Olet täällä

Vapaalasku

Rukan vapaalaskumaastoja on tarjolla hissioffareista pidempiin retkikohteisiin. Rinteiden ulkopuolella laskeminen tapahtuu omalla vastuulla ja olosuhteet kannattaa selvittää kattavasti etukäteen.

Rinteiden ulkopuolella laskeminen tapahtuu omalla vastuulla. Olosuhteet kannattaa selvittää kattavasti etukäteen ennen offareille lähtemistä esimerkiksi hyödyntäen Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennustetta.

Järki ei saa jäätyä offareilla!

Muista nämä vinkit laskiessasi kunnostettujen rinteiden ulkopuolella.

  1. Älä laske kunnostettujen rinteiden ulkopuolella yksin.
  2. Selvitä säätiedot ja olosuhteet ennen kunnostettujen rinteiden ulkopuolella laskemista. Lumivyöryvaara voi olla todellinen. Vaikka rinne ei olisi suuri, voi jyrkkäreunaisen kurun pohjalle kertyä pienessäkin vyöryssä todella paksu kerros lunta.
  3. Varustaudu oikein. Ota aina takamaastoon mukaasi lumiturvallisuusvälineet (lumivyörylähetin, lapio ja sondi), ensiapuvälineet sekä puhelin, lämmintä vaatetta, juotavaa ja syötävää. Opettele myös varusteidesi käyttö. Hienoista kilkkeistä ei ole mitään iloa, jos et tosipaikan tullen osaa niitä käyttää.
  4. Varusteet eivät tee takamaastossa laskemisesta turvallista, vaan omat valintasi. Laske olosuhteet ja omat taidot huomioiden. Älä epäile perääntyä, jos olosuhteet arveluttavat.
  5. Hanki kartta ja tutustu siihen.
  6. Kerro ennen retkeä, minne olette menossa ja milloin aiotte palata. Ilmoittaudu, kun olette palanneet.

Rukan hissioffarit     

Lyhyitä hissioffarilaskuja löytyy Rukan rinteiden reunoilta useita. Pessarin rinteen reunat ovat suosittuja ja dumpin jälkeen ne kulutetaan puhki aika nopeasti. Pohjat ovat kuitenkin hyvät tykkilumen ansiosta.

Eturinteen lumihauta (A-hissin alla) on yksi Rukan klassikoista, joka kannattaa tsekata ensimmäisten joukossa dumpin sattuessa.

Mastohissiltä Kelolle -reitti on myös suosittu metsäpätkä, ei kovin jyrkkä mutta puiden välissä on mukava kurvailla. Reitille pääsee pienellä haikilla Masto-hissiltä. Vuosselin rinteen vasemmalta reunalta, krossiradan takaa, löytyy niin sanottu tattimetsä.

Rukan lähioffarit

Pienellä haikilla Rukan ympäristöstä löytyy monia vaihtelevia laskuja, joissa lumet säilyvät huomattavasti pidempään rinteen reunustoihin verrattuna. Erityisen pitkiä eivät laskut ole näissäkään paikoissa, mutta toisaalta toistoja saa useita pienellä vaivalla.

1. Saaruan kukkulat

Saaruan kukkuloille pääsee kätevästi Karhunkierroksen reittiä, portaat lähtevät Pessarin "jyrkän" lopusta. Portaita on talvella yleensä kävelty lumikengillä, joten reittiä on helppo mennä. Virallinen reitinpohja jatkuu portaiden yläpäästä kohti Valtavaaraa. Laskun voi aloittaa heti tasaisen alettua, mutta mitä pidemmälle menee, sen pidemmän laskun saa. Reitin alkuosa on varsin tiheää metsää ja kannattaakin jatkaa noin puolisen kilsaa pidemmälle, jossa vastaan tulee kuru, joka laskeutuu kohti Pessarinjärveä.

Kurun jälkeen tulee pieni nousu, joka kasvattaa mukavasti tulevan laskun pituutta ja siellä on metsä myös vähän harvempi. Pois pääsee järven jäätä pitkin. Kannattaa seurata valmista polkua tai esim. vanhoja kelkan jälkiä, sillä Saaruan kukkulan puoleisella rannalla voi olla lumien alla sulia/avantoja, jotka eivät näy. Jos jälkiä ei ole niin kannattaa suunnistaa rantaa pitkin kohti Pessarin hissin ala-asemaa. Lasku on hyvän lumen aikana vaivan arvoinen, alussa jyrkkää pätkää ja loppua kohti metsä tihenee ja loivenee ennen järveä.

Saaruan kukkula -nimeä ei löydy kartasta vaan se on juurikin se nyppylä Rukan ja Valtavaaran välissä. Kukkulan päästä voi kurvailla myös kohti valtavaaran hiihtolatua, mutta lasku on lyhyt ja loiva. Latua pitkin pääsee kuitenkin kätevästi Saarun parkkipaikalle.

2. Valtavaara

Valtavaaralle pääsee jatkaen Karhunkierroksen reittiä Saaruan kukkuloilta, mutta jos haluaa laskea Valtavaaran päältä niin silloin kannattaa nousta hiihtolatua pitkin – helpompi kävellä (matkan pituus noin 3 km). Kansalaisen karttapaikka tai Rukan latukartta kertoo tarkemmat tiedot!

Valtavaaran huipun alapuolella, hiihtoladun varrella, on kota jossa voi käristellä makkarat ja vaihtaa kuivaa päälle hikisen nousun jälkeen. Valtavaaralta pääsee pois järven jäätä pitkin. Kannattaa seurata valmista polkua tai esim. vanhoja kelkan jälkiä, sillä Valtavaaran puoleisella rannalla on usein sulia/avantoja, jotka eivät näy.

3. Ahmakallio

Ahmakallio on pieni nyppylä Saaruan kukkulan maastossa (löytyy kartasta), jota jaksaa haikata monta kertaa päivän aikana, kun sinne asti pääsee. Nyppylä muodostuu ”pillow-line” tyyppisestä pätkästä, jyrkkä rinne ja isoja kiviä. Hyvän lumen aikana mukava laskea mutta todella lyhyt kuten sanottua. Toistoja saa nopeasti kun polkee hyvän reitin ylös. Kallion ”pillowline ”on kivenheiton päässä Valtavaaran hiihtoladusta. Matkaa tänne on Saaruan parkkipaikalta noin puoli kilometriä.

4. Valkeisenvaara

Ylipessarin järven länsipuolella olevalta Valkeisenvaaralta löytyy (yllätys yllätys) lyhyitä mutta hauskoja laskupätkiä. Valkeisenvaaralle pääsee joko järven jäätä pitkin tai Pessarin latua seuraten. Jäätä pitkin tullaan laskujen alaosiin eli sieltä näkee helposti linjat.

Hyvänä suunnistusmerkkinä toimii vanha hissi, joka löytyy Ylipessarin puoleiselta rinteeltä. Hissi on aikoinaan rakennettu Valkeisenvaaran mökkikyläläisille mutta ei ole ollut käytetössä moniin vuosiin. Hissilinjaa seuraten pääsee vaaran päälle ja sieltä voi sitten valita sopivan linjan alas. Valkeisenvaaralle pääsee pienellä vaivalla, joten se kannattaa tsekata kun lumet on muualta kolutut.