpeitasi vastaavaa opetusta. Rukan hiihtokoulun soveltavan alppihiihdon tunnit ovat aina yksityisopetusta, jossa otamme huomioon jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet ja toiveet.

Jotkut tarvitsevat apuvälineitä aina, osalle riittävät opettajan neuvot ja ohjeet. Laskettelijat, joilla on tasapainovaikeuksista tai heikko lihasvoima, voivat hyötyä pystylaskettelun opettajan tuesta tai erillisestä tuki-ohjaimesta. Esimerkiksi pyörätuolia käyttävät henkilöt tarvitsevat laskemiseen laskettelukelkkaa.

Kelkkatunnilla otamme mielellämme myös laskutaitoisen huoltajan tai kaverin tunnille mukaan ja opastamme hänelle avustajan tarvitsemat perusteet kelkkalaskemisessa. On tärkeää, että myös perheenjäsenet, kaverit, henkilökohtainen avustaja tai opas saavat opetusta siihen, kuinka rinteessä voi laskea erityistä tukea tarvitsevan ihmisen kanssa. Näin laskettelusta voi tulla yhteinen harrastus!