Uutta Rukalla ja Kuusamossa

Ruka-Kuusamo kasvaa ja kehittyy

Tutustu tuleviin uudistuksiin Rukan ja Kuusamon alueella ja hyödynnä palvelut jo seuraavalla lomallasi. Tervetuloa kokemaan kehittyvä Ruka ja Kuusamo! 

Ruka-Kuusamon kesä on entistä monipuolisempi! 

Kesän 2021 uutuutena Aurinkomatkat myy pakettimatkoja Rukalle ja Kuusamoon myös kesällä. Ruka-Kuusamon monipuolinen matkailutarjonta laajenee entisestään: Lappis avasi vesipuiston Rukan kylän kupeeseen Kaltiolammelle juhannuksena ja Suomen pisin vaijeriliuku valmistuu Rukatunturin laelle heinäkuussa 2021. Liu’un pituus on 364 metriä ja korkeimmillaan liu’utaan yli 40 metrissä. Liuku vie Rukatunturin huipulta Saaruan huipulle, ja kaksi samansuuntaista rataa mahdollistavat samanaikaisen laskun kaverin kanssa. Rohkeimmille on valittavana Teräsmies-liuku, jossa lasketaan vaakatasossa pää edellä. Mediatiedote vaijeriliu'usta >

Upean luonnon lisäksi alueelle houkuttelee myös Suomen monipuolisin pyöräilykeskittymä. Kuusamon kaupunki investoi Maaseuturahaston avulla 1 Meur Suomen laajimpaan ja monipuolisimpaan maastopyöräilykohteeseen. Ruka Bike Parkin rakentaminen käynnistyi kesällä 2020 ja valmista on kesän 2021 lopulla. Ruka-Kuusamon alueella on jo nyt hyvät mahdollisuudet pyöräilyn harrastamiseen, mutta pian maastopyöräilijät saavat nauttia Suomen mittakaavassa ainutlaatuisesta maastopyöräilyinfrasta. Luvassa on kymmenkunta uutta maastopyöräily- ja alamäkiajoreittiä sekä teknisiä harjoitteluratoja, joista ensimmäiset valmistuivat jo kesäkauden 2020 aikana. 

Tutustu Ruka Bike Parkiin

Myös olemassa olevia reittejä kehitetään jatkuvasti. Pyhävaarassa sijaitsevaa Pyhän Jyssäys -reittiä on kunnostettu talven 2021 aikana ja reittiä saa nyt saa pyöräillä myös kesäisin. Suurin osa reitin kestävöinnistä on tehty murskeen avulla, mutta joillakin osuuksilla kestävöintiä tehdään leveillä pitkoksilla kesän 2021 aikana. Pitkosten avulla suojellaan reitin varren kosteiden alueiden arvokkaita kasvilajeja, joten liikkumista pitkosten ulkopuolella tulee ehdottomasti välttää. 

Kesästä 2021 alkaen pyöräily ei ole enää sallittua Valtavaarassa, sillä kunnostuksesta huolimatta reitillä sijaitsee kohtia, joiden maasto ei kestä pyöräilyä. 

Rukan kylästä löytyy nyt myös pari uutta pyörävuokraamoa, kun intersport Ruka vuokraa pyöriä ja Rukapalvelun Safaritalon tiloissa on aloittanut toimintassa Ruka Bikes.

Mountain biker at sunset at Ruka Ski Resort, Ruka-Kuusamo

Uusia palveluja Rukalla ja Kuusamossa talvella 2020-2021

Vuodenvaihteen hyvien palautteiden siivittämänä Rukan hiihtokeskus tuo myös hiihtolomille ja pääsiäiseen myyntiin lipputyypin niille asiakkaille, jotka haluavat välttää suurimmat kiireajat rinnealueilla. Aamu&ilta -lippu on myynnissä hiihtolomasesongilla 21.2.2021 – 11.3.2021 sekä pääsiäisenä 1.-4.4.2021. Lipun hinta on -50% normaalin päivälipun hinnasta. Lipulla lasketaan aamun ensimmäiset tunnit kello 8-11 ja illan viimeiset kello 17-19. Tällä ajalla 3 tunnin lippua ei myydä. Pidennetyllä aukiololla ja aamu&ilta -lipulla pyritään tasoittamaan asiakasmääriä läpi rinteiden aukioloajan. Kahdeksalta avataan kaikki Rukan nopeat Express-tuolihissit: VillageExpress, VuosseliExpress sekä SaaruaExpress. Näin asiakkailla on laskettavissa lähes 80 % koko rinnealueesta.

Rukan alueen ravintolatarjonta on monipuolistunut useamman uuden ravintolan voimin. Ruka Valleyn alueella avautuu herkullisia kebabeja tarjoava Fast Food -ravintola Kamina helmikuussa 2021. Saaruan huipulle gondolin kupeeseen noussut POLAR-lumibaari yhdistelee oivaltavasti lunta, tulta ja urbaaneja elementtejä sekä luovia valaistusratkaisuja. Rukan kylässä Tunturiviihde Oy avasi uuden Ihkun - Bar Ihku Ruka - hotelli Scandic Rukahovin tiloihin joulukuussa 2020. Joulukuussa avautui myös Rukan Salongin yhteydessä sijaitseva tilausravintola, Eräravintola Kymppi. Kauppakeskus Kumpareessa avautui marraskuussa 2020 urbaania bistrotunnelmaa tarjoileva Urban Owl

Rukan alueen SkiBussiin on lisätty uusia vuoroja ja uutuutena alueella liikennöi Lammintupa Bus joulukuun puolivälistä maaliskuun alkuun kuljettaen lomailijoita Rukan kylästä Lammintuvan elämyksiin 2-3 päivänä viikossa. Rukalle voi saapua aiempaa helpommin myös sähköautolla, matkan varrelta löytyy jo suurteholatureita. Rukan ja Kuusamon alueelta löytyy myös runsaasti sähköautojen lataupisteitä, lisätietoja sivulla ruka.fi/saapuminen.  

Kauppakeskus Kumpareen alakertaan avautui pakohuonepeli Ruka Escape lokakuussa 2020. Tarjolla on kaksi peliä: The Virus valjastaa pelaajat estämään tappavan viruksen leviämistä ja Fake News -pelissä metsästetään valeuutisia tehtailevaa toimittajaa.

Uusia talvireittejä 2020-2021: Lammintuvan reitti 6 km ja Riisitunturin reitti 20 km

Lammintuvan talvinen fatbike- ja kävelyreitti 6 km kulkee maastossa Uuttusuon latukahvilalta Lammintuvalle ja takaisin. Tämä reitti on saavutettavissa mukavasti pyöräteitä pitkin Rukan kylästä ja RukaValleysta (viimeinen tieosuus ennen Uuttusuon latukahvilaa kuljetaan Vuosselinrinne-tietä pitkin). 

Riisitunturin kansallispuiston talvinen fatbike-, kävely- ja hiihtoreitti 20 km kulkee Riisitunturin maastoissa autiotuvan ja kahden laavun kautta. Lähtö- ja päätepiste on Riisitunturinkansallispuiston syksyllä 2020 laajennetulla parkkipaikalla

Oulangalla ja Riisitunturilla on kohennettu paikkoja retkeilijöiden iloksi

Kesällä 2020 laajennettiin Riisitunturin kansallispuiston parkkipaikkaa ja kunnostettiin portaita ja pitkoksia useilla reiteillä. Myös Oulangan kansallispuistossa Karhunkierroksen varrella Konttaisen pohjoispuolen portaita kunnostettiin. Pienen karhunkierroksen varrella Siilastuvan taukokatokselle saatiin uusi polttopuusuoja ja Jyrävän portaita kunnostettiin. Myös Kanjonin kurkkaus -reitin portaita kunnostettiin. Näillä reittien kunnostustöillä turvataan retkeilijöiden sujuva ja turvallinen liikkuminen reiteillä sekä maaston kestävyys. 

Kasvavien retkeilijämäärien mukana on tullut myös ikäviä lieveilmiöitä: luonnon roskaamista, luvattomia nuotioita, puiden kaatamisia jne. Metsähallituksen Retkietiketti tiivistää viisi perusohjetta luonnossa liikkumisesta - ota retkietiketti haltuun ja kerro retkeilyn ilosanomaa myös muille! 

#LUONNONKOORDINAATIT
#LUMENKOORDINAATIT