Rukan ympäristöohjelma vuodesta 2008

Tervetuloa tutustumaan Rukakeskuksen ympäristöohjelmaan ja toimiimme kohti hiiliheutraalia tulevaisuutta. Rukakeskuksen ympäristöohjelma otettiin käyttöön vuonna 2008, ja sen myötä hiihtokeskuksen kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet 80 prosentilla. Hiilineutraaliksi hiihtokeskukseksi Ruka siirtyi vuonna 2018, toisena Suomessa sisartunturimme Pyhän jalanjaljissä.

Rukan ympäristöohjelman perusta on kokonaisvaltaisen Ruka Master Plan -matkailualuesuunnitelman mukainen vastuullinen kehittäminen ja ympäristön huomioinen kaikessa toiminnassa. Vuonna 2005 käynnistynyt Ruka Master Plan -ohjelma on edennyt jo kolmanteen vaiheeseen, josta viimeisimpänä on julkaistu Ruka valley -projekti. Suunnittelun pääperiaatteena on ympäristön huomiointi ja kestävä kehitys, palveluiden tasapainoinen mitoitus, autottomuus ja Ski-Inn -malli.

Tutustu myös vinkkeihin: Kestävä matkailu Rukalla ja Kuusamossa

Rukan energiatehokkuus

Tiesitkö, mitä kaikkea hiihtokeskuksessa voidaan mitata?

Rukalla ollaan energiankulutuksesta hyvin kartalla. Laadukkaan mittauskalustomme ansiosta kiinteistöjen ja rinteiden sähkön-, veden- ja lämmönkulutusta sekä rinnekoneiden polttoaineenkulutusta pystytään tarkasti seuraamaan ympäri vuorokauden. Tarkka mittausjärjestelmä auttaa meitä energiansäästötavoitteidemme saavuttamisessa. Tavoitteena on Euroopan Unionin energiatehokkuussopimuksen mukainen 7,5 prosentin energiansäästö aikavälillä 2017–2025.

Hiilineutraali hiihtokeskus vuodesta 2018

Ruka on laskennallisesti hiilineutraali hiihtokeskus. Päästöttömän vesisähkön käyttöön siirryttiin jo vuonna 2009 ja vesivoiman tueksi käytämme myös tuulisähköä. Suurin osa Rukakeskuksen rakennuksista puolestaan lämmitetään puuhakkeesta saatavalla biokaukolämmöllä ja muut rakennukset pääsääntöisesti maalämmöllä. Koneiden ja laitteiden käytöstä aiheutuvat CO₂-päästöt kompensoimme WWF:n suositteleman Gold Standard -sertifikaatin mukaisesti.

Hiihtokeskuksen energiankäyttö on suhteellista

Kokonaiskulutus

Rukan rinteiden ja hissien energian käyttö = 6000 megawattituntia (MWh)

Rinnepäivä

Rukalla yhden asiakkaan rinnepäivän energiankulutus vastaa noin 2 tunnin saunomista.

Talvikausi

Rukan rinteiden yhden talvikauden energiankulutus vastaa noin 300 nelihenkisen perheen omakotitalon (120m2) energiankulutusta.

Esimerkkejä Rukan toimenpiteistä

Lumen säilöminen ja rinteiden lumetus

Rukalla kokeiltiin lumen säilömistä kesän yli uudella menetelmällä ensimmäistä kertaa kesällä 2016 ja tekniikka osoittautuessa toimivaksi ja kehittämiskelpoiseksi on lumen säilömisestä tullut oleellinen osa Rukan lumivarmuutta. Lumen säilömisen energiansäästö perustuu tammikuun optimaalisissa olosuhteissa tehdyn lumen hyödyntämiseen, mikä vähentää lumetuksen tarvetta alkukauden lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa. Tutustu lumen säilömiseen ja Rukan lumivarmuuteen >

Rukalla automaattinen lumetusjärjestelmä löytyy jo rinteistä Vuosseli 24, Superpipe, Eturinteet, FIS-rinne sekä Saaruan rinteet 12, 13 ja 16. Automatiikan säätelemät lumitykit muun muassa reagoivat sääolosuhteisiin optimoiden lumetuksen energiatehokkuutta sekä veden käyttöä.

Koneet ja laitteet

Rinnehuollon käyttämät moottorikelkat on vaihdettu 2-tahtisista 4-tahtisiin, mikä on saanut niiden polttoaineenkulutuksen putoamaan noin puoleen. Rinnehuollon polttoaineenkulutuksessa on saatu aikaan myös merkittäviä säästöjä henkilökunnan kannustinohjelmalla ja lisäksi käytössä on muuta tekniikkaa, joka optimoi rinnekoneiden työnkentelyä. Esimerkiksi PistenBullyn -lumikissojen SNOWSAT-systeemi, jonka avulla kuljettaja näkee reaaliajassa lumivaipan paksuuden sentilleen, helpottaa lumen levittämistä ja tasoittamista rinnekoneessa, mutta myös työskentelyn suunnittelua saman datan ollessa käytössä myös Vuosselin huoltohallin työnjohdolla.

Rinnevalaistus

Kaamosaikaan ja iltamäessä valaiseva rinnevalaistus on automatisoitu mahdollisimman energiatehokkaaksi ja rinnevalojen tekniikkaa päivitetään uuteen kaluston käyttöiän tullessa loppuun. Uudenlaisia valaisimia voit nähdä Saaruassa ja Eturinteillä. Lisäksi tutkimme jatkuvasti kehittyvää valaistustekniikkaa löytääksemme parhaat mahdolliset arktisiin oloihin sopivat valaisimet.

Village-2-Valley maisemagondoli

Rukalle alkutalvesta 2018 valmistuva maisemagondoli Village-2-Valley on myös ympäristöteko. Rukan länsi- ja itäpuolet yhdistävä gondoliyhteys mahdollistaa jalankulkijoiden, laskijoiden ja pyöräilijöiden siirtymisen esimerkiksi Rukan kylästä Ruka valleyn Rosa & Rudolf Family Parkiin hiilineutraalisti. Aikaisemmin vastaava matka on kuljettu omalla autolla tai SkiBussilla, jonka vuoroja on gondolin valmistumisen myötä pystytty harventamaan, erityisesti kansainvälisten lomailijoiden siirtyessä käyttämään energiatehokasta gondolia perheiden ja aloittelijoiden helpoille rinnealueille siirtymiseen. Gondoli tulee olemaan avoinna talvikaudella aina klo 23 saakka, mikä tarkoittaa vähempää kuormitusta myös yksityisautoilun ja taksiliikenteen osalta, kun Itä-Rukalta pääsee nauttimaan Länsi-Rukan palveluista jalankulkien. Lisäksi omalla autolla Rukalle saapuvat voivat parkkeerata auton Rukan parkkihalliin ja siirtyä gondolilla Itä-Rukan palveluihin. Auton säilytys puolilämpimässä parkkihallissa vähentää kylmäkäynnistämisestä aiheutuvia polttoainepäästöjä.

Ski-Inn huoneistot ovat vihreä valinta

Ski-Inn huoneistot ovat Suomen ympäristöystävällisin hiihtokeskusmajoitus, sillä niiden energiankulutuksen hiilijalanjälki on nolla. Käyttämämme sähkö on tuotettu vesi- ja tuulivoimalla ja lämpö puuhakkeella. Lisäksi huoneistojen sijainti kävelymatkan päässä hisseiltä vähentää autolla ajamisen tarvetta.

Kaikissa Ski-Inn huoneistoissa on lajitteluastiat ja -ohjeet. Kierrätyspisteet sijaitsevat huoneistojen välittömässä läheisyydessä. Rukan huoneistoissa voi kierrättää lasin, pienmetallin, pahvin ja paperin.

Ski-Inn huoneistojen TuottoOmistus-malli, jossa yksityisten omistamia lomahuoneistoja vuokrataan ympäri vuoden, on ekologisesti vastuullinen valinta, sillä se vähentää rakentamisen tarvetta yhdistämällä omistus- ja vuokrahuoneistot.

Jätehuolto

Oikein kierrätettynä jäte muuttuu roskasta raaka-aineeksi tai energianlähteeksi

Rukan kierrätyspisteen löydät Rukanriutalta, S-marketin läheltä. Kierrätyspisteellä on lajittelusäiliöt lasille, pienmetallille, pahville ja paperille. Jätteiden lajitteluohjeet >

Jätteestä energiaa polttamalla

Rukalla kerätään sekajätteen sijaan polttokelpoista jätettä. Polttojäte kuljetetaan Ouluun ekovoimalaitokseen, missä polttamisesta saatu energia hyödynnetään sähkön ja kaukolämmön tuotannossa. Jätteenpoltto vähentää kaatopaikkojen kuormitusta, ja jätteiden sisältämä energia saadaan samalla hyötykäyttöön. Polttokelpoisen jätteen sekaan voit lajitella lähes kaiken sekajätteeseen kuuluvan, kuten muovipakkaukset ja likaiset kartonkipakkaukset. Rukalla myös biojäte lajitellaan polttojätteen mukaan. Polttojätteen sekaan ei saa kuitenkaan laittaa metallia tai lasia. Lue lisää >

Jätevedenpuhdistamo

Rukan uusi jätevedenpuhdistamo on vihitty käyttöön vuonna 2016 ja puhdistamolle on asetettu tunnetusti Suomen tiukimmat lupaehdot, joiden mukaan valittu puhdistusprosessi sopii nimenomaan Rukalle, jossa jäteveden virtaamavaihtelut ovat suuria  ja jätevedenpuhdistamon jätevesien lämpötila on alhainen. Tutustu Rukan jätevedenpuhdistamoon >

Protect Our Winters Finland

Ilmastonmuutos aiheuttaa valtavan uhan talviharrastusten tulevaisuudelle. Talvet lyhenevät ja lumi vähenee. Protect Our Winters Finland on osa kansainvälistä POW-liikettä, joka tuo yhteen talviurheilun ystäviä ja talvilajien parissa toimivia yrityksiä toimimaan ilmastonmuutosta vastaan. Käytännössä POW:n toimintaan kuuluu tiedottaminen ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksesta talviurheiluun, kampanjoiden ja tapahtumien järjestäminen, sekä päättäjiin ja alan yrityksiin vaikuttaminen.

Rukakeskus on yksi POW Finlandin pääyhteistyökumppaneista.

Työ jatkuu

Toimet ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden ja puhtaan Kuusamon matkailualueen säilymiseksi jatkuvat. Rukakeskus on määritellyt tulevaisuuden haasteiksi hiihtokeskukselle muun muassa sesonkien ja sään ennakoimisen vaikeuden, sään ääri-ilmiöt sekä talvikulttuurin ja -harrastamisen tulevaisuuden.

Tulevien vuosien mahdollisuuksina näemme muun muassa energiatehokkuuden laaja-alaisen kehittymisen, biopolttoaineet, henkilöstön sitouttamisen ja kannustamisen ja matkailualueen ympärivuotisuuden.

Miten sinä kehittäisit Rukan ympäristöohjelmaa, lähetä meille ideasi >

#LUMENKOORDINAATIT